Charakter bakery & coffee shop: domácí, veganské a zatraceně dobré

Publikováno: 17.07.2015 09:28 | Jiří Hofbauer

Poslední dobou se doslova roztrhl pytel s bistry a podniky, které se snaží nějak vyčlenit. V závěru jsou všechny stejné. Všude servírují domácí limonády do sklenic od zavařeniny a podávají kávu do hrnků bez podšálku. V centru Brna teď najdete novou kavárnu, která v sobě kombinuje řadů prvků a přesto neztrácí nic ze svého charakteru.

charakter_10

Zdroj: Tomáš Škoda Photography

Brno je od začátku července bohatší o novou kavárnu a pekárnu. Interiéru Charakter bakery & coffee shop vládne jakási lehkost a přirozenost. Zpoza baru voní káva, ve vitríně se na vás usmívají koláče a v ošatkách najdete čerstvé pečivo. „Všechno je to o detailech, které do sebe musí zapadat,“ říká Alexandra Zítková, která nás uvítala ve své veganské kavárně.

Alexandra vystudovala Teorii interaktivních médií a pět let pracovala v IT sektoru. Už v té době, zhruba před sedmi lety, ji tehdejší přítel přivedl k vegetariánské stravě a od vegetariánství to byl později jen krůček ke stravě veganské, kterou si oblíbila a sama začala doma vařit podle jejích pravidel, tedy žádné ingredience živočišného původu. Pokud tedy vyrazila jíst do restaurace, narážela na fakt, že řada podniků na zásady veganské stravy nebyla připravená. Zhruba před rokem se rozhodla, že založí svůj vlastní veganský podnik.

IMG_7590

Zdroj: Tomáš Škoda Photography

„Mně osobně chybělo něco ryze veganského. Jasně, najdeš tady bistra, který podávají veganskou kávu nebo jídlo. Ale nebylo tu místo, kde by to byla samozřejmost a nemusel se člověk obsluhy složitě vyptávat, jestli to mléko je skutečně sojové a v těstu nejsou vajíčka,“ vypráví Alex. „Viděla jsem to jako nutnost a trochu i jako výzvu. Vždycky mě bavilo péct a zvlášť hodně těžké dny v práci strávené za počítačem jsem si kompenzovala tím, že jsem po nocích pekla a zkoušela veganské recepty,“ vzpomíná Alexandra. Svoje produkty s úspěchem prodávala na řadě trhů. Reakce zákazníků ji utvrdily v tom, že o veganské a s láskou pečené produkty je zájem. Jak u lidí, kteří se tak skutečně pravidelně stravují, tak u lidí, kteří veganské muffiny rádi ochutnají jen ze zvědavosti. V nabídce Charakter Bakery najdete celé spektrum sladkých dezertů od koláčů či raw cakes přes muffiny po cupcakes, chia pudingy, slané quiche, obložené bagety, a hlavně domácí pečivo.

charakter_9

Zdroj: Tomáš Škoda Photography

charakter_2

Zdroj: Tomáš Škoda Photography

charakter_3

Zdroj: Tomáš Škoda Photography

charakter_4

Zdroj: Tomáš Škoda Photography

charakter_8

Zdroj: Tomáš Škoda Photography

Do Charakter Bakery si najdou cestu především ti, kteří vyznávají veganský způsob stavování. Alex přesto dodává, že podnik nechce propagovat jako ryze veganský, ale primárně jako místo, kam se dá zajít na skutečně dobré věci, kde můžete posedět a strávit svoji chvilku pohody. „Do budoucna chceme dělat i všelijaké akce, vernisáže, life art battly, chceme spojovat lidi a chceme s nimi být v kontaktu, protože nás to prostě baví.“

„Už jsme tady měli několik hostů, kteří šli kolem a kavárna se jim prostě jen líbila. Tak si dali kávu a koláč nebo bagetku a chutnalo jim. Až potom zjistili, že je to veganské a byli překvapení, jak je to dobré. A někdy to asi ani nepoznali,” směje se.

Kromě veganských receptů dbá Alex i na suroviny. Zeleninu a ovoce si povětšinou sama vybírá u místních trhovců, mošty nakupuje od malých dodavatelů. Kávu například odebírá z úžasné malé brněnské pražírny Rebel Bean.

charakter_7

Zdroj: Tomáš Škoda Photography

Zařízení interiéru kavárny nesvěřila žádnému designovému studiu, které by jí udělalo zakázku na klíč. „Dlouho jsem přemýšlela nad tím, jak by kavárna mohla vypadat. Dávala jsem si ji takhle pomalu v hlavě dohromady.“ Zásadní slovo v realizaci interiéru pak svěřila svému tatérovi Davidovi Klvačovi z Our Future tattoo. Davidovi jsem dala jakýsi nástin, v jakém duchu by měl interiér vypadat, přírodní materiály, DIY styl, dřevo, bylinky, kov. Potom jsme dali hlavy dohromady a nechali volný průběh fantazii. Nejvíc mě baví ty malý detaily, na kterých si David dal záležet.”

charakter_5

Zdroj: Tomáš Škoda Photography

V bazarech narazila na několik dřevěných židlí, které se rozhodla svěřit pod ruku nejlepším brněnským tatérům a designérům. Na černo-bílých židlích tak můžete najít originální grafiky Davida a Jirky z Our Future Tattoo, Optika a Carota z Mafakazz Tattoo, Miry aka Bythur Art, Slakinglizarda, Yvanse, Luky z Grey Days nebo Cancera.

„Když jsme chystali otvíračku, měli jsme všechny židle ve výloze. Lidi chodili a fotili si je,“ směje se Alexandřin přítel Filip.

charakter_1

Zdroj: Tomáš Škoda Photography

Alex připouští, že s vlastní kavárnou dlouho otálela. Pořád čekala na tu nejsprávnější chvíli a dobu. Byla to hlavně maminka, přítel, rodina a přátelé, kteří ji popostrčili, ať přestane snít a začne skutečně konat. „Je to splněný sen, který se uskutečnil díky úžasným lidem, který kolem sebe mám,“ dořekne a běží vytáhnout z pekárny další várku bagelů.

Charakter bakery & coffee shop, Orlí 27, Brno

charakter_11

Zdroj: Tomáš Škoda Photography

Hodnocení článku:



Komentáře

Jak pečovat o kvalitní kožené boty Jak pečovat o kvalitní kožené boty Milujeme kvalitu. Milujeme tradici. Milujeme, když cena odpovídá užitku. Obzvlášť se tyto vlastnosti snoubí v případě rámových bot.... Předchozí článek Graham’s Port Wine: nejvíce oceňované portské víno Graham’s Port Wine: nejvíce oceňované portské víno Portugalská společnost Graham’s Port Wine letos potvrdila status nejvíce oceňovaného producenta portského vína. V roce 2015 získala... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!