Beefbar Forman: jíst jako pán

Publikováno: 23.01.2015 10:00 | Jiří Hofbauer

Po celodenním focení jsme zatoužili po pořádném kusu masa. A tak jsme zamířili do středu Brna, přímo na Čáru. Tak se tady říká jedné z hlavních tříd a to ulici Česká. Přesně tam, na rohu ulic Česká a Joštova, pár kroků od pověstných hodin, kde si Brňané dávají sraz, otevřeli nový steak bar Forman. Poznáte ho podle vývěsního štítu s kravičkou a zvuků cinkajících příborů.

IMG_1705

Zdroj: Jiří Hofbauer

První dojem je skvělý. Temný interiér spodního patra působí stylově. Restaurace disponuje i horním patrem, kde jsou bílé ubrusy a založené stoly. My ale pro uvolněnější atmosféru volíme spodní, kuřácké patro, které více vystihuje koncept beef & beer.

IMG_1713

Zdroj: Jiří Hofbauer

Na zahřátí jsme začali silným hovězím vývarem s masem a nudlemi. U vývarů je často problém, aby kuchaři naoko podpořili jejich poctivost, přidají do nich olej. Tím tak vytvoří na polévce mastná oka. Nebo chuť dohání polévkovým kořením. Vitana vaří za vás. Zdejší vývar je ale skutečně dobrý a je tím pravým, na co máte chuť, když přijdete z chladné ulice.

IMG_1716

Zdroj: Jiří Hofbauer

Silný hovězí vývar s masem a nudlemi, 45 Kč

Čemu jsem nemohl odolat bylo carpaccio. Osobně mám tenké plátky hovězího (nebo telecího) nejraději jen tak, s trochou olivového oleje, pepřem a solí. Ve Formanovi ho ale podávají s lanýžovým aioli a olivami. Já na talíři jsem ale našel i květy kaparů. Právě domácí majonéza ochucená lanýži posunula už tak jedinečný pokrm na další úroveň. Musím přiznat, že tenhle studený předkrm jsem si dal právě kvůli lanýžům, které mám hodně rád. Často s nimi kuchaři šetří. Tady ale byla krásně znatelná jejich chuť. K tomuto studenému předkrmu volím bílé suché víno Chenin Blanc & Colombrand Discover 2011 z jihoafrického vinařství Spier.

IMG_1717

Zdroj: Jiří Hofbauer

Black Angus carpaccio s lanýžovým aioli a olivami Taggiasche, rozpečená bageta, 245 Kč

Pokud Forman, tak steak. Museli jsme mít tří set gramový steak z hovězí svíčkové s kostí z tradičního českého plemene český strakatý skot, zkráceně čestr. Jedná se o kvalitní maso chované v malých farmách na Boskovicku, které zraje 30 dní. Právě díky tomuto procesu staření získá na jemnosti, šťavnatosti a skvělé chuti. Pokud budete mít potřebu vzít do ruky zbylou kost a ohlodávat ji, klid, je to v pořádku. K tomu steakové hranolky a restované lusky cukrového hrášku se slaninou.

IMG_1924

Zdroj: Jiří Hofbauer

Steak z hovězí svíčkové s kostí 300g, 550 Kč, tradiční pepřová omáčka s brandy, 36 Kč, steakové hranolky, 39 Kč, restované lusky cukrového hrášku se slaninou, 59 Kč

Ze stejného masa, jen v úpravě medium rare, jsme ochutnali i vysoký roštěnec.

IMG_1719

Zdroj: Jiří Hofbauer

Vysoký roštěnec 300g, 330 Kč, steakové hranolky, 39 Kč

Vyzkoušeli jsme i Jižní Ameriku. Maso z plemen Shorton a Hereford. Špičkové hovězí maso z býků pasoucích se na planinách Argentiny. Maso s menším množstvím tuku a cholesterolu, přitom plné chuti. K tomu pestrou grilovanou zeleninu.

