Happy Hour: Campari Passion

Publikováno: 19.10.2013 19:54 | Jiří Hofbauer

Asi jste si všimli, že už druhý den jsme v Římě. Takže tomu podřídíme i sobotní Happy Hour. Italové jsou stejně jako Francouzi velcí milovníci nejen dobrého jídla ale i skvělého pití. Ochutnávku vinného sklepa ale necháme na jindy a budeme se držet koktejlů.

Nejtypičtějším italským koktejlem je určitě Bellini což je prosecco namíchané s broskvovým pyré a kapkou třešňové džusu, který barvou nesmělému drinku dodá tolik důležitou italskou vášeň. Ale minule v díle se šampaňským jsem prozradil, že zrovna tomuhle kalnému a docela sladkému mixu příliš neholduji. Osobně mám raději průzračné a spíše hořké drinky. Pokud jsme v Itálii je jasné, že musíme ochutnat Campari. Přesně to, totiž v sobě má to nejlepší z téhle země.

bellini-cocktail

Zdroj: Campari

Mezi nejstarší koktejly z Campari patří Americano. Tenhle drink vytvořil sám Gaspare Campari někdy v polovině 19.století smícháním sladkého vermutu, samozřejmě hořkého, kořeněného Campari s trochou sody. Protože tenhle drink se stal neskutečně populární mezi americkými turisty, kteří v tu dobu přijížděli do Milána, nazval tenhle koktejl Americano. A receptura se do dnešního dne prakticky nezměnila.

1 díl Campari

1 díl červeného sladkého vermutu

1 díl sody

americano

Zdroj: Campari



Co je poslední dobou neskutečně oblíbené je Spritz v nejrůznějších obdobách a nejčastěji na bázi Aperolu. Pokud bychom pátrali po tom kdy něco jako spritz vzniklo asi bychom se vrátili do antického Říma, kde senátoři pili víno s vodou. Jednalo se tedy o nápoj, který byl alkoholický, ale mohli jste se ho napít. Římané neznali ještě tehdy sodu nebo perlivou vodu, takže víno ředili pramenitou. Jistou změnou prošel nápoj v době Rakouska-Uherska, kde tradiční benátský drink převzali Vídeňané, kteří míchali bílé sladké víno se sodou. Dnes se spritz míchá z již zmíněného Aperolu, Cynaru ale právě i Campari, tedy Spritz Campari.

2 díly Campari

3 díly prosecco

1 díl sody

sprizt

Zdroj: Campari



Traduje se, že koktejl Negroni vznikl tak, že hrabě Camillo Negroni požádal svého barmana aby mu namíchal Americano, ale místo sody tam dal gin. Evidentně šlchtic nebyl jediný komu ostrý mix chutnal a tak jeho rodina v italském městě Treviso založila Negroni Distillerie, kde vyráběli vlastní verzi tohoto drinku známého jako Antico Negroni 1919. Doma si Negroni ale namícháte úplně snadno.

1 díl Campari

2 díly ginu

1 díl červeného sladkého vermutu

Co platí u všech koktejlů z Campari je, že jim neskutečně sluší led a především pomeranč. Na ten rozhodně nezapomeňte. Nahořklou chuť krásně otevře a udělá ji takovou pikantnější.

negroni

Zdroj: Campari



Ale Itálie není samozřejmě jen Campari. Osobně mám moc rád Sgroppino. Zvlášť proto, že je to něco mezi koktejlem a lehkým dezertem a v Římě kde ani teď teplota neklesla pod 20°C je to ideální sladkost a digestiv po nutričně vyvážené večeři. Současně se s tímhle drinkem můžete setkat i v hodně dobrých restauracích kde vám ho ale podají mezi chody na vyčištění chuti. Jeho důležitou složkou je kvalitní citronový sorbet. Ten si samozřejmě můžete udělat doma, ale pokud nemáte čas nebo se vám nechce pravidelně směs v mrazáku promíchávat a narušovat tak struktury krystalek, můžete si sorbet i koupit. Jen dbejte na to, ať je skutečně kvalitní a s co nejmenším množstvím přidaného cukru. Současně se vyvarujte těm, které jsou podezřele levné. Ty rozhodně nejsou z citronů. Zjistíte, že víc než citron připomínají vůni chemičky. A lachema koktejl není úplně to právé la dolce vita. Sgroppino je ale skutečně luxusní věc, kterou si můžete dopřát i doma.

1 díl vodky

2 lžíce citronového sorbetu

prosecco

čerstvá máta

Sgroppino

Zdroj: Campari

Na tohle je dobré když si flétnu na šampaňské dopředu minimálně vychladíte, v lepším případě ji namrazíte, aby se z ní stal takový ledový pohár. Můžete se honit a rychle do namrazené sklenice dát sorbet, vodku a honem prosecco. A nebo buďte chytří a udělejte si předpřípravu a do mrazáku spolu se sklenicí dejte i ve výše uvedeném poměru namíchanou vodku se sorbetem. Tím, že vodka má nějakých 40% alkoholu tak sorbet už znovu nezmrzne a zůstane takový správně táhlý. Až nastane ta chvíle stačí sorbet i flétnu vytáhnout a dvě lžíce alkoholem protnuté směsi zalít proseccem. Co je důležité je máta. Má být na ozdobu. Ale já mám mátu neskutečně rád, a přijde mi škoda, ji jen tak položit nahoru a pak vyhodit. Radím nasekat a zamíchat rovnou do sorbetu. Provoní ho a koktejl je pak i krásně barevný. Samozřejmě lístek na ozdobu není nic proti ničemu.

Cheers, Gents!

Hodnocení článku:



Komentáře

Karel Hynek Mácha, české poezie pán Karel Hynek Mácha, české poezie pán Je skvělé, když víte, že Máj je lyricko-epická báseň a poprvé vyšel v roce 1836. Je ohromné, když se s někým můžete podělit... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!