5 největších grilovacích chyb

Publikováno: 30.08.2011 13:54 | Petr Hájek

Grilování není tak jednoduché jak by se zdálo - sice můžete nějak zapálit oheň, hodit na něj maso a doufat, že to vyjde, ale proč spoléhat na náhodu, nedejbože provádět věci, které kvalitu jen zbytečně sníží? 

2011-08-30-1

 

1. Čistota půl grilu

Nebuďte líní při čištění grilu, jelikož po každé akci se usazují zbytky v každé skulině a mezeře nebo záhybu. Jelikož se tato špína většinou také lepí, příště vám takřka jistě roztrhne na mase kůrčičku, na které jste tak tvrdě pracovali.

2. Nebojte se plamenů

Je potřeba rozlišovat mezi dobrými a špatnými plameny - ty dobré jsou občasné, o trochu vyšší než úroveň masa a nemají příliš mnoho černého kouře. Je prý vrcholně důležité, odolat pokušení odstranit maso z plamenů jen do kouře.

3. Nepřehánět s omáčkou

Jestliže máte ve zvyku svůj výtvor po upečení pořádně zlít omáčkou, pak se připravujete o jedinečnou příležitost, jak u svého díla vyzdvihnout chuť do nevídaných výšin. Jde o to, použít omáčku hlavně tehdy, když maso vypadá během grilování suše.

4. Nekrájet ve spěchu

I když se již těšíte vy i hosté na pořádný steak, chvíli počkejte poté, co maso sundáte z grilu - bude se totiž ještě samovolně chvíli péct. Tenký steak stačí odložit na 5 minut, ovšem celou kýtu nechte klidně i 30 minut. Maso tím získá další jemnou a delikátní příchuť.

5. Kvalitní naložení je základ

Je jedno, jak perfektní je vnější strana, je nutno si také dát dobrý pozor, aby maso nemělo planý a nijaký vnitřek. Tomu zabráníte položením do kvalitní marinády z olivového oleje na dostatečně dlouhou dobu.

Hodnocení článku:



Komentáře

Chystáte se na dovolenou? S MUDr. Jaroslavem Foltýnem jsme si vyměnili mnoho užitečných informací! Chystáte se na dovolenou? S MUDr. Jaroslavem Foltýnem jsme si vyměnili mnoho užitečných informací! Mnoho lidí může jistě říci, že ve volbě dovolené nejsou konzervativní, ale v otázce s kým budou cestu realizovat, sázejí... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!