Prémiové doutníky - Jak si vybrat?

Publikováno: 18.09.2011 21:11 | Petr Radlický

Pro začínajícího obdivovatele prémiových, vlhkých doutníků, které patří mezi to nejlepší kuřivo na světě, není jednoduché vybrat doutníky, kterým může dát svoji důvěru. Na trhu je v dnešní době poměrně velké množství všech možných značek a velikostí doutníků a pro člověka neznalého není jednoduché se v nabídce orientovat. Pojďme si tedy říci několik faktů o doutnících, které již mnoho let obdivují ti největší gurmáni.

Doutníky

Velikosti doutníků

Zajímavým způsobem se k velikosti doutníků přistupovalo v minulosti, kdy se velikost doutníku obvykle volila dle postavy jeho majitele. Vysocí, štíhlý muži tedy spíše kouřili tenké doutníky (například tzv. velikost panatela), zatímco muži malý a tlustí si vybírali doutníky krátké, ale většího průměru (například tzv. velikost robusto). Dnes se již dle těchto zastaralých postupů velikost doutníků nevolí a vybírá se spíše velikost taková, která kuřákovi nejvíce vyhovuje. Je dobré vědět, že tlustější doutníky, za které lze považovat ty, jejichž prstýnek má velikost cca 47-54 mají výraznější silnou chuť a vůni, protože obsahují více náplně, do které mohou baliči doutníků přidat více druhů tabáku.

Důležitá je také délka doutníku, která udává, jak dlouho můžete doutník kouřit. Například doutník velikosti robusto (tlustý, ale kratší) se kouří přibližně 45minut, zatímco velikost churchill (tlustý a dlouhý) můžete kouřit i hodinu a půl.

Chuť doutníku

Dalším neméně podstatným faktorem, který hraje roli při výběru doutníku je jeho chuť. Jsou doutníky jemné, středně plné a plné (silná chuť). Obecně platí, že doutníky z Jamajky a Dominikánské republiky jsou nejjemnější, zatímco doutníky z Hondurasu jsou plné a silné. Doutníky Nikaragujské a Mexické bývají někde uprostřed a je možné je označit jako středně plné. Dá se tedy doporučit zkoušet nejdříve doutníky jemné a později až se vaše chuť rozvine zkusit doutníky středně silné. Zkušení kuřáci doutníků potom nejčastěji sahají k chuťově silným a výrazným doutníkům.

Barva doutníku

I barva doutníků může hodně napovědět o jeho chuti. Doutníky, které mají tmavý krycí list (zvaný též „maduro“) jsou obvykle velmi silné a výrazné, takovým by se měl začínající kuřák doutníků spíše vyhýbat. Oproti tomu doutníky se světlým krycím listem (natural) bývají jemnější a jsou pro začátečníka vhodnější.

Doutníky podle konstrukce

Při výběru vhodného doutníku je dobré klást důraz na kontrolu kvality krycího listu, který by měl být hladký, lesklý a na povrchu jakoby mastný. Odmítejte doutníky, které mají prasklý, nebo roztržený krycí list takové doutníky špatně táhnou a hoří. Doutník by také neměl být příliš měkký, takový doutník rychle hoří a obvykle bývá špatně ubalen.

Závěr

Za kvalitní ručně balený doutník je nutné si obvykle připlatit, je logické že prémiové doutníky něco stojí, protože jsou dílem mistrů baličů a desítek dalších lidí, kteří se podílejí na jejich ruční výrobě. Ručně balený doutník projde mnoha složitými procesy, než se dostane do rukou gurmánů a milovníků toho nejlepšího kuřiva, které lze na trhu koupit.

Hodnocení článku:



Komentáře

Chystáte se na dovolenou? S MUDr. Jaroslavem Foltýnem jsme si vyměnili mnoho užitečných informací! Chystáte se na dovolenou? S MUDr. Jaroslavem Foltýnem jsme si vyměnili mnoho užitečných informací! Mnoho lidí může jistě říci, že ve volbě dovolené nejsou konzervativní, ale v otázce s kým budou cestu realizovat, sázejí... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!