Barrio Gotico Cafe: chuť jihu Evropy na jihu Moravy

Publikováno: 12.03.2015 17:28 | Jiří Hofbauer

Tentokrát jsme vyrazili na jižní Moravu. Minuli Brno a uháněli dál po D2 směr Bratislava. Zhruba na třicátém kilometru jsme uhnuli z dálnice, projeli městem Hustopeče a po další chvilce točení volantem dorazili do cíle. Tím byla malá obec Kurdějov. Zdejší dominantou je gotický kostel svatého Jana Křtitele. Ostatně ten doporučujeme pojmout jako orientační bod. Kousek od něj se nachází restaurace Barrio Gotico Cafe. To jsme si nemohli nechat ujít.

gallery-05

Zdroj: Barrio Gotico Cafe

Za celým konceptem stojí majitel restaurace Lubomír Němeček, který se při vzniku restaurace i jejího menu nechal inspirovat vybranými podniky v Austrálii, Kalifornii ale především španělskou Barcelonou a její kuchyní. Restaurace skutečně připomíná tradiční casu. Masivní dlažba, přiznané původní dřevěné trámy i cihly, vitráže, prosklený krb, kovové akcenty v interiéru vytváří tradiční a domáckou (nikoliv muzejní) atmosféru. Poměrně rustikální interiér je postaven v přímém kontrastu s nablýskanými lahvemi destilátů, sklenicemi na víno, šálky na kávu a obřími kýtami šunky serrano, které se houpou nad centrální částí restaurace odkud přímo vidíte i do kuchyně.

gallery-04

Zdroj: Barrio Gotico Cafe

IMG_2630

Zdroj: Jiří Hofbauer

IMG_2631

Zdroj: Jiří Hofbauer

IMG_2632

Zdroj: Jiří Hofbauer

My byli pozvaní na speciální menu, sestavené u příležitosti otevření restaurace. Takže jsme si nevybírali z karty, ale rovnou zasedli ke stolu a nechali se hostit tím nejlepším, co pro slavnostní večer připravil šéfkuchař Michal Hájek a sommelier Jiří Němeček. A musím uznat, že já sám bych si rozhodně lépe nevybral.

IMG_2637

Zdroj: Jiří Hofbauer

IMG_2639

Zdroj: Jiří Hofbauer

IMG_2641

Zdroj: Jiří Hofbauer

Večer jsme odstartovali suchým sektem BGC Chardonnay Proqin a variaci tradičních španělských tapas. Sušenou šunku Jamón serrano na bagetě potřené grilovaným rajčetem, toasty s grilovanou paprikou a ančovičkou a tapenádu z černých oliv.

IMG_2638

Zdroj: Jiří Hofbauer

Doslova chuťové hody začaly carpacciem z mořského vlka s kapary, olivami a rukolou. Jemnou chuť ryby doprovázel kvalitní olivový olej prochucený slaným aspektem kapar. V menu byl tento chod na pozici studeného předkrmu, a já nesmírně kvitoval, že ryba byla vlažná. K tomu velice svěží Veltlínské Zelené z vinařství Waldberg.

IMG_2647

Zdroj: Jiří Hofbauer

Za španělským názvem sopa de pescado se skrývala rybí polévka s rajčaty. Nechyběly v ní slávky, kalamary ani kousek mořského vlka. Překvapivým akcentem byla smetana, která polévku zjemnila. Na zapití Merlot Rosé z vinařství Sonberk.

IMG_2650

Zdroj: Jiří Hofbauer

Následovala pasta. Dýňové medové bonbónky sypané praženými dýňovými semínky a pancettou. Bonbónek byl vlastně hodně propracovaná forma raviola, která skutečně měla tvar jako cukrátko zabalené v celofánu. Dýňová náplň byla překvapivě slazená medem. Semínka, opražená pancetta a šťavnaté výhonky sakury měnily relativně obyčejné jídlo na zážitek. Musím přiznat, že něco takového jsem ještě nejedl. Co do formy, tak do obsahu. Sauvignon od pana Bízy celkovou chuť dokonale vyvažoval.

