Degustační večer v restauraci Bohéma: bylo to maso!

Publikováno: 16.01.2015 13:17 | Jiří Hofbauer

Osobně degustačním menu moc neholduji. Většinou se totiž skládají z šesti nebo více chodů, které člověk s běžným obsahem žaludku nemá šanci sníst. (Ale přece to tam nenecháte...) Často mi také vadí, že šéfkuchař chce u strávníků vyvolat nadšení, předvést to nejlepší ze svého kulinářského umění a menu překombinuje. Kam se hrabe kostka ve skluzu. Stařené maso, mořské plody, příprava ve vakuu, uzení, marinády, fáče, omáčky, pěny, ovoce, alkohol, chuťově výrazné ingredience.

Přesto ve čtvrtek jsem se nechal přemluvit a vyrazil do brněnské restaurace Bohéma. Svého času patřila mezi zdejší ikony a na stůl se zde stály fronty. Jenže restaurace se zasekla v čase a neprospělo jí ani vedení dřívějších majitelů, které si vzal na paškál Zdeněk Pohlreich v pořadu Ano šéfe!. Jenže Bohéma má už dávno nové vedení a je na velice dobré cestě, aby se zapsala na žebříček nejlepších míst, kde se v Brně dobře najíst.

IMG_1772

Zdroj: Menstyle.cz

Nenechte se zmást dlouhým příchodem do restaurace. V předsálí je kavárna, která samotné restauraci předchází. Číšník mě usadil s vědomím, že jdu na dnešní speciální nabídku – degustační menu z šesti druhů mas a vybranými víny. To vše v režii šéfkuchaře Michala Hájka.

S příchodem dalších spolustolovníků si necháváme chvilku na vydechnutí a následně si poručíme celé menu včetně vín. Jako aperitiv volíme prosecco. Místo toho nám paní majitelka doporučuje perlivé víno Murmure Frankovka z Nového Vinařství. Velmi lehké a suché, růžové, šumivé víno kvašené v láhvi a uzavřené tradiční korkovou zátkou.

IMG_1778

Zdroj: Menstyle.cz

Jako první se dočkáme studeného předkrmu. Variace hovězího tataráku ze tří druhů mas – z hovězí kýty, z hovězí svíčkové z plemene Aberdeen Angus a z hovězího nízkého roštěnce z plemene Český strakatý. A k tomu možnost ochutnat novinku – oranžové víno Pinot gris BIO od vinařství Marcinčák. Osobně mám rád syrové maso. Od sushi přes carpacio po tartary. Přesto klasický český tatarák, tak jak ho podávají v každé čtyřce, mi moc nevoní. A vlastně ani nechutná. Tahle variace bylo ale něco úplně jiného. Tři elegantní nočky masa a k tomu klasické topinky z bílého chleba dělané na sádle. Na úvod docela syté, ale fakt dobré. Talíře vracíme prázdné.

IMG_1775

Zdroj: Menstyle.cz

Následuje pluma. Co to vlastně je? Jedná se o prorostlejší, velice křehkou část vepřové krkovice. Tedy stejně unikátní sval jako svíčková. Co jeden vepřík, to jedna pluma. Pokud se někdy k tomuto masu dostanete, ochutnejte. V řeznictví to neseženete. Maso je... jemné. Delikátní. Křehké. Šťavnaté. Zapomeňte na vepřovou panenku. Pluma je top, který musí každý gourmet ochutnat. K ní šéfkuchař zvolil hrubě krájenou kapustu, bramborové pyré a sušené švestky. Hned jsem vzpomněl na jídelnu základní školy, kdy nám servírovali ošedlou kapustu. Tahle ale měla snad všechny odstíny svěží zelené. A vůbec nebyla hořká. Švestky pak příjemně dotahovaly sladký akcent. K tomu na chuť velice bohaté a kořeněné Chardonnay francouzského vinařství Les Jamelles.

IMG_1776

Zdroj: Menstyle.cz

To hlavní nás teprve čekalo. Květová špička ze zadního hovězího z plemene Český strakatý a vyzrálý nízký roštěnec z plemene Aberdeen Angus. K tomu šalotková marmeláda a domácí hranolky poskládané do úhledné vatry. Na zapití Cuvée Frankovka & Zweigeltrebe ze sklepů vinařství Kern. Maso bylo skvěle udělané a kořeněná chuť rukoly zavinutá v květové špičce příjemně překvapila. Nízký roštěnec byl minimálně propečený ale maximálně měkký. Co nás hodně nadchlo byla právě šalotková marmeláda, která skutečně ladila s masem. Osobně bych si jí dokázal představit i k bramborovým nokům a třeba místo (Čechy oblíbeného) zelí.

IMG_1780

Zdroj: Menstyle.cz

Večer zakončilo dezertní víno Lokus červený od J. Stávka a vláčný dort z hořké belgické čokolády s malinovou espumou. Byl to chod, na který jsem se z celého menu těšil nejvíc, a rozhodně nezklamal. Pokud by něco šlo vytknout, tak snad jen, že víno mohlo být zvoleno méně výrazné a spíše kyselejší.

IMG_1782

Zdroj: Menstyle.cz

Celé menu bylo skvěle poskládané, promyšlené, pokrmy na sebe chuťově navazovaly a přitom se nijak nepřebíjely. Porce byly optimálně velké, člověk si pochutnal i zasytil. Vždycky tvrdím, že do restaurace chodím proto, abych ochutnal něco nového. A to se mi dostalo. Šéfkuchaři Michalu Hájkovi patří maximální uznání.

Večer lze hodnotit jako skvělý. Kromě neskutečně dobrého jídla k tomu přispělo příjemné prostředí a (v porovnání s jinými restauracemi) velice dobrý servis. Večer v brněnské Bohémě byl super.

Hodnocení článku:



Komentáře

Ranní rituály novodobých gladiátorů Ranní rituály novodobých gladiátorů V průběhu věků se bojovníci vždy připravovali na bitvy rozličnými rituály. Mezi samuraji meditace, ve Tróje vzdávání obětí Bohům,... Předchozí článek Potkali se v casinu: Scorsese, De Niro & DiCaprio Potkali se v casinu: Scorsese, De Niro & DiCaprio Tři osobnosti stříbrného plátna se potkaly u společného projektu The Audition. Režisér Martin Scorsese, herci Robert De Niro a Leonardo... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!