Chuť Francie v Brasserii La Gare

Publikováno: 26.11.2014 10:49 | Jiří Hofbauer

Sotva odletěly svatomartinské husy, je tady opět Beaujolais Nouveau. Pravidelně třetí čtvrtek v listopadu. Někdo to vidí jako komerční tah, jiný to vnímá jako gastro událost. My se na to každý rok těšíme. A protože kromě mladého vína jsme dostali chuť i na něco málo z tradiční francouzské kuchyně vyrazili jsme do pražské ulici V celnici do Brasserie La Gare.

lagare_1

Zdroj: Menstyle.cz

Beaujolais Nouveau, tedy mladé Beaujolais, je francouzské mladé víno z odrůdy Gamay a je snad vůbec nejznámější mladým vínem na světe. Popularita mladého Beaujolais nabyla na síle v 80. a 90. letech, kdy se víno stalo symbolem pro celý region Beaujolais. Dnes jsou hlavními trhy kromě domácí Francie hlavně Japonsko, USA a Německo. Tradiční trh pro Beaujolais je však i Česká republika. Více jak polovina celkové vinné produkce Beaujolais (130 milionu lahví) dnes připadá právě na mladé Beaujolais.

lagare_2

Zdroj: Menstyle.cz

Prostředí Brasserie La Gare dominuje střízlivý a velice vstřícný interiér. Nečekejte extrémní luxus a řady příborů, ale přívětivě prostřené stoly, které vás zvou zasednout. Pro strategickou polohu restaurace v srdci Prahy a hlavně skvělou kuchyni doporučujeme rezervaci předem.

Sotva se usadíte a objednáte si, místo rádoby netradiční amuse bouche dostane plechovou misku s několika druhy čerstvého pečiva a koflíček jemně soleného másla. Než to celé spráskáte, nechte si místo i na další chody. Bude se hodit.

lagare_3

Zdroj: Menstyle.cz

My večer odstartovali triem ústřic Fine de claire No 3. Pokud s ústřicemi začínáte, rozhodně oceníte víc ty o průměrné velikosti, než ty velikostí připomínající grandiózního mlže. K ústřicím jsme dostali i lehce nakyslou tapenádu ze šalotky a octa. Opět platí, že je to o chuti. Podle nás vedou ústřice s citronem, případně kapkou ryzlinku. Pamatujte, že ústřice se nejí na hlad. Je to skutečně delikatesa. Spíš součást společenského protokolu.

lagare_4

Zdroj: Menstyle.cz

Jako další jsme ochutnali cr?me br?lée z kozího sýra a hruškou taženou v muškátovém víně. Předkrm, který se na první dojem tvářil jako dezert, předčil očekávání, že bude sladký. Bylo to něco relativně obyčejného a přitom zatraceně dobrého. V kombinaci s čerstvým, cibulovým chlebem je to jedno z chuťových překvapení večera.

lagare_5

Zdroj: Menstyle.cz

Co nutně musí proběhnout ve francouzské restauraci jsou les escargots. Zalistujte ve slovnících.... Ano, jedná se o šneky. To je další jídlo, které má... pohnutou pověst. Popravdě existuje celá řada extravagantnějších věcí v gastronomii. Tím pádem i v české kuchyni. Třeba dršťky jsou docela strašidelná záležitost. Pokud se vám nelíbí vzhled šneků a nedůvěřujete obsahu jejich ulit, zajděte si někdy na zabíjačku a podívejte se, jak se dělají tradiční škvarky a jaké pachy se během toho uvolňují.

lagare_6

Zdroj: Menstyle.cz

Dodejte si odvahu skleničkou vína a poručte si tucet šneků po Burgundsku. Jemně štiplavá chuť bylinek, mezi kterými dominovala petrželka, zemitá chuť oleje a akcent česneku vám změní názor na šneky. Doporučujeme šneky konzumovat tak, že úzkou vidličkou sousto vyklopíte na toast a sníte ho jako jednohubku. Popravdě... už jen to přepuštěné máslo s bylinkami a čerstvou bagetkou je gastro zážitek.

Z hlavních chodů jsme ochutnali králíka na hořčici. Dva kusy opečeného králičího hřbetu zalité omáčkou lehce nakyslé chuti, kterou tlumí smetana. Nelze připustit, že by talíř mohl být elegantnější, ale jakmile to ochutnáte, už vnímáte jen tu chuť. A ta stojí za to.

lagare_7

Zdroj: Menstyle.cz

Vybrali jsme si i něco lehčího. Tucet tygřích krevet s česnekovým máslem a bylinkami. I když vám k jídlu přinesou finger bowl, což hodně kvitujeme, fakt je, že krevety jsou vyčištěné, takže je můžete elegantně zvládnout příborem.

lagare_8

Zdroj: Menstyle.cz

To hlavní ale byla francouzská klasika coq au vin tedy kohout na víně. Vzhledem k tomu, že máme slabost pro poctivé omáčky z červeného vína, museli jsme tuhle francouzskou klasiku dát. Porci s omáčkou, která se táhla jako melasa, dominovala orestovaná slanina, zelenina a směs bylinek. K tomu trio příloh – restovaná zelenina, bramborové puré a couscous. Samozřejmě tím, že kohout na víně je tradiční recept, existuje celá řada způsobů, jak jej připravit. Je to srovnatelné s českým gulášem, svíčkovou nebo bramborovým salátem. Pokud jste jedli kohouta třeba v Provence, následně si ho dáte v Česku a bude chutnat jinak, okamžitě z kuchyně vyběhne šéfkuchař a bude vám tvrdit, že jeho kamarád Louis z Lyonu dělá kohouta přesně takhle.

lagare_9

Zdroj: Menstyle.cz

lagare_10

Zdroj: Menstyle.cz

Kohout na víně je zase pokrm, na který je lepší si zajít do restaurace. Není to totiž žádná rychlovka. Tím, že se všechny chutě musí propojit, je dobré kohouta do vína ponořil klidně i na dva dny. Navíc ten proces není moc vzhledný a trochu připomíná máchání prádla. S přípravou samotného sósu a úpravou mase se tak proces protáhne na tři až čtyři dny. Takhle ale v srdci Prahy, pár kroků od Republiky, dostanete nefalšovanou francouzskou klasiku.

Co v La Gare nesmíte vynechat je dezert. I kdyby jste už nemohli velká nabídka tradičních makronek, čokoládových lanýžů i celé řady dortů doslova přechází oči. My se rozhodli pro pařížský malinový dort. Záplava čokolády a sladké srdce z čerstvých malin.

lagare_11

Zdroj: Menstyle.cz

Stejně, jak nebylo co vytknout jídlu, nedá se nic vyčíst ani obsluze. Servis La Gare je jeden z nejlepších, co v Praze vůbec najdete. Pozorný, úslužný, ochotný, pohotový. Možná až zbytečně moc. La Gare je spíše neformální, velice tradiční, pohodová braserie (bistro), kde by člověk čekal, že si sám může nalít víno a nevyžaduje, aby za ním neustále někdo stál a pozoroval, jestli ještě má máslo. Jsou restaurace, kam se lidé chodí ukazovat, do jiných se chodí jíst, ale do La Gare se lidé chodí bavit a skvěle najíst.

A co příště? Vyrazíme do kavárny. Těšte se!

12

Zdroj: Menstyle.cz

Hodnocení článku:



Komentáře

Ranní rituály novodobých gladiátorů Ranní rituály novodobých gladiátorů V průběhu věků se bojovníci vždy připravovali na bitvy rozličnými rituály. Mezi samuraji meditace, ve Tróje vzdávání obětí Bohům,... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!