4 bizarní efekty běžného jídla

Publikováno: 15.10.2011 10:41 | Petr Hájek

Víte, proč ženám zapácháte kvůli masu? A že můžete mít průjem ze žvýkaček? A co, že vás některá běžná jídla mohou obarvit na kůži? A co informace, že grapefruit silně ovlivňuje řadu přijímaných léků?

1. Červené maso vás dělá neatraktivně vonícími pro ženy

Nic lépe nedokáže naši přírodní dominanci, jako občasné snězení některých jejích chutných tvorů. Je tu ale háček. Červené maso je plné svaly-stavících proteinů, které, když se zkombinují se cvičením, začnu způsobovat onu nepříjemnou věc, že přestanete ženám tzv. „vonět". Pot mužů bez masa byl opakovaně vyhodnocen jako atraktivnější aneb méně zapáchající. Teorií, proč tomu tak je, existuje více, ty nás ale až tak nezajímají...

 

2011-10-15-1
 

 

2. Žvýkačkové průjmy

Žvýkačka se dnes stala příjemnou náhradou čištění zubů a osvěžovačem dechu pro osoby, které často přijdou do kontaktu s jinými. Jestliže ale žvýkáte žvýkačky se sorbitolem, měli byste o něm vědět, že tato umělá náhrada cukru je laxativum. V malém množství většině lidí nevadí, ale už u několika balíčků denně způsobuje úporné průjmy, které mohou v extrémních případech vyústit až ve ztrátu váhy a odvodnění.

 

2011-10-15-1
 

 

3. Tělo barvící jídlo

Lidé si to příliš neuvědomují, ale snězení/vypití něčeho a změna barvy těla opravdu není jen výsadou comicsů. Vezměme si třeba mrkev, ta obsahuje karotenoidy, které mají potenciál ve větším objemu způsobit zažloutnutí kůže. Problém zde není ani tak zdravotní, jako spíše estetický. I když, on to vlastně není problém. Naopak! Dle průzkumů lidí s mírnou karotenemií jsou tito lehce oranžoví lidé vnímáni okolím podvědomě jako osoby se zdravou stravou, čímž jsou pro druhu stranu z nevysvětlitelného důvodu atraktivnějším sexuálním partnerem neži nějaký vybledlý svalovec.

 

2011-10-15-1
 

 

4. Grapefruit ovlivňující medikamenty

Že vysoké dávky třeba kávy nebo alkoholu ovlivňují zdraví je jasné každému, ale grapefruit? Je to přece prototyp zdravé stravy - antioxidanty, C, ... Jde o to, že grapefruit umí blokovat některé enzymy, jež regulují trávení prášků, jaké jste právě snědli, resp. užíváte. Když tedy sníte grapefruit, dostane se vám poté z prášku do těla mnohem více určité látky, nežli při standardním trávení. K vytvoření efektu stačí již jedna sklenice grapefruitové šťávy. Efekt může být při nesprávném načasování dokonce i fatální. Jestliže tedy berete nějaké léky, bude vhodné poradit se se svým lékařem, anebo zkrátka načas/navždy vyřadit grapefruit z vaší diety...

 

2011-10-15-1
 

 

Hodnocení článku:



Komentáře

Chystáte se na dovolenou? S MUDr. Jaroslavem Foltýnem jsme si vyměnili mnoho užitečných informací! Chystáte se na dovolenou? S MUDr. Jaroslavem Foltýnem jsme si vyměnili mnoho užitečných informací! Mnoho lidí může jistě říci, že ve volbě dovolené nejsou konzervativní, ale v otázce s kým budou cestu realizovat, sázejí... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!