Happy Hour: koktejly z rumu Botran

Publikováno: 16.12.2013 21:37 | Jiří Hofbauer

Rum byl dlouho považován za sprosté pití. Rum značky Botran, stejně jako Zacapa, pochází z Guatemaly. Vzhledem ke zdejším klimatickým podmínkám je Guatemala ideálním místem pro pěstování cukrové třtiny té nejlepší kvality. Tento fakt je také spojený s velkým množstvím aktivním sopek, které pomáhají vytvářet půdu bohatou a výživnou půdu. Rumy jsou destilovány z panenského sirupu cukrové třtiny, jež zraje v jižní Guatemale. Rumy Botran z produkce destilérky Casa Botran jsou takovým guatemalským národním pokladem. Všechny zdejší rumy zrají v unikátních podmínkách, v takzvaném solera systému zrání a jejich následným blendováním vznikají Botran rumy, jež se vyznačují mnohovrstevnatou, ale delikátně jemnou chutí a současně jsou i cenově dostupné.



Úplně nejjednodušší je koktejl Botran Ginger Ale.

45 ml Botran Reserva

90 ml zázvorového piva

Obě složky jen přes led nalijete do sklenice. Žádné míchání nebo protřepávání.

botran-ginger-ale(1)

Zdroj: Botran Ron France



Botran Papa Doble

45 ml Botran Solera

8 ml likéru Luxardo Maraschino liquor

24 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy

24 ml sirupu z cukrové třtiny, lze nahradit i 2 čajovými lžička třtinového cukru

15 ml čerstvě vymačkané grapefruitové šťávy

Všechny ingredience dejte do šejkru společně s trochou ledu. Chce to protřepat alespoň minutu. Pak přes sítko slijte do namražené sklenice na martini.

botran-papadobles

Zdroj: Botran Ron France



Botran Rum Sour

45 ml Botran Reserva

24 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy

24 ml sirupu z cukrové třtiny, lze nahradit i 2 čajovými lžička třtinového cukru

3 kapky bitteru Angostura

Začněte tím, že kapky bitteru necháte pěkně potéct stěny šejkru. Aby se tím zevnitř tak obalil teprve potom šejkr asi tak do poloviny naplňte ledem a přidejte rum, citronovou šťávu, sirup a pořádně protřepte.

rhum-sour

Zdroj: Botran Ron France



Botran Sazerac

60 ml Botran Solera

30 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy

24 ml Absinthe

kostka cukru

bitter Peychauds (ten je v České republice trochu problém sehnat, ale zeptejte se ve speciálizovaných obchodech)

Sklenici naplňte ledem a přidejte absint a citronovou šťávu. Je důležité tenhle mix pořádně obalil celou sklenici. Zaprvé ji nachladí, ale hlavně ji ovoní a koktejlu vytvoří takovou atmosféru. V extra skleničce na kostku cukru nakapte bitter a rozdrťte ji. Přidejte rum a míchejte dokud se cukr nerozpustí. Pak nalejte do provoněné a nachlazené sklenice a přidejte kostku ledu.

botran-sazerac

Zdroj: Botran Ron France

Hodnocení článku:



Komentáře

Ranní rituály novodobých gladiátorů Ranní rituály novodobých gladiátorů V průběhu věků se bojovníci vždy připravovali na bitvy rozličnými rituály. Mezi samuraji meditace, ve Tróje vzdávání obětí Bohům,... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!