Jaro a léto jako příležitost pro lehké dezerty

Publikováno: 01.05.2012 11:54 | Pavel Lopušník

Mám rád středomořskou kuchyni, a tak jsem jednoho dne v našem hlavním městě zavítal do jedné malé italské restaurace ukryté v centru Prahy. Bylo léto, horko až k zalknutí a jak to tak bývá, člověk v tomhle počasí nemá moc hlad. Cestou historickým centrem Prahy až ke Staroměstskému náměstí, tedy částem hlavního města, které mám osobně velmi rád, mě míjely hloučky turistů, fotografující snad i dlažební kostky. Možná jsem teď někde v Japonsku trvalou součástí nějakého fotografického alby z cest po Evropě, protože vyhnout se objektivům kamer a fotoaparátů je v turistické sezóně takřka nemožné.

ds

Vešel jsem do té malé restaurace a neočekával jsem nic víc než jen možnost se osvěžit. Na jídelním lístku mě zaujal zajímavý dezert. Byla to vlastně zchlazená polenta, přelitá studenou jahodovou omáčkou s trochou balzamikového octa a čerstvou snítkou máty peprné. Vše samozřejmě v příjemné vizuální kombinaci, kterou slovy mohu jen těžko popsat. Lahodila oku a to je pro celkový dojem z pokrmu také důležité. Tenhle lehký a na přípravu nenáročný dezert mi tenkrát pomohl překonat to neskutečné vedro a toto léto se docela těším na to, že si tento zážitek znovu zopakuji.

dezert

Lehké dezerty jsou v období jara a léta ideálním prostředkem osvěžení. Pokud k tomu přidáte čerstvost surovin a kvalitu zpracování, pomůžete zároveň svému zdraví. Nedávno jsem slyšel návod jednoho pána na způsob, jak shodit po zimě přebytečné kilogramy. Pán radil nejíst kompletní menu (polévka, hlavní jídlo, dezert). Osobně jsem vůči této radě skeptický[1] a naopak lehký dezert vidím jako doplnění či přímo ideální završení lehkého jarního či letního oběda. V rámci středomořské kuchyně, je lehký dezert onou pomyslnou sladkou tečkou.

we

Kdybych měl najít svého favorita mezi lehkými dezerty pak je to tento: malá miska dobře vychlazeného, pravého řeckého jogurtu[2], přelitá několika lžičkami pravého řeckého medu a završená posypem z nasekaných vlašských ořechů, pinií a pistácií. Ostatně tuto dobrotu prý draze, prodávají v jakési americké restauraci, vy ji můžete mít za pár korun. Ještě jedna rada na konec. Připravte si tento dezert tak, aby lahodil vašemu oku, protože se říká, že jíme i očima. Můžete také vyzkoušet variantu, kterou vidíte na obrázku a vychlazeným jogurtem přelít lesní plody. I toto je zdravý dezert, který vám v horku přijde vhod.

sad

[1] Třeba se pán přecpal knedlíky a vepřovou a na další jídlo mu už prostě nezbývalo místo. Ale teď vážně. Kompletní obědové menu má svůj smysl pokud je vyvážené.
[2] Nikoli těch náhražek, které se za něj často vydávají.

Máte i vy nějaký oblíbený lehký, jarní či letní dezert? Podělte se s námi o něj

11%
8%
2%
4%
Celkem hlasovalo: 53

Hodnocení článku:



Komentáře

Hodinky Nixon Trader Hodinky Nixon Trader Tento poměrně velký model zvaný Nixon Trader je jako vystřižený z filmu o kmotrech s Al Pacinem. A to nejen vizáží podotýkáme... Novi... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!