Champagne Louis Roederer představuje edici Brut Nature

Publikováno: 20.11.2016 10:12 | Michaela Lejsková

Když se řekne šampaňské, snad každý člověk si vybaví láhev s agrafou, typický zvuk při jejím otevření, dvě úzké skleničky, z jejichž dna prchají k povrchu jemné bublinky, a pak samozřejmě konkrétní slavnostní situaci. Láhev Champagne totiž podtrhne sílu okamžiku, přidá mu na důstojnosti, emocích a na důležitosti. Velcí milovníci těchto vín si jej ovšem dopřávají častěji k nejrůznější gastronomii a víte, že Champagne je jediná francouzská vinařská oblast, která nemusí na vinětách uvádět označení A.O.C. (Appelation d’Origine Controlée – oblast kontrolovaného původu – označení pro vína nejlepší kvality). Proč? Jednoduchá odpověď – vína z Champagne jsou natolik ojedinělá, specifická, výjimečná, nezaměnitelná a jedinečná, že označení A.O.C. na vinětách prostě nepotřebují.

Oblast Champagne je ale velká oblast a výrobců je zde opravdu mnoho, ale na prstech jedné ruky vypočítáte ty nejlepší z nejlepších: Louis Roederer, Krug, Bollinger, Salon, Dom Perignon…a právě Champagne Louis Roederer, výrobce ikonického prestižního Champagne Cristal Vám představím blíže…

clr_brut_nature_2009_bottle_and_deluxe_case_hd - kopie

Zdroj: Merlot dOr

Tato rodinná firma byla založena roku 1776 a v rodině zůstala dodnes. Současným ředitelem a majitelem je Frédérique Rouzaud. Nejvíce ji v její historii bezesporu proslavilo právě jejich prestižní cuvée Cristal dodávané na carský dvůr Alexandra II. Cristal je dodnes považován za jedno z 3 nejlepších Champagne vůbec, což potvrzují i různé slepé degustace po celém světě. O Cristalu toho již bylo napsáno mnoho, ale Champagne Louis Roederer přišlo před nedávnem s dalším výjimečným Champagne – brut nature.

Příběh tohoto výjimečného Champagne započal již v roce 2003 – velmi teplém roce, který byl pro Champagne velmi problematický. Tehdy hlavní enolog Jean Babtiste Lécaillon objevil neskutečný potenciál na historických, křídových vinicích Champagne Louis Roederer nedaleko Cumi?res a Hautvillers. Tyto vinice i v tak teplém roce dávaly krásná, vyvážená a elegantní vína. Od tohoto roku tyto vinice byly vždy vinifikovány odděleně a v roce 2006 právě z těchto vinic bylo vyrobeno první víno s nulovou dosáží – tedy Brut Nature. Jde o úplně suché Champagne, které ale vinická neuvěřitelnou komplexitou, krémovostí, elegancí a které má obrovský potenciál ke stárnutí na lahvi. Aby Frédérique Rouzaud ještě více podtrhl výjimečnost a odlišnost tohoto Champagne od ostatních v portfoliu Louis Roederer, oslovil ke spolupráci jednoho z nejslavnějších designérů současnosti – pana Philippa Starcka. Image, kterou Philippe Starck vtisk tomuto Champagne dotvořilo jeho osobitost a stalo se ihned velmi žádaným a populárním. Na tento úspěch navazuje další ročník a to ročník 2009, který právě přichází na trh opět v originálním designu…posuďte sami.

frederic_rouzaud_philippe_starck_1WEB

Zdroj: Merlot dOr

Sám Philippe Starck o něm řekl: „Brut Nature 2009 je nově napsaná stránka v pokračujícím příběhu, nové vydání literárního díla napsaného Louisem Roedererem. Champagne je projekt, vztahy s ostatními, oslava a setkání. Prostě láska.“

Zdroj: www.merlot.cz

Hodnocení článku:



Komentáře

Univerzitní vlci aneb jak zvládnout zkouškové období Univerzitní vlci aneb jak zvládnout zkouškové období Dnes je kolikátého? CO?! To ale musí znamenat, že tu zkoušku mám... za tři dny. Tři dny. Tři! Zdroj: Arnaldo Anaya-Lucca/Tumblr Přesně... Předchozí článek Proč jsou Římské lázně tak nadčasovou záležitostí Proč jsou Římské lázně tak nadčasovou záležitostí Pětihvězdičkový hotel Danubius Health Spa Resort Nové Lázně patří k neodmyslitelným dominantám centra Mariánských Lázní. Bohatá... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!