Kvalitní kuchyně znamená čerstvé domácí produkty

Publikováno: 01.05.2012 16:33 | Pavel Lopušník

Pamatuji si doby, kdy se do Itálie, této země výborné středomořské kuchyně, tahaly české potraviny v dovolenkových zavazadlech. Italové sami byli z našich „paštikářů“ poněkud méně šťastní, neboť oni sami byli zvyklí i v zahraničí vařit z domácích surovin. Když přijížděli naopak k nám, byli překvapeni, jak málo čerstvých surovin tady máme.

ik

Tohle všechno se odehrávalo převážně v devadesátých letech a od těch dob jsme přeci jenom krůček vpřed. Nicméně je to zatím jenom krůček. Stále tu jsou strávníci preferující těžká jídla z různých náhražek, a co je nejhorší, tomuto vkusu se stále ještě podřizují některá restaurační zařízení.

Mnoho surovin, které se tu v Česku vypěstují (nebo v případě masa a masných výrobků i vychovají) český strávník nevyužívá. Kdypak jste si třeba dali naposledy takovou perličku, anebo teď když je sezóna, okusili jste už chřest? Vařit z domácích surovina znamená nejenom podporovat zdejší zemědělství, ale využívat zde vypěstovaný produkt. Je tristní, že stále ještě převládá dovozová mentalita. Tak totiž nazývám politiku některých supermarketů (stále se ještě nacházíme jako země ve fázi, kdy jsou tyto obchody populární), které upřednostňují dovoz před domácí surovinou. To už ani nehovořím o mediálních kampaních, které jsou zaměřeny vůči stále se rozrůstajícím farmářským trhům. Jistěže všude, kde jde o byznys, se pohybují nepoctivci, ale raději zvolit si domácí surovinu než neznámou potravinu z ciziny.

Nedávno médii proběhla kauza, kdy jeden supermarket nabízel shnilé ovoce a zeleninu za velmi drahou sumu. Myslím si, že média plně nepochopila snahu onoho supermarketu. Asi šlo o nějakou ušlechtilou plíseň a ta je přeci velmi ceněna u sýrů, proč tedy ne u ovoce. Ale teď vážně. Problematika prošlých potravin nabízených v některých supermarketech jenom ukazuje, jak se zákazníci upřednostňující cenu před kvalitou velmi snadno nechají napálit. To, co se v současné době kolem prošlých potravin děje, je tak trochu vinou zákazníků, ne jenom supermarketu. Abych byl spravedlivý, „české“ supermarkety se začínají chovat velmi arogantně a bohužel v tomhle bodu nejsme v Evropě výjimkou. Své o tom vědí Britové, kteří docela nedávno řešili kauzu, týkající se globálního řetězce, který podniká i na našem území.

ik

Domácí zelenina, ovoce i maso a mléčné výrobky mají jednu výhodu. Nejsou dlouhou dobu transportovány, mnohdy v nevyhovujících prostorech. Farmářské trhy mají také rozměr sociální. Velmi často vidíte pěstitele nebo chovatele,[1] který vám prodává svou práci. Čerstvá surovina z domácího zdroje zkrátka do kvalitní a hlavně moderní kuchyně patří.

itk

Abych ale nekončil tak učeně. Mnoho lidí si stále ještě objednává potraviny po internetu. Jeden řetězec to dokonce nabízí jako určitý bonus. Tomuto způsobu se prosím raději vyhněte. Není totiž nic lepšího, než když potravinu, kterou si kupujete, vnímáte skrze smysly a to přes obrazovku počítače jde velmi těžko. Samozřejmě zde jsou i zdravotní rizika, o kterých by vás lépe informoval příslušný odborník. Za sebe mohu říct, že k potravinám, které se nabízejí online, bych byl velmi obezřetný.Ať vás tedy vaření baví, ať vám přináší potěšení, to je jediné přání, kterými vám mohu, jak pevně doufám, zpříjemnit váš den.

[1] Není tosamozřejmě pravidlem.

Nakupujete raději v supermarketu nebo u farmáře? A jste s kvalitou českých potravin spokojeni?

Celkem hlasovalo: 22

Hodnocení článku:



Komentáře

Jaro a léto jako příležitost pro lehké dezerty Jaro a léto jako příležitost pro lehké dezerty Mám rád středomořskou kuchyni, a tak jsem jednoho dne v našem hlavním městě zavítal do jedné malé italské restaurace ukryté... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!