Grand Cru, když vám stačí jen to nejlepší

Publikováno: 28.05.2015 16:52 | Jiří Hofbauer, Štěpán Molitor

V Praze je několik restaurací, o kterých s jistotou víme, že se v nich dá dobře najíst. Pak jsou ovšem místa, kde dostanete víc, než jen výtečné jídlo. Od jisté doby totiž úplně nefandíme podnikům, které pouze naplní naše očekávání. Tak trochu chceme, aby nám šéfkuchař ukázal, po čem vlastně opravdu toužíme. Návštěvou totiž získáme zážitek, na který budeme dlouho vzpomínat. Musíme přiznat, že máme hodně rádi malá, rušná bistra a pekárny, kam se dá během dne zajít na cokoliv od míchaných vajíček, přes polévku až po jarní kuřátko. Ale tentokrát jsme to pojali ve větším stylu a zamířili do jedné z restaurací, kam se nechodí jen něco zhltnout, ale pro skutečný gastronomický zážitek.

grand_cru_1

Zdroj: Menstyle.cz

Naše kroky vedly do nedávno otevřeného podniku Grand Cru Restaurant & Bar, který je jednou z aktivit společnosti Premier Wines & Spirits. Stylová restaurace, kde kraluje světoznámý šéfkuchař Jan Punčochář, je esencí stylu, kvalitního jídla a hlavně atmosféry, která přímo vybízí zapomenout na všechny starosti a vychutnávat si přítomnost. Podnik se nachází v Lodecké ulici, jen pár kroků od Náměstí Republiky. Budovu poznáte podle jasně okrového odstínu a také výlohy s kvalitním alkoholem. Zajímavostí je, že v domě, kde restaurace sídlí, jako dítě bydlel Karel Hynek Mácha. Vchod vede z drobného, hezky udržovaného atria. Pro hosty je k dispozici prosklená terasa nebo vnitřní, více oddělený prostor. Interiér je přesně takový, jaký by měl být. Vkusný, stylový, ale nevtíravý a vládne mu klid a vůně. Svým způsobem intimní.

grand_cru_2

Zdroj: Menstyle.cz

Proč nezačít večeři sklenkou prosecca? Sommelier se objeví jako mávnutím kouzelného proutku a hned nabízí kartu s více jak třinácti stovkami vín. Nic méně bychom ani nečekali. Za každou lahví z nabídky stojí uznávaný znalec vína a nejlepší sommelier České republiky Jakub Přibyl. Přiznáme, že jsme si ten večer přišli užít. Se vším všudy, a proto jsme si nechali doporučit předem sestavené degustační menu, kdy ke každému chodu bylo vybráno i víno.

Varování: Následující část článku vyzrazuje zápletku a rozuzlení večera.

Jako první nám na stole přistála Amuse Bouche, ředkev s kozím sýrem. Po celou dobu večeře nesměla chybět miska domácího pečiva a lehce uzeného, domácího másla. Následoval vlažný hráškový krém s olivovým olejem, pepřem a sušeným rajčetem (úžasná kombinace, úžasná).

Amuse bouche

grand_cru_3

Zdroj: Menstyle.cz

grand_cru_5

Zdroj: Menstyle.cz

Vlažný hráškový krém s olivovým olejem, pepřem a sušeným rajčetem

grand_cru_4

Zdroj: Menstyle.cz

Poté nás omráčil mořský ježek s rajčaty. Byli jsme v první třetině a už tohle byl pokrm na úrovni umělecké instalace. Kdybychom to přehnali, tak jsme si nebyli jistí, jestli je to máme skutečně sníst nebo jen obdivovat.

Mořský ježek s rajčaty a olivovým olejem

grand_cru_6

Zdroj: Menstyle.cz

grand_cru_7

Zdroj: Menstyle.cz

Jako studený předkrm jsme obdrželi zelený chřest se sladkovodními raky a šunkou Pata negra. Máme hodně rádi chřest, mořské plody, sušenou šunku a zmrzlinu. A tady to bylo všechno. Popsat chutě chodu by bylo stejně těžké, jako vyložit všechny tóny druhého dějství Toscy. Prostě to skvěle fungovalo.

Zelený chřest se sladkovodními raky, šunkou Pata negra a chřestovou zmrzlinou

grand_cru_8

Zdroj: Menstyle.cz

Menu pokračovalo na mořské vlně a před námi přistály kalamáry plněné žloutkovými těstovinami. Tradičně podávanou pastu s kalamárami jsme už ochutnali. Bylo otázkou času, kdy někdo těstovinami naplní kalamáry. Možná se to nezdá, ale především kalamáry (stejně jako třeba chobotnice) stále většina českých kuchařům neumí správně upravit. Místo mořské pochoutky tak na stůl často dostanete kus mdlého, gumového materiálu. Zdejší kalamáry ale byly krásně měkké, s jemnou opečenou kůrkou.

Malé kalamáry plněné žloutkovými těstovinami, černé olivy a smažené kaparové květy

grand_cru_9

Zdroj: Menstyle.cz

Protože je chřestová sezóna i další chod obsahoval to, čemu se někdy říká špargl. Vepřová líčka, pošírovaný bílý chřest a z tempura z medvědího česneku. To maso bylo tak jemné, že se samo rozpadlo už jen pod tíhou nože.

