Beaujolais nouveau est arrivé!

Publikováno: 21.11.2013 10:16 | Jiří Hofbauer

Po roce je to opět tady – třetí čtvrtek v listopadu a mladé beaujolais. Oproti lehce syntetické tradici kolem Svatomartinského vína, kdy se první láhve otevírají v 11 hodin 11 minut, tak mladé beaujolais se konzumuje už po půlnoci a pak samozřejmě následně prudce celý den.

Chuť beaujolais nouveau se těžko definuje, protože je každý rok jiné (ostatně jako každé víno). Ve víně ucítíte dozvuky fialek, růží, konvalinek, třešní a snad i malin nebo rybízu. Celkově lehkou chuť vína dává kvašení nelisovaných hroznů tzv. karbonická macerace. Ve výsledku by měla posílit barvu i chuť vína, utlumit tříslovinu a trpkost. Není to víno určené ke zrání a většinou by se mělo vypít do jednoho roku.

cork

Zdroj: afphx.org

Víno svěží, příjemně ovocité chuti se stalo světově populární někdy v 50. letech minulého století. Do té doby bylo k dostání jen v pařížských a lyonských bistrech. Víno odrůdy Gamay noir se přitom v oblasti Beaujolais pěstovalo už ve 14. století. Tehdejší francouzský král Filip Smělý nechal vinné hlavy vytrhat a svahy osadit odrůdou Pinot noir. V popularitě Beaujolais Nouveau nakonec stejně nic nezabránilo.

Víno skutečně není každý rok stejné. Tento ročník se navíc liší v tom, že podle nově uznaného zákona vinaři smí jako beaujolais nouveau prodat maximálně jen polovinu z celé své produkce. Mladé víno totiž není bráno jako regulérní produktu. Francie se tak snaží zamezit tomu, aby trh zaplavily nedodělky vína. Zákazníci pak ztrácí zájem o kvalitní vína z Beaujolais a chtějí jen to mladé. Víno se těší velké oblibě především v Japonsku a stále více v Číně.

post_ely_beaujolais-890x534

Zdroj: stademos.com.cy

Pokud si chcete vychutnat nejen beaujolais nouveau, ale atmosféru Francie si užít i v centru Prahy rozhodně si zajděte do brasserie La Gare, která se nachází doslova pár kroků od náměstí Republiky v ulici V Celnici. Ochutnejte jejich neobvyklou ale zcela úchvtnou úpravu šneků po Burgundsku, kohouta na víně, nadívaného králíka s houbovým ragú nebo mušle na bílém víně.

Bez čeho nemůžete odejít je dezert. Větší hřích je si něco od místních cukrářů odepřít než ochutnat. Vitrína s dezerty nabízí jak čokoládové dorty, ovocné košíčky nebo třeba i klasické makronky. Stejně tak zmrzlinový bar, kde najdete tu nejčokoládovější zmrzlinu co jste kdy jedli.

Běžně vás příjemný personál v restauraci usadí i bez rezervace. Dnes, kdy hostům v brassserii bude dělat doprovod i živá hudba, ale rezervace bude víc než hutná.

Pokud by se na vás dnes místo nedostalo vezměte si láhev vína s sebou domů. K ní si v pekařství a lahůdlářství Boutiques Gourmande kupte rozinkový nebo ořechový chleba, máslo, salám a vytvořte vlastní verzi oslav beaujolais nouveau doma.

201598_198531720188613_2472805_o

Zdroj: La Gare

331745_489296924445423_704714303_o

Zdroj: La Gare

823595_508596305848818_129899504_o

Zdroj: La Gare

Hodnocení článku:



Komentáře

Ranní rituály novodobých gladiátorů Ranní rituály novodobých gladiátorů V průběhu věků se bojovníci vždy připravovali na bitvy rozličnými rituály. Mezi samuraji meditace, ve Tróje vzdávání obětí Bohům,... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!