Aperitiv jako začátek dobrého jídla

Publikováno: 30.08.2016 06:26 | Štěpán Molitor

Lákavě prostřený stůl, příjemná společnost a pohodová nálada jsou dobrými předpoklady pro to, abychom v poklidu strávili vše, co se objeví nejen na slavnostní tabuli. A stejně tak jako každá kniha má svůj úvod, i konzumace jídla by měla začít dobrým aperitivem. Tedy nevelkým množstvím chutného nápoje, který nám nejen zkrátí dobu čekání na první chod, ale pomůže navnadit náš žaludek na příchod pokrmu.

Výběr správného aperitivu samozřejmě vychází především z našich vlastních preferencí a chutí. Někdo si vždy dá tentýž, někdo má pokaždé chuť na něco jiného, někdo zase vychází z menu a snaží se vybrat takový, jenž bude nejvíce odpovídat následné skladbě pokrmů.

„Mezi nejoblíbenější a asi i nejznámější aperitivy patří vermuty neboli aromatizovaná a kořeněná vína. Nejen ty ale dokážou připravit žaludek ke konzumaci jídel. Jako aperitiv totiž můžeme výborně použít také suché sekty či vína,“ říká sommelier David Král.

Jaký aperitiv zvolit a proč?

Druhů aperitivů je hned několik, ačkoliv představy lidí mohou být poněkud zkreslené. Pojďme se podívat na jednotlivé typy a přiblížit se tak správné volbě při nejbližší příležitosti. 

1. Kořeněná vína jako klasika

Aromatizovaná a kořeněná vína povzbuzují chuť k jídlu díky použitým surovinám a speciálnímu vermutovému koření. Například aperitiv Metropol v sobě spojuje příjemné s užitečným, je ideální jako přípitek před slavnostním vícechodovým menu, protože dráždí naše chuťové pohárky, či jako začátek večírku. Už staří Římané věděli, že musí žaludek na hodování připravit, a jako aperitiv používali víno smíchané s vodou a medem. 

MetropolBianco_redesign

Zdroj: Metropol Official

2. Suché sekty či vína

K lehčím pokrmům pochopitelně sedne i lehký aperitiv. Ideální variantou jsou sušší sekty nebo vína, s jejichž konzumací můžete pokračovat i během jídla. Bohemia Sekt Prestige brut může být jednou z možností. Tento sekt ze Starého Plzence je vyráběn klasickou metodou kvašení v lahvi a spojuje v sobě tři odrůdy – Ryzlink rýnský, který mu dodává bohatou vůni a pikantní kyselinku, Rulandské bílé s extraktivními tóny v chuti a Ryzlink vlašský, jenž doplňuje svěžest. 

Bohemia Sekt Prestige brut

Zdroj: Metropol Official

Příjemný aperitivem je také Víno Mikulov Sommelier Club Claret Rulandské modré claret 2013. Bílé víno, ale vyráběné z modrých hroznů, tak zvané blanc de noirs či claret, vás osloví světlou barvou s měděnými odstíny a svěží chutí s nádechem ovoce a výraznou kyselinkou. Potěší jako aperitiv, se saláty či ke sladkovodním rybám. 

3. Bittery

Bylinami a kořením ochucovaná lihovina, tzv. bitter, je nápoj obsahující látky podporující trávení. Všechny bittery mají jedno společné – poznáte je podle hořké nebo jen nahořklé chuti. Víte, že než se staly součástí nápojové kultury, sloužily bittery především v lékařství jako prostředky pro zmírnění zažívacích potíží? 

4. Aperitivní koktejly

Sklenička s jedním deci nápoje, v níž se v poklidu koupe zelená oliva, většinou znamená jediné: budete pít aperitivní koktejl, k jehož výrobě byla použita buď kombinace vermutu s ginem, nebo vodky a vermutu.

Vyzkoušejte například kombinaci Metropolu Rosso a ginu. Dynybyl Special Dry Gin v šestihranné lahvi s typickou žlutou etiketou dnes patří mezi neprodávanější giny u nás. Jeho historie přitom sahá až do první republiky, kdy patřil k jednomu z nejoblíbenějších alkoholických nápojů a podával se jak samotný, tak ve formě míchaných nápojů. Jeho chuť vám připomene prostředí anglických barů a společnost gentlemanů, a pokud jej smícháte s ledem a tonikem a ozdobíte plátky salátové okurky, stane se vaším oblíbeným nápojem. 

Dynybyl Special Dry Gin

Zdroj: Metropol Official

5. Posílená vína

Typickým zástupcem posíleného vína je portské víno, stejně jako třeba cherry. Alkohol v nich dosahuje až 20 %, jsou výrazně sladká a pocházejí z Pyrenejského poloostrova. Portská vína se ale podávají také jako digestiv, tedy na samotný závěr hodování.

 6. Aperitivy pro silnější nátury

Kdo má raději ostřejší jídla, určitě si z aperitivů vybere i nápoj s větším grády. Kromě vína, piva a jiných se nabízejí i silnější likéry, jež jsou typickou součástí nápojových lístků většinou už řazených v sekci „Destiláty“. Pro jejich výrobu už je totiž kromě množství výtažků z bylinek, kořínků, bobulí, semen či květin používán líh.

7. Zeleninová nebo ovocná šťáva 

Napadlo vás někdy servírovat místo alkoholického nápoje coby aperitivu třeba ovocnou či zeleninovou šťávu? Ne nadarmo se doporučují čerstvé šťávy z ovoce či zeleniny místo snídaně – mají totiž tu moc, že stejně jako typický aperitiv i ony probouzejí trávení a mají na něj celkově velmi pozitivní vliv. 

Hodnocení článku:



Komentáře

Back to black: černá jako životní princip Back to black: černá jako životní princip Černá je taková barva, kterou člověk vnímá, když z daného směru neproudí žádné světlo. Ha. Webová definice ale opomíná ten... Předchozí článek Filmová trilogie ZAHRADNICTVÍ bude v kinech už příští rok Filmová trilogie ZAHRADNICTVÍ bude v kinech už příští rok Od poloviny června tohoto roku probíhá natáčení rovnou tří filmů filmové trilogie Zahradnictví. Že jde o věc u nás ojedinělou,... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!