Agroturistický průvodce stylového gurmána po České republice ("pilotní část")

Kráva
26.04.2010 13:29 | Pavel Lopušník

Agroturistika je v poslední době jedním z nejdynamičtěji se rozvíjejících odvětví turismu, nejenom v naší zemi. Samozřejmě ještě zdaleka nedosahuje kvality a kvantity, s níž se lze setkat v okolních státech, jako jsou Rakousko, Německo či Itálie. Z těchto důvodů vzniká tento unikátní průvodce, který si primárně klade za cíl nejenom představit agroturistické destinace českému spotřebiteli, ale i zlepšit kvalitu nabízených služeb. Slovíčko gurmán však může některých spotřebitelů asociovat osobu takřka snobsky trvajících na těch nejkvalitnějších surovinách, na brilantní a často někdy zbytečně dlouhé přípravě pokrmů, u nichž takový člověk pak zdůrazňuje harmonii vnějšku (estetika jídla) a chuti. Gurmán v našem podání je někdo, kdo rád vaří z kvalitních surovin, nezatížených chemickými přísadami a rád si toto vaření spojí s cestováním.  

 

     

                  

Průvodce bude vytvořen tak, aby poskytoval základní informace. Pro tento požadavek se nejlépe hodí formát jakési karty, kterou znáte z různých encyklopedií, dělaných tímto způsobem, kdy jednotlivé karty vytvářejí celou knížku.  

1.       Název zařízení

2.       Lokalita (+ dopravní obslužnost tj. jak se sem dostanete)

3.       Popis (nevyjímaje pamětihodnosti poblíž, cyklostezky apod.)

4.       Jaké suroviny zde najdete[1] – živočišná výroba (chov)

                                                    rostlinná výroba (pěstování)

5.       Nabízené služby (např. rozvoj produktů do místa bydliště apod.)[2]

      

Jak pevně věříme, jednou bychom rádi k těmto informacím připojili i promo videa z dané lokality (půjde pak o virtuálního průvodce), aby servis pro stylového gurmána, turistu byl dokonalý. Třeba se tento díl stane základem jakéhosi prvního virtuálního, agroturistického průvodce, ne nutně se omezujícího na oblast České republiky, ale zahrnující do sebe i ostatní části Evropy. Už nyní můžeme slíbit, že po částech věnovaných naší zemi, plánujeme další díly zaměřené na  agroturismus  i v dalších státech Evropy. Postupně by tak z jednotlivých karet (částí seriálu) měl vzniknout komplexní průvodce pro všechny agroturisty a stylové gurmány.

Jak už bylo uvedeno hned na začátku, agroturismus je u nás teprve v plenkách a tak budeme muset do našeho projektu zapojit i zařízení, která důsledně neodpovídají charakteristice agroturistiky, protože např. neposkytují onu turistickou část, ale zase se zaměřují na dovážení konkrétních potravin přímo ke konkrétnímu zákazníkovi či do nejbližšího bioobchodu apod. Slovo agroturismus tu tedy chápeme v mnohem širším slova smyslu.

    

Slibujeme si, že takto pojatý projekt bude mít svůj význam i pro majitele restaurací či pro jiné podnikatele, specializující se na oblast potravin, kteří tak dostanou alespoň nějaký přehled o dodavatelích eko či biopotravin v jejich okolí. 

 


[1] Pro větší přehlednost budeme volit slovní popis namísto piktogramu.

[2] To pro případ, že by se dané zařízení nacházelo ve vaší blízkosti a vy tak mohli využít všech výhod, které nabízí).

Hodnocení článku:



Komentáře

Nová kolekce Jozef Sloboda jaro 2010 Nová kolekce Jozef Sloboda jaro 2010 Jozef Sloboda uvedl nedávno svou novou kolekci pro jaro 2010, která rozhodně stojí za pozornost. Kolekce jaro 2010 je inspirována... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!