Brno potřetí ochutnalo atmosféru Špilberk Food Festivalu

Publikováno: 07.06.2014 10:22 | Jiří Hofbauer

Už potřetí historické prostředí brněnské dominanty středověkého hradu Špilberk zaplnily vůně vyhlášených restaurací z Brna a blízkého okolí. To vše podpořené vynikající víny z lokálních vinařství a bohatým programem rozplánovaným po celou dobu třídenního jídelního maratonu.

Prudké stoupání do kopce k majestátní hradbám se skutečně vyplatí. Okamžitě na vaše smysly začnou útočit nejrůznější vůně, kvůli kterým rádi směníte poslední korunu za festivalové platidlo florén (25 kč). Zachovejte chladnou hlavu a začněte postupně.

My začali hned z kraje Itálií. V restauraci Il Mercato, sesterský podnik pražské Aromi, jsme se zastavili na mušle, které se již během pár hodin získaly přídomek vyhlášené. Mušlí jen na první den bylo připraveno 350 kilogramů. Gratinované mušle skutečně patří k něčemu, co se zapíše mezi perly letošního ročníku. Ostatně celá nabídku Il Mercato se točí kolem mušlí. Tagliatelle i pikantní soté stojí za ochutnání a vychutnání. Rozhodně nevynechejte sladkou tečku – cannola siciliana. Nenechte se mýlit. K české hodobóžové trubičce to má daleko. Šéfrcukrář Martin Beránek, jemné těsto naplnil ricottou ochucenou citrony a vytvořil tak lehký letní dezert.

SFF_2014_1

SFF_2014_2

Po lehké středozemské kuchyni jsme zamířili na pořádný flák masa. Museli jsme mít grilovaný hovězí steak z vyzrálé květové špičky Black Angus, který najdete ve stanu Monte Bú. Pokud by na vás červené maso bylo příliš těžké, vyzkoušejte lehký pečený crab cake.

SFF_2014_3

Možná všechny cesty vedou do Říma, ale na food festivalu na každém rohu natrefíte na italskou kuchyni. Kde ji skutečně dobře umí a především, kde si pochutnají všichni milovníci ryb je Ristorante Rialto. My začali tygřími krevetami v pikantní limetkové šťávě a pokračovali špízem z mušle sv. Jakuba a modroploutvého tuňáka s milánským rizotem.

SFF_2014_4

I dezertem jsem zůstali věrní Itálii. Neodolali jsme profiteroles v horké čokoládě, které má v nabídce restaurace Boulevard.

SFF_2014_5

Letos organizátoři pro návštěvníky otevřeli i jižní terasu hradu, kde jsme si vychutnali výhled na Brno, nefiltrované Starobrno a pak i dvanáctistupňového Draka.

SFF_2014_8

Jednou z výhod food festivalu je to, že i když si dáte onu pověstnou sladkou tečku, můžete na ni kdykoliv navázat. A tak jsme to udělali i my. Vrátili se do Butcher's a dali si kuřecí quesadillas a american mini burger. Nenechte se mýlit. Pod tou záplavou efektně naaranžované zeleniny se nachází vysmažená slanina a hlavně šťavnatý kus hovězího.

SFF_2014_6

SFF_2014_7

Žádný gourmet by neměl vynechat návštěvu Koishi Fish & Sushi Restaurant. I když se podle názvu restaurace tváří jako ryze japonská, nabízí mnohem více než jen sushi. My se nechali zlákat bretaňskou ústřicí zalitou vínem podle vlastního výběru a pak typicky britskou pochoutkou fish & chips. Smažená treska ve wasabi těstíčku s pořádnou porcí hranolek a chilli majonézou. Stylově servírované ve festivalových novinách. Pokud se nebojíte, že se z vás stane vrah humrů, dejte si i humra. Stojí za to.

SFF_2014_10

SFF_2014_11

SFF_2014_12

SFF_2014_13

Špilberk Food Festival je pro milovníky dobré gastronomie to stejné co pro malé děti Vánoce. Tolik možností, které stojí za to ochutnat, ale kde začít? Jděte do toho po hlavě. Pokud máte jen jeden den dopředu si prostudujte nabídku festivalu a předem si vyhodnoťte, co vás zaujalo a o čem víte, že byste chtěli ochutnat.

SFF_2014_9

Pokud se v restauracích, které své kuchařské umění předvádějí na Špilberku stravujete běžně, možná nebudete z jejich nabídky překvapení. Na Špilberk vlastně vyrazily s tím nejlepším, co se za poslední rok naučily. Ostatně důvod, proč food festival trvá tři dny není náhodou. Právě tři dny jsou optimální k tomu, abyste poctivě ochutnali pokrmy u všech restaurací.

SFF_2014_14
Hodnocení článku:



Komentáře

Ranní rituály novodobých gladiátorů Ranní rituály novodobých gladiátorů V průběhu věků se bojovníci vždy připravovali na bitvy rozličnými rituály. Mezi samuraji meditace, ve Tróje vzdávání obětí Bohům,... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!