Evropská sklizeň vína očima Jakuba Přibyla

Publikováno: 07.10.2015 10:27 | Jiří Hofbauer

Jakub Přibyl, sommelier společnosti Premier Wines & Spirits a trojnásobný držitel titulu Nejlepší sommelier České republiky, má z letošní sklizně velkou radost. V mnoha zemích Evropy se totiž očekává skvělý ročník: „Celá Evropa letos čelila velmi vysokým teplotám a suchu. Pro některé oblasti to znamenalo komplikace a v důsledku menší sklizeň. Na druhou stranu se díky výborně vyzrálým hroznům můžeme těšit na krásná vína,“ líčí.

IMG_7066

Zdroj: Premier Wines & Spirits

Dokonce i na oblast jako je španělská Rioja bylo veliké teplo. Vysoké teploty jsou zde běžné, ale letošní rok byl dost nadprůměrný. Oblast je ovšem přizpůsobena i nedostatku srážek, které tu obvykle nebývají, a tak mělo horko vliv na výnosnost minimální. Ta jistě nepřesáhne více než 20 %. Díky trvalému a neměnnému počasí čeká Rioju brzká sklizeň, až o 14 dní dříve něž obvykle. Hrozny jsou ale ve výborné kondici, skvělé kvalitě, a tak se zde očekává ikonický rok excelentní kvality.

Kvůli abnormálním teplotám s minimem srážek se bude Burgundsko potýkat s velmi nízkou sklizní. Na druhou stranu se těsně před ní objevilo několik dešťových dní, což perfektně vybalancovalo už takto zralé hrozny. Můžeme tedy očekávat velmi podařený ročník, jehož jediným nedostatkem bude nižší výnos.

Jedním slovem dokonalý. Tedy téměř dokonalý. Tak by se dal popsat ročník 2015 v Champagne. Kvalita hroznů se díky přívětivému počasí považuje za jednu z nejlepší za posledních 20 let. Bohužel ani tady nebude hroznů příliš. Přestože Champagne netrpěla až tak velkým suchem jako jiné oblasti, je zde očekáván jeden z nejnižších výnosů za posledních deset let. Takže excelentní, ale nedostatkový ročník.

Etiquette_Artistique_Brut Classic HD

Zdroj: Premier Wines & Spirits

Po skvělém a skoro ideálním průběhu letošního ročníku se při sběru dostaly ke slovu dešťové srážky, které v Bordeaux na rozdíl od Burgundska zkomplikovaly sklizeň a na některých místech způsobily plísňové a houbové choroby. Většinou však tento tlak velmi zralé hrozny ustály, a proto se i v Bordeaux očekává velmi dobrý ročník s nižším výnosem.

Piemonte je zřejmě v letošním roce nejspokojenější oblast v Itálii a nejen tam. Největší komplikací, stejně jako v Burgundsku, bylo krupobití v průběhu prázdnin, které místy velmi poničilo vinohrady a redukovalo sklizeň. Avšak slunné počasí, včasný pokles teplot pro ideální vyzrání a dostatečné srážky zaručily dokonale zralé hrozny a výhledově excelentní ročník.

Banfi Castelo, II

Zdroj: Premier Wines & Spirits

Velmi horký a suchý rok, ve kterém byli vinaři jako na trní, zažili i v italské oblast Toscana. Největší obavy z nedostatku vody a přezrání hroznů však zažehnaly srážky začátkem září. Následný pokles teplot nervozitu vinařů otočil a my se nyní můžeme těšit na nejlepší ročník desetiletí.

V německé oblasti Mosel se na sklizeň ještě čeká, ale už nyní víme, že se tu budou muset s letošním ročníkem vín dosti poprat. Velká horka a deště v nesprávný čas sice nezpůsobily velké neštěstí, ale hrozny rychle dozrávají a mohly by ztratit kyselinu, typickou pro oblast Mosel. Pokud tedy vydrží současné počasí, kdy jsou noci chladnější a bez dešťů, můžeme očekávat dobrý až velmi dobrý ročník s rychle pitelnými víny.

IMG_7087

Zdroj: Premier Wines & Spirits

Stejně jako v Burgundsku byla sezóna pro vinaře z Moravy stresující. A to hlavně kvůli vysokým teplotám a minimálním srážkám. Navíc se srážky objevily ke konci srpna a přinesly tak komplikace ve vinicích, což způsobilo lehké popraskání hroznů a plísně. Ale i přes tuto nepřízeň se na Moravě počítá s vynikajícím ročníkem hlavně díky velmi dobře vyzrálým hroznům. Ročník bude vynikající co do kvality a můžeme se těšit i na skvělá červená vína, která nemusí být pro Moravu tak typická. Kvůli malým hroznům však bude již několikátý rok v řadě výnosnost nižší.

Hodnocení článku:



Komentáře

Jak pečovat o kvalitní kožené boty Jak pečovat o kvalitní kožené boty Milujeme kvalitu. Milujeme tradici. Milujeme, když cena odpovídá užitku. Obzvlášť se tyto vlastnosti snoubí v případě rámových bot.... Předchozí článek Káva má tolik chutí, kolik o ní existuje fascinujících příběhů Káva má tolik chutí, kolik o ní existuje fascinujících příběhů Kolik je způsobů přípravy kávy? Nikdo to nespočítal, ale ve Starbucks ji umí servírovat v desítkách tisíc variací! Je neuvěřitelné,... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!