V másle pošírovaný bílý chřest, rebarborový kompot, tempurovaný medvědí česnek a sladko-kyselá vepřová líčka

grand_cru_10

Zdroj: Menstyle.cz

Zlatým hřebem večera byl telecí filet obalený v žitném chlebu s domácí slaninou, smrži a bramborovou kaší. Kromě skoro až hédonického vychutnávání každého sousta jsme uvažovali také nad tím, jak někdo může vytvořit něco tak originálního z jednoduchého jídla, jako je bramborová kaše. Ta co obyčejnou brkaši povýšilo na zážitek (alespoň pro nás) byl obyčejný kefír, kterým byla zalita. Brambory s kefírem jsou na vlastně hraně rustikální kuchyně. Ale tohle je právě to něco, co je velice sympatické na místní kuchyni – kuchaři se nebojí pracovat se základními potravinami a chutěmi.

Zauzený telecí filet obalený v žitném chlebu s domácí slaninou a smrži

grand_cru_12

Zdroj: Menstyle.cz

 

Ke každému z chodů bylo předem vybráno i vhodné víno. Začínali jsme bílými, lehčími víny a zakončili vše výtečným červeným Domaine Hervé Sigaut Chambolle-Musigny, ročník 2012. Skvěle párovaná vína jsou další z předností Grand Cru.

Domaine Hervé Sigaut Chambolle-Musigny, 1er Cru Les Chatelots, 2012, Bourgogne

grand_cru_11

Zdroj: Menstyle.cz

Menu uzavřel jahodový dezert z mascarpone a k němu sladké, perlivé víno Braida di Giacomo Bologna. Jako pozornost podniku jsme obdrželi to, čemu se říká Petit fours. Jednalo se variaci sladkých bonbónků vtipně podávaných v dřevěném boxu na podestýlce z drcených čokoládových bobů. Speciálně makronky s mraženým krémem byly nezapomenutelné. Na závěr jsme si ještě přáli digestiv, volbou byla grapa a whisky.

Jahodový dezert s champagne sorbet s bezinkou

grand_cru_13

Zdroj: Menstyle.cz

Petit fours

grand_cru_14

Zdroj: Menstyle.cz

Personál Grand Cru je mimořádně příjemný. Číšníka i sommeliera jsem měl k dispozici kdykoli, to bylo třeba a zároveň nám nikdo „nedýchal na krk“.

Musíme tady najít nějaké nedostatky, tohle nám nikdo neuvěří, žertovali jsme během večeře. Tak začala naše detektivní práce, která trvala po celou dobu večeře, tedy asi čtyři a půl hodiny. Byla neúspěšná. Ano, prošli jsme vše, od výběru hudby (klidná, nevtíravá a přesto atraktivní), přes kvalitu příborů až po toalety.

IMG_3810

Zdroj: Menstyle.cz

Jaká byla naše radost, když jsme si všimli, že se jednomu sommelierovi při mírném předklonu lehce krabatí košile! Nadšení však opadlo, jakmile jsme zpozorovali, že nám košile při stejném pohybu dělají totéž. Nemohli jsme tedy ani tohle napsat na zatím prázdný seznam vad. Proto vyhlašujeme veřejnou výzvu: kdokoli v Grand Cru objeví jakýkoli nedostatek, ať nám jej napíše do redakce. Odměnou mu bude zasloužený luxusní pobyt na gastronomickém pranýři. Grand Cru totiž nemá chybu. Je to skvělá restaurace. Nejde to napsat jinak. Kromě kuchyně světové úrovně si užijete i přátelskou a civilní atmosféru.

grand_cru_15

Zdroj: Menstyle.cz

Říká se, že s jídlem roste chuť ale také zkušenosti. Proto vždycky čekáme na drobné prohřešky. Nejčastějším je, že i když máme mám zabookovaný týdny dopředu, nakonec skončíme u rezervního stolu u východu, záchodů nebo lítaček do kuchyně. Večeře byla skutečně svátek. Bylo to jako jedno ohromné divadelní představení, které v sobě mělo několik dějství, včetně překvapivé zápletky, bodu zlomu, rozuzlení i dechberoucího finále.

Ne, tady není jen o jídle. Grand Cru má moc skloubit všechny znaky spokojeného života do jednoho a prezentovat ho na předehřátém talíři. Má moc zvrátit nepříliš vydařený den (Ano, vím, že do uzávěrky to mělo být hotové. A že ona tulipány – proč jsem jí proboha posílal tulipány?! – nesnáší…) a proměnit jej ve večer, na který se nezapomíná. Naučí nás, že chřestová zmrzlina a sladkovodní raci jsou nejlepší, když se podávají s šunkou Pata Negra.

Cena degustačního menu včetně vína 2 590 Kč.

Grand Cru Restaurant & Bar, Lodecká 4, Praha 1, grand-cru.cz, info@grand-cru.cz

Hodnocení článku:



Komentáře

Jak pečovat o kvalitní kožené boty Jak pečovat o kvalitní kožené boty Milujeme kvalitu. Milujeme tradici. Milujeme, když cena odpovídá užitku. Obzvlášť se tyto vlastnosti snoubí v případě rámových bot.... Předchozí článek Pět různých projektů získalo podporu během jednoho setkání Pět různých projektů získalo podporu během jednoho setkání Podporu v rámci tradičního společenského setkání, nyní 9. profesního setkání magazínu Best od a hotelu Savoy, získalo hned pětneziskových... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!