G.H. MUMM Demi-Sec

Publikováno: 21.10.2016 19:00 | Štěpán Molitor

Hemingway byl milovníkem alkoholu. Víno jeho pozornosti také nemohlo uniknout. Jednou prohlásil: „Víno je jednou z nejcivilizovanějších a nejpřirozenějších věcí na světě, která byla dovedena k dokonalosti a nabízí větší rozsah zábavy a ocenění než jakékoliv jiné ryze senzorické věci, které lze koupit.“ My souhlasíme. A dodáváme: "A šampaňské především!"

Francouzský vinařský dům G.H.MUMM navazuje na slavnou tradici šampaňských vín jako skvělého doplňku k dezertům a milovníkům sladkých vín představuje nové cuvée G.H.MUMM Demi-Sec. Šampaňské zlatavé barvy se žlutými a jantarovými záblesky se vyznačuje delikátní perlivostí se spoustou živých bublinek. Voní po broskvích, hruškovém džemu, nugátu a ovocném želé, postupně se rozvíjejících do voňavého medu, perníku a sušeného ovoce. Chuť je hladká, zakulacená a sladká po medovém cukroví, s výraznou svěžestí v závěru. Po několikaletém zrání ve sklepě se zvýrazní tóny sušeného ovoce. 

G.H.MUMM Demi-Sec_close up

Zdroj: Archiv značky

Šampaňské G.H.MUMM Demi-Sec je vyrobeno převážně z odrůdy Pinot Meunier, velmi aromatické odrůdy hroznů, která je ceněna pro svoji intenzivní ovocnost. Tuto odrůdu doplňuje jemná směs Pinot Noir a Chardonnay a také rezervní vína pro dodání hloubky. V tomto případě jde zejména o odrůdy Pinot Noir a Pinot Meunier pro svou medovou příchuť. Zráním ve sklepě po dobu 15 měsíců je následně směs přeměněna na bohaté, jemné a elegantní šampaňské. Vysoká dávka 40 gramů cukru na litr odhaluje plnou chuť zralého ovoce.

Toto gurmánské šampaňské se pro svůj jedinečný charakter skvěle hodí k dezertům jako je ovoce, champagne zabaglione, Tarte Tatin, karamelizovaná broskev či meruňkový koláč. Dokonalým doplňkem je také k sladko-slaným kombinacím foie gras s fíky či k modrým sýrům. 

Podle Champagne Protocoles de G.H.MUMM, které obsahují rituály zasvěcující ctitele šampaňského ve 21. století do nových způsobů, jak si vychutnávat šampaňské, může být víno G.H.MUMM Demi-Sec zcela překvapivě podáváno v karafě. Jak vysvětluje Protocole N°83, tento neobvyklý úkon je vyhrazen pro jemná, komplexní šampaňská vína nebo šampaňská vína s vysokou dávkou „liqueur de dosage“ neboli dozážního likéru, který přidává sklepmistr na závěr druhotného kvašení. Kontakt se vzduchem vínu umožňuje projevit svoji texturu a nejjemnější aromata.

Hodnocení článku:



Komentáře

Univerzitní vlci aneb jak zvládnout zkouškové období Univerzitní vlci aneb jak zvládnout zkouškové období Dnes je kolikátého? CO?! To ale musí znamenat, že tu zkoušku mám... za tři dny. Tři dny. Tři! Zdroj: Arnaldo Anaya-Lucca/Tumblr Přesně... Předchozí článek Seiko T001 - pradědeček chytrých hodinek Seiko T001 - pradědeček chytrých hodinek Pamatujete ještě na bondovku Octopussy z roku 1983? Roger Moore v roli agenta 007 bojuje s ruským generálem Orlovem, který chystá proti... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!