Champagne Louis Roederer představuje edici Brut Nature

Publikováno: 20.11.2016 10:12 | Michaela Lejsková

Když se řekne šampaňské, snad každý člověk si vybaví láhev s agrafou, typický zvuk při jejím otevření, dvě úzké skleničky, z jejichž dna prchají k povrchu jemné bublinky, a pak samozřejmě konkrétní slavnostní situaci. Láhev Champagne totiž podtrhne sílu okamžiku, přidá mu na důstojnosti, emocích a na důležitosti. Velcí milovníci těchto vín si jej ovšem dopřávají častěji k nejrůznější gastronomii a víte, že Champagne je jediná francouzská vinařská oblast, která nemusí na vinětách uvádět označení A.O.C. (Appelation d’Origine Controlée – oblast kontrolovaného původu – označení pro vína nejlepší kvality). Proč? Jednoduchá odpověď – vína z Champagne jsou natolik ojedinělá, specifická, výjimečná, nezaměnitelná a jedinečná, že označení A.O.C. na vinětách prostě nepotřebují.

Oblast Champagne je ale velká oblast a výrobců je zde opravdu mnoho, ale na prstech jedné ruky vypočítáte ty nejlepší z nejlepších: Louis Roederer, Krug, Bollinger, Salon, Dom Perignon…a právě Champagne Louis Roederer, výrobce ikonického prestižního Champagne Cristal Vám představím blíže…

clr_brut_nature_2009_bottle_and_deluxe_case_hd - kopie

Zdroj: Merlot dOr

Tato rodinná firma byla založena roku 1776 a v rodině zůstala dodnes. Současným ředitelem a majitelem je Frédérique Rouzaud. Nejvíce ji v její historii bezesporu proslavilo právě jejich prestižní cuvée Cristal dodávané na carský dvůr Alexandra II. Cristal je dodnes považován za jedno z 3 nejlepších Champagne vůbec, což potvrzují i různé slepé degustace po celém světě. O Cristalu toho již bylo napsáno mnoho, ale Champagne Louis Roederer přišlo před nedávnem s dalším výjimečným Champagne – brut nature.

Příběh tohoto výjimečného Champagne započal již v roce 2003 – velmi teplém roce, který byl pro Champagne velmi problematický. Tehdy hlavní enolog Jean Babtiste Lécaillon objevil neskutečný potenciál na historických, křídových vinicích Champagne Louis Roederer nedaleko Cumi?res a Hautvillers. Tyto vinice i v tak teplém roce dávaly krásná, vyvážená a elegantní vína. Od tohoto roku tyto vinice byly vždy vinifikovány odděleně a v roce 2006 právě z těchto vinic bylo vyrobeno první víno s nulovou dosáží – tedy Brut Nature. Jde o úplně suché Champagne, které ale vinická neuvěřitelnou komplexitou, krémovostí, elegancí a které má obrovský potenciál ke stárnutí na lahvi. Aby Frédérique Rouzaud ještě více podtrhl výjimečnost a odlišnost tohoto Champagne od ostatních v portfoliu Louis Roederer, oslovil ke spolupráci jednoho z nejslavnějších designérů současnosti – pana Philippa Starcka. Image, kterou Philippe Starck vtisk tomuto Champagne dotvořilo jeho osobitost a stalo se ihned velmi žádaným a populárním. Na tento úspěch navazuje další ročník a to ročník 2009, který právě přichází na trh opět v originálním designu…posuďte sami.

frederic_rouzaud_philippe_starck_1WEB

Zdroj: Merlot dOr

Sám Philippe Starck o něm řekl: „Brut Nature 2009 je nově napsaná stránka v pokračujícím příběhu, nové vydání literárního díla napsaného Louisem Roedererem. Champagne je projekt, vztahy s ostatními, oslava a setkání. Prostě láska.“

Zdroj: www.merlot.cz

Hodnocení článku:



Komentáře

Vizionář Yves Saint Laurent Vizionář Yves Saint Laurent Nosil dioptrické brýle s tlustými obroučkami dlouho předtím, než se objevily v každém druhém řetězci. I přes nesnadné dětství... Předchozí článek Proč jsou Římské lázně tak nadčasovou záležitostí Proč jsou Římské lázně tak nadčasovou záležitostí Pětihvězdičkový hotel Danubius Health Spa Resort Nové Lázně patří k neodmyslitelným dominantám centra Mariánských Lázní. Bohatá... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!