IMG_1722

Zdroj: Jiří Hofbauer

Steak z nízkého roštěnce 300g, 295 Kč, grilovaná zelenina, 69 Kč

Co muselo proběhnout je jeden z nejoblíbenější pokrmů všude po světě a to karbenátek mezi dvěma plátky housky. Poručili jsme si Forman's BIG burger s bylinkovým máslem, salátem a čedarem. K tomu opět steakové hranolky. Zapomeňte na tu geometricky dokonalou placku masa, co znáte z fast foodů. Karbenátek byl křehký, na povrchu dokřupava opečený, uvnitř šťavnatý. Nečekaně dobrá byla i žemle. Rozhodně domácí, z kynutého těsta, lehce ochucená tomaty.

IMG_1923

Zdroj: Jiří Hofbauer

Forman's BIG burger s bylinkovým máslem, křehkým salátem a čedarem, steakové hranolky, 199 Kč

Tohle sousto jsme museli zapít čepovanou Plzničkou. Pravda, pěna mohla být poctivější.

IMG_1715

Zdroj: Jiří Hofbauer

Pilsner Urquell, 42 Kč

Co u Formana skutečně ctí, je zákazníkův požadavek na propečenost masa. Cíleně jsme si objednali každé maso jinak propečené. Hamburger rare, steak z hovězí svíčkové s kostí medium, vysoký roštěnec skoro propečený. Obsluha se současně zdržela veškerých komentářů typu, že ten kdo jí maso propečené, je barbar. Ne, to opravdu nikdo nechce slyšet. Ať si šéfkuchař myslí cokoliv.

IMG_1723

Zdroj: Jiří Hofbauer

Občas se vedou debaty o tom, jaké víno se nejlépe k červenému masu. My si od zdejšího personálu nechali doporučit červené Chateau Grand Jean 2010 Bordeaux superieur. Pravdou ale je, že jde vhodně zvolit i bílé víno. Ke staršímu, více vyzrálejšímu a tučnějšímu masu se volí červené víno. Zatímco k mladému a tudíž méně tučnému jde velice dobře kombinovat i bílé, suché víno. A bílé Chenin Blanc & Colombrand Discover, které jsme měli ke carpacciu, by určitě chutnalo i ke steaku.

IMG_1730

Zdroj: Jiří Hofbauer

červené víno Chateau Grand Jean 2010 Bordeaux superieur – Dulon, Francie, 0,1 l/60 Kč

Neodolali jsme ani dezertu. Zůstali jsme na tmavé vlně a těšili se na čokoládový dortík s třešněmi. Opravdu lehký, velice kyprý, strukturou spíše tíhl k pevnější pěně, než ke korpusu.

IMG_1729

Zdroj: Jiří Hofbauer

Čokoládový dort s třešněmi, 95 Kč

Zvolit ale můžete i lehčí dezert a to variaci sorbetů a zmrzlin. V den, kdy jsme tam byli my, měli vanilkovou a skořicovou zmrzlinu a meruňkový sorbet.

IMG_1727

Zdroj: Jiří Hofbauer

Variace zmrzlin a sorbetů

Do Formana jsme přišli na dobrý steak a ten jsme dostali. Maso bylo udělané podle našich představ a hranolky nepáchly přepáleným tukem. Obsluha byla pohotová, znalá jídelního lístku, který prodává, uměla nabídnout a doporučit. Ocenil jsem, že mi po příchodu číšník okamžitě nevnucuje (jako muži) pivo, ale přidává i nabídku vinné karty.

IMG_1714

Zdroj: Jiří Hofbauer

Osobně vítám, že si můžu zajít na skvělé jídlo do stylového a relativně civilního prostředí, kde mi za zády nestojí dvanáct číšníků, čekající, až mi odsunou židli nebo dolijí vodu. Forman je místo, kam můžete o víkendu prudce vyrazit s partou přátel na vychlazené pivo a super hamburger a stejně tak na velkou večeři s přítelkyní.

Hodnocení článku:



Komentáře

Ranní rituály novodobých gladiátorů Ranní rituály novodobých gladiátorů V průběhu věků se bojovníci vždy připravovali na bitvy rozličnými rituály. Mezi samuraji meditace, ve Tróje vzdávání obětí Bohům,... Předchozí článek Pharrell se objeví v seriálu Simpsonovi Pharrell se objeví v seriálu Simpsonovi Už i Pharrell Williams se dočkal své postavičky v kresleném seriálu Simpsonovi. Zpěvák a hudební producent se objeví v epizodě nazvané... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!