IMG_2651

Zdroj: Jiří Hofbauer

Vliv tradiční venkovské kuchyně s vlivem vytříbených chutí byl znatelný i na hlavním chodu. Jehněčí konfitované s rozmarýnem, šťouchané brambory, česnekový krém, fava fazole. Dokonale jarní, chuťově dotažená kombinace. Osobně mám jehněčí hodně rád. Především pro jeho jedinečnou chuť, s kterou se musí umět pracovat. Šéfkuchař Michal Hájek místo razantního česneku sáhl po voňavých bylinkách, a výsledná chuť masa tak byla nejen přirozenější ale i elegantnější. K tomu Rulandské modré z vinařství Sedlák.

IMG_2654

Zdroj: Jiří Hofbauer

Hodně zvědavý jsem byl na dezert, tedy pěnu ze slaného karamelu. Tohle bylo opravdu něco pro všechny milovníky sladkého. Dezert byl opravdu hodně (hooodně) sladký, ale tím, že chuť nebyla vyhnaná umělými sladidly, jazyk na sladkou chuť dobře reagoval a vydrželi ji vnímat od prvního sousta do posledního olíznutí vidličky. O víno, v tomto případě Tramín, se postaralo vinařství J. Stávek.

IMG_2656

Zdroj: Jiří Hofbauer

Ne, ještě nejsme u konce. Následoval šestý a poslední chod a to variace rakouských sýrů. Jednalo se o polotvrdé domácí sýry různé míry zralosti a tedy i intenzity chutě a vůně. K tomu čerstvé, domácí pečivo, které si v restauraci sami pečou. Tečkou (tak i víno v kulaté sklenici vypadalo) bylo hutné, červené víno Dornfelder z vinařství Hradil.

IMG_2661

Zdroj: Jiří Hofbauer

Hodně se mi líbilo, že každému pokrmu dominovaly kvalitní suroviny a chuť a šéfkuchař se nesnažil tyhle podstatné vlastnosti překonat stylingem každého chodu. Obsah a forma se tedy nesnažily vzájemně překonal, ale šly ruku v ruce k tomu nejlepšímu výsledku.

Protože se jedná o novou restauraci musím zmínit, že majitel nešetřil a skutečně investoval. V celém prostoru je skutečně vidět, že se nejednalo investici v řádu jen několika tisíc. Krásné sklo, kvalitní servis, monogramy na látkových ubrouscích.

Dovolím si trochu impertinence a musím zmínit i toalety, kde nenajdete mýdlo v síťce, ale kosmetiku L'Occitane – mycí gel, krém na ruce, kosmetickou sadu i sadu na akutní očistu bot.

IMG_2660

Zdroj: Jiří Hofbauer

IMG_2658

Zdroj: Jiří Hofbauer

Tím, že jsem ochutnal už několik degustačních menu, tak vím, že se během jejich konzumace často střídá nadšení. O co pompéznější je předkrm, tak vím, že polévka bude zklamáním, hlavní chod bude pecka, ale dezert bude spíš „aby se neřeklo.“ Barrio Gotico Cafe v sobě spojuje jistou domáckost a civilnost, kterou kombinuje s naprostou precizností a maximálním citem pro detail. A to jak v prostoru restaurace tak především v kuchyni. Navíc Michal Hájek, který prošel několika vyhlášenými restauracemi, je zárukou kvalitní kuchyně a neskutečně dobrého jídla.

Říká se, že za těmi nejlepšími věcmi stojí vážit cestu. A do Barrio Gotico Cafe se rozhodně vyplatí zajet.

Barrio Gotico Cafe, Kurdějov č.p. 137, +420 702 137 137, www.barriogoticocafe.cz

IMG_2665

Zdroj: Jiří Hofbauer

Hodnocení článku:



Komentáře

Jak pečovat o ruce v chladných dnech Jak pečovat o ruce v chladných dnech Udržovaný vzhled je kombinace mnoha faktorů. Pravidelný sestřih, sportovní aktivita, péče o vousy a pleť... Na jednu věc však bezpočet... Předchozí článek Flor de Caňa: legendárním rumem z Nikaragui Flor de Caňa: legendárním rumem z Nikaragui Na rozdíl od většiny rumů, které jsou na trhu běžně k dostání, se Flor de Caňa po celou dobu své existence drží metody tzv. pomalého... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!