Happy Hour: Champagne Cocktail

Publikováno: 12.10.2013 18:01 | Jiří Hofbauer

Osobně zastávám názor, že šampaňské je už samo o sobě tak dokonalé, že míchat ho s čímkoliv dalším je barbarství. A co opravdu nemám rád, když se ty tancující bublinky elegantně stoupající třpytivou tekutinou ztratí v kalu ovocného džusu. Nicméně existují i koktejly ze šampaňského, které mu dovolí zachovat jeho efektnost a dokonce ji ještě podtrhnou a udělají z nějak takové chlapáčtější pití.

Koktejlu se říká Champagne Cocktail. Ta speciální složka je brandy nebo koňak – to je na chuti každého zvlášť.

Brandy je v zásadě vinná nebo ovocná pálenka. Rozlišují se tři základní druhy. Hroznová brandy, která přímo z vinných hroznů nebo vinného moštu. Existuje i brandy z hroznových výlisků, slupek, stopek a semen, které zůstaly po lisování vína což je vlastně italská grappa nebo francouzský marc. Pak je ještě ovocná brandy, která se pálí z všech ostatních druhů ovoce. Do téhle kategorie tedy spadá calvados ale třeba i slivovice.

Koňak se od brandy v zásadě tak moc neliší. Aby pálenka mohla být označena jako koňak, musí splňovat určitá pravidla, která stanovuje Bureau National Interprofessionel du Cognac. Především musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii, kde jej vyrábí zásadně z bílého vína odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard. Následně pak musí ještě v dubových sudech zrát nejméně 2 roky od konce destilační sezóny. Právě délku zrání uvozují zkratky písmen na lahvích – Very Special vyžaduje nejméně 2 roky, Very Superior Old Pale a Réserve v sudech čekají nejméně 4 roky, eXtra Old, Napoleon nebo Hors d’Age vyžaduje délku zrání nejméně 6 let.

Když už tedy budete mít skutečně dobrý koňak nebo brandy byl by hrdelní zločin pokazit jej nějakým bublinkovým aušusem. Rossijskoe igristoe polusuchoe opravdu ne, ne, ne. Chce to pravé šampaňské a rovnou brut. Nemusíte otvírat Dom Pérignon 1996 ale Veuve Clicquot Brut, který jsme použili i my, je ideální. Samozřejmě hodně kvalitní suchý sekt udělá taky dobrou službu.

Pamatujte si, že u všech koktejlů, kde figuruje šampaňské, ale případně i prosecco, mu na rozdíl od vína a tvrdého alkoholu nedělá dobře, když je otevřené. Popravdě když ho necháte větrat tak ho zabijete. Takže láhev se šampaňským otevírejte až těsně přes mícháním. A hlavně nezapomeňte, že šampaňské se nalévá až jako poslední do základu koktejlu. Nikdy ne naopak!

Koktejl Champagne Cocktail je úžasný v tom, že je snadný, rychlý a hlavně super chutná. V redakce jsme to stopovali a celý proces netrvá více jak tři minuty.

Champagne-cocktail1-1024x893

Zdroj: Courvoisier

Champagne cocktail

1 kostka cukru

2 až 3 kapky Angostura Bitter

30 ml brandy nebo koňaku

šampaňské

pomerančová kůra, citronová kůra, koktejlová třešeň

Koktejl se míchá v klasické flétně na šampaňské. Na dno dejte kostku cukru a pokapejte ji Angostura Bitter. Tři kapsy jsou maximum. Kostka se kapkami musí nacucat ale ne rozpadnout. Na to nalijte 30 ml brandy nebo koňaku podle toho co preferujete. My jsme použili Courvoisier VS Cognac. A teď to přijde – zalijte šampaňským. Kostka cukru začne ve spojení s perlivým vínem reagovat a ve sklenici vytvoří doslova uragán bublinek. Pokud chcete přidejte pomerančovou nebo citronovou kůru případně koktejlovou třešeň. To záleží na tom, jakou chuť preferujete.

Pokud by nás tenhle mix byl zbytečně moc navoněný zkuste lehce pozměněnou verzi Barbotage. Vynechte kostku cukru a do flétny rovnou nalijte 30 ml brandy nebo koňaku, přidejte jednu čajovou lžičku Grand Marnier a dolijte šampaňským.

Cheers, Gents!

Hodnocení článku:



Komentáře

Karel Hynek Mácha, české poezie pán Karel Hynek Mácha, české poezie pán Je skvělé, když víte, že Máj je lyricko-epická báseň a poprvé vyšel v roce 1836. Je ohromné, když se s někým můžete podělit... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!