Jak se liší irská a skotská whiskey?

Publikováno: 24.06.2011 13:19 | Petr Hájek

Ačkoliv si to řada konzumentů neuvědomuje, irská a skotská whiskey jsou dva zcela naprosto rozdílné světy. Každá je jiná a jinak osobitá. A přesně to bude i tématem dnešního článku...

2011-06-24-1

 

Irská whiskey prochází procesem zrání, který trvá minimálně 3 roky, což jí dává unikátní chuť i aroma. Naproti tomu skotská whiskey sice také prochází procesem, jenž trvá minimálně 3 roky (typicky více), avšak je obvykle navíc i minimálně 3x destilovaná. Chuť i aroma je tím pádem velmi plná, silná a sytá.

Irská whiskey je držena v sudech a prochází tzv. vatting processem. Je vyráběna ze sladového ječmene za pomoci speciálních uzavřených sušících pecí. Skotská whiskey naopak používá výhradně sladový ječmen, který je nejprve naklíčen a až potom usušen před tím, nežli je použit během dvojice destilací. Do tohoto procesu zasáhne jednou i kouř z rašeliny, který dává skotské whisky její nezaměnitelné aroma.

Irská whiskey je držena při nízké teplotě a co to jde nejdále od kouře i ohně, aby tak destiléři zajistili, že se její medová chuť s náznaky tónů opečeného chleba důkladně prodchne celým obsahem. Skotská whiskey zraje v bečkách a jak již víme, používá během destilace kouř z rašeliny a naklíčený sladový ječmen, je tedy výrazně silnější, nežli irská whiskey.

Skotská whiskey zraje nejméně 3 roky a během této doby se často přenáší mezi různými dřevy, aby byl proces stárnutí doveden ke skutečné dokonalosti. Skotská whiskey rovněž často zraje v dubových sudech, zatímco irská v sudech na sherry/bourbon. To se však může lišit destilérnu od destilérny, značku od značky a nápoj od nápoje.

Hodnocení článku:



Komentáře


Připojte se k nám!

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!