G.H. MUMM Demi-Sec

Publikováno: 21.10.2016 19:00 | Štěpán Molitor

Hemingway byl milovníkem alkoholu. Víno jeho pozornosti také nemohlo uniknout. Jednou prohlásil: „Víno je jednou z nejcivilizovanějších a nejpřirozenějších věcí na světě, která byla dovedena k dokonalosti a nabízí větší rozsah zábavy a ocenění než jakékoliv jiné ryze senzorické věci, které lze koupit.“ My souhlasíme. A dodáváme: "A šampaňské především!"

Francouzský vinařský dům G.H.MUMM navazuje na slavnou tradici šampaňských vín jako skvělého doplňku k dezertům a milovníkům sladkých vín představuje nové cuvée G.H.MUMM Demi-Sec. Šampaňské zlatavé barvy se žlutými a jantarovými záblesky se vyznačuje delikátní perlivostí se spoustou živých bublinek. Voní po broskvích, hruškovém džemu, nugátu a ovocném želé, postupně se rozvíjejících do voňavého medu, perníku a sušeného ovoce. Chuť je hladká, zakulacená a sladká po medovém cukroví, s výraznou svěžestí v závěru. Po několikaletém zrání ve sklepě se zvýrazní tóny sušeného ovoce. 

G.H.MUMM Demi-Sec_close up

Zdroj: Archiv značky

Šampaňské G.H.MUMM Demi-Sec je vyrobeno převážně z odrůdy Pinot Meunier, velmi aromatické odrůdy hroznů, která je ceněna pro svoji intenzivní ovocnost. Tuto odrůdu doplňuje jemná směs Pinot Noir a Chardonnay a také rezervní vína pro dodání hloubky. V tomto případě jde zejména o odrůdy Pinot Noir a Pinot Meunier pro svou medovou příchuť. Zráním ve sklepě po dobu 15 měsíců je následně směs přeměněna na bohaté, jemné a elegantní šampaňské. Vysoká dávka 40 gramů cukru na litr odhaluje plnou chuť zralého ovoce.

Toto gurmánské šampaňské se pro svůj jedinečný charakter skvěle hodí k dezertům jako je ovoce, champagne zabaglione, Tarte Tatin, karamelizovaná broskev či meruňkový koláč. Dokonalým doplňkem je také k sladko-slaným kombinacím foie gras s fíky či k modrým sýrům. 

Podle Champagne Protocoles de G.H.MUMM, které obsahují rituály zasvěcující ctitele šampaňského ve 21. století do nových způsobů, jak si vychutnávat šampaňské, může být víno G.H.MUMM Demi-Sec zcela překvapivě podáváno v karafě. Jak vysvětluje Protocole N°83, tento neobvyklý úkon je vyhrazen pro jemná, komplexní šampaňská vína nebo šampaňská vína s vysokou dávkou „liqueur de dosage“ neboli dozážního likéru, který přidává sklepmistr na závěr druhotného kvašení. Kontakt se vzduchem vínu umožňuje projevit svoji texturu a nejjemnější aromata.




Připojte se k nám!

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!