Přijďte ochutnat nejdražší a nejunikátnější londýnskou whisky

Publikováno: 02.07.2010 10:31 | Petr Hájek

Pojem „kvalitní alkohol" je v závislosti na postavení dotyčné osoby obvykle nesmírně variabilní pojem. Pro někoho se za ním skrývá běžná konzumní whisky, ovšem jiný potřebuje skutečné chuťové výzvy. A jedna pěkná se právě objevila v Londýně.

 

 

Whisky značky Balvenie se toho času prodává ve skotském baru Albannach umístěném na Trafalgar Square a zajímavé je na ní to, že pochází z jednoho 50 let zapomenutého sudu, z něhož bylo stočeno na 83 lahví.

Jestliže tedy máte cestu (a finance), rozhodně si nenechte tento zážitek uniknout. Je to nejmenší zakázka, jakou kdy pro koho tehdejší firma Cask 191 vyrobila, takže se očekává, že se cena vyšplhá na cenu kolem 9 000 GBP za láhev. Barový expert Cat Spencer komentoval její konzumaci slovy: „Je to pití pro někoho, kdo se zkrátka velmi velmi zajímá o původ svojí whisky."

I ty nejlepší světové whisky se dnes obvykle při produkci několikrát někam stáčí, přemisťují a destilují, čímž dochází k přidávání dalších chuťových odstínů a podtónů. Kupříkladu přefiltrováním přes dřevěné uhlí apod. Naše dnešní whisky je unikátní také v tom, že během svého zrání ležela 50 let výhradně v sudu. A jak vše vlastně chutná?

Dle šťastlivců, kteří měli možnost okusit prý je chuť silně emocionální, s mnoha nostalgickými odstíny. Barva je velmi tmavá, skoro až do černi. Whisky je svojí konzistencí viskózní, s bohatým aroma s náznakem karamelu, vánočního pudinku a marcipánu. Pocit po ochutnání je prý velmi svěží.

Hodnocení článku:



Komentáře

Rady stylovým otcům na dovolenou Rady stylovým otcům na dovolenou Motto: „Jsem otec, ne spermobanka.“  Matka se v naší kultuře a společenském prostředí těší velikému zájmu. Bez... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!