Jak se bude jíst a stolovat v budoucnosti?

Publikováno: 20.09.2012 12:22 | Petr Hájek

Dnes tu máme skutečnou stylově-kulinářskou lahůdku: čtveřici těch nejlepších futuristických konceptů ze soutěže Electrolux Design Competition, jenž se sice dnes ještě ve velkém realizovat nedají, ovšem míříme sem skutečně mílovými kroky... 

1. Memory - WenYao Cai 

Malá, avšak důležitá část mnoha lidských životů je ta, jenž se týká jejich každodenního rituálu dávání si kávy v jejich oblíbeném podniku. Lidem nejde ani tak o to, aby si barista pamatoval jejich životopis, ale trvají na tom, aby si byl vědom, jak mají rádi svoji kávu. Perfektní hrnek pro tisíce lidí denně naznačuje, že může dojít k občasným chybám, nějakou chytrou hlavu tudíž napadlo přijít s tímto testerem otisku ruky. Zkrátka si zde otisknete ruku a hned je o vás strojům i personálu jasno.

 

2012-09-20-1

Zdroj: Dvice

 

2. SmartPlate - Julian Caraulani 

Pokud jde o SmartPlate, tak ten by se měl stát dle slov jeho autora prvním skutečně inteligentním nádobím. Kompletně by měl ovládnout smysly a přirozeně hlavně chutě. Některé chutě jdou totiž lépe k jistým barvám a zvukům, takže je jídlo esteticky o to větší zážitek pro všechny smysly najednou. Do práce tak prý půjdete výrazně šťastnější...

 

2012-09-20-1

Zdroj: Dvice

 

3. Tastee - Christopher Holm-Hansen

Kdo někdy zkoušel okořenit jídlo, tak ví, že správně to zvládnout, je hotová věda. Novinka typu Electrolux Tastee by nám pak údajně měla tento proces znatelně zjednodušit. Udělátko má tvar i rozměry běžné lžíce a používá receptory stejného typu, jaké jsou na lidském jazyku. Chuť jídla posléze zanalyzuje a vy hned víte, zda přisypat pepř nebo rozředit přílišnou slanost vodou.

 

2012-09-20-1

Zdroj: Dvice

 

4. Mo’Sphere - Yunuén Hernández 

Ještě než se rozepíšeme o této věci, je třeba vyjasnit, co je to tzv. molekulární gastronomie: "Jde o moderní způsob přípravy jídel, který využívá běžných surovin společně s chemickými postupy. Využity jsou chemické látky a prostředky, které se standardně používají například pro konzervaci potravinových surovin nebo jejich úpravu. Nejde tedy o znehodnocení jídla chemikáliemi, ale pouze o úpravu pokrmů, která má za cíl vytvořit netradiční stravu. Typickým prostředkem v molekulární kuchyni je změna skupenství surovin." (tj. třeba ovocná šťáva ve tvaru jakýchsi želé-kuliček)

A jak to souvisí s dalším vynálezem? Ten se v lidech má snažit probudit jejich kreativní stránku a připomenout jim, jaká zábava je zkoušet nová nečekaná jídla a jejich vzájemné kombinace. Otevírá tak i běžnému člověku zcela netušenou oblast doposud nevyzkoušených chutí a nepoznaných jídel.

 

2012-09-20-1

Zdroj: Dvice

 

Hodnocení článku:



Komentáře

Kompletní transplantace obličeje? Možné! Říká MUDr. Bohdan Pomahač Kompletní transplantace obličeje? Možné! Říká MUDr. Bohdan Pomahač MUDr. Bohdan Pomahač stojí u zrodu rekonstrukční plastické chirurgie. Patří k lidem, kteří pokládají základy a rozvíjejí tento,... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!