Dolce Passione ohromilo hmyzím menu

Publikováno: 14.04.2015 11:43 | Jiří Hofbauer

Martin Beránek, šéfcukrář restaurace Il Mercato a zakladatel pâtisserie Dolce Passione i její gourmetské větve Dolce Passione Picante, ve spolupráci s šéfkuchařem Lukášem Nikodémem uspořádali večeři, kde se podávalo speciální hmyzí menu. Já sám jsem hmyz už ochutnal, ale nikdy jako hlavní část chodu. A tak jsem si dodal odvahu a přijal pozvání na čtyřchodové proteinové menu.

hmyz_1

Zdroj: Jiří Hofbauer

Na kuráž se podával živý moučný červ ve vodce. Přiznám se, že ten byl na mě až moc živý, ale fandil jsem všem, co odvahu našli. Předkrm v podobě bruschetty s tomatovým concasse a hlavně restovanými sarančaty jsem už ale nevynechal. Byl jsme hodně zvědavý na tu chuť. Představte si křupavou slupku naplněnou oříškovým máslem. Po prvotních rozpacích mi předkrm vlastně chutnal. Ale připouštím, že pro pusu je konstrukce těla sarančat nezvyklá.

hmyz_2

Zdroj: Jiří Hofbauer

Následovali zprudka restovaní mouční červi na chilli a česneku se salátem z rukoly. Někteří hosté si červi napíchli na vidličku a dlouze prohlíželi. I tenhle chod bylo dobré konzumovat bez bližšího seznamování s jeho hlavními aktéry a hlavně v kombinaci s kousky chilli, opečenými, nasládlými plátky česneku a příjemně kořeněnou rukolou.

hmyz_3

Zdroj: Jiří Hofbauer

Jako hlavní chod se podávali na másle pečení cvrčci stepní s bramborovo-celerovým purée. Opět platilo, že v kombinaci s purée a přepuštěným máslem chod chuťově skvěle fungoval.

hmyz_4

Zdroj: Jiří Hofbauer

Pro odvážné byl připraven další bonus. Smažený štír. Ten se připravoval lehce brutálně – zaživa. To jsem viděl a asi úplně nemusel...

hmyz_5

Zdroj: Jiří Hofbauer

Večer uzavřelo sladké finále. Tentokrát bez hmyzu. Interaktivní dezert v podobě čokoládového pomeranče. Baňka z kvalitní čokolády zdobená kandovaným pomerančem. Dezert vypadal nádherně, jenže jak se do něj dostat? Martin Beránek postupně obcházel hosty a dezert přeléval horkou čokoládou, která roztavila vrchní slupku a odkryla sladké jádro z ricotty ochucené sicilskými pomeranči.

hmyz_6

Zdroj: Jiří Hofbauer

Hmyz, který se ten večer podával, rozhodně nebyl koupený v rybářských potřebách.Takový hmyz určený ke konzumaci se nekrmí žádnými chemickými granuláty ale čerstvou zeleninou a ovocem. Před přípravou se nechá vydatně vytrávit.

Zajímala mě i příprava. Například cvrčci poskakovali, bubnovali na víko přepravky a já si nedokázal představit, jak je kuchař dokáže udržet na pánvi. Před přípravou se dají do lednice, kde se zchladí. Následně spaří horkou vodou. Na pánev tak jdou již usmrcení a tudíž klidní.

hmyz_7

Zdroj: Jiří Hofbauer

hmyz_8

Zdroj: Jiří Hofbauer

hmyz_9

Zdroj: Jiří Hofbauer

„Nápad na hmyzí menu vlastně vzešel od našich zákazníků. Před několika lety jsme podobnou akci už pořádali a setkala se s ohromným úspěchem. A i dnes byla na všechny stoly rezervace,“ říká Tomáš Kern, spoluzakladatel a manažer Dolce Passione. „V současnosti už připravujeme další tématické menu a pokud nám bude přát počasí, tak snad i letní grilování,“ dodává.

Nutno připustit, že pro Středoevropana odkojeného chlebem s máslem a fast foodem, bylo tohle menu něčím nezvyklým. Ale to byl smysl večera. A navíc pokud by se mě někdo zeptal, zda jsem měl moučné červy, můžu říct: ano, měl.

Hodnocení článku:



Komentáře

Jak pečovat o ruce v chladných dnech Jak pečovat o ruce v chladných dnech Udržovaný vzhled je kombinace mnoha faktorů. Pravidelný sestřih, sportovní aktivita, péče o vousy a pleť... Na jednu věc však bezpočet... Předchozí článek Apokalyptická stylovka The Walking Dead Bike Apokalyptická stylovka The Walking Dead Bike Zombíci a další zrůdičky jsou jedna jedna část amerického postapokalyptického seriál The Walking Dead. Poslední dobou se v něm ale... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!