Happy Hour: (nejen) vánoční punč

Publikováno: 07.12.2013 20:17 | Jiří Hofbauer

To že v redakci máme slabost pro koktejly nemusím připomínat. Jenže pokud je takové počasí jako dnes, tak caipirinha prostě nechutná jako když teplota dosahuje ke 40°C. Když přijdete vymrzlí domů, tak spíše máte chuť na english tea než na chlazený long island ice tea. A přestože to není úplně koktejl tak jsme zkusili udělat vánoční punč. A musíme říct, že jestli bude taková zima jako letos, budeme tomuhle punči holdovat i v dubnu.

HotRumPunch

Zdroj: bytheglassshow.com

Ingredience

  • 4 litry jablečného cideru, šťávy nebo džusu

  • 1 jablko

  • 1 pomeranč

  • 2 tyčinky skořice

  • hřebíček

  • 3 hveždičky anýzu

  • nové koření

  • vanilkový lusk

  • 2 polévkové lžíce nakrouhaného zázvoru

  • 1 litr rumu

  • limeta nebo citron

  • med nebo třitový cukr

  • máslo

Už podle ingrediencí je jasné, že to není dětský punč, a že budete potřebovat hrnec, kam se určitě vleze 5 litrů tekutiny. Ono se to možná malinko zredukuje, ale neděláte rumové demi glace. Existují dvě varianty jak postupovat. Jedna rychlá, kdy se všechno jen slije dohromady, 5 minut prohřejete v hrnci a už pijete. Pro případ nouze je to ideální. Ale pokud si chcete skutečně dopřát tak doporučujeme trochu náročnější variantu ale není to nezvládnutelné.

Začněte tím, že ovoce a koření necháte lehce přepéct v troubě. Ne na uhel, ale aby to tak povolilo a rozvonělo se. Vaše oblíbené koření si svažte do malého kousku gázy. Vznikne tak balíček a koření pak nebudete musel lovit v hrnci případně si ho vytahovat z pusy. Punč snese hodně koření. Záleží skutečně jen na vás co máte rádi.

Ovoce nakrájejte na plátky a spolu s voňavým balíčkem dejte do hrnce. Přidejte jablečný cider, čerstvou šťávu nebo džus. Cider má trochu jinou chuť, než jsme zvyklí. Naopak džus zas může být zbytečně moc sladký. Takže ideálně je udělat si domácí šťávu, kterou necháte prohřívat v hrnci na velice mírném plameni 30 minut.

Zhruba 5 minut před koncem vaření do hrnce přidejte rum. Na rumu se vyplatí nešetřit. Netvrdíme, že nejlepší je šedesát let stará láhev, ale nic co lze koupit u okýnka v nonstopu. Směs šťávy a rumu nechte ještě 5 minut povařit na mírném plameni. Zase by se ten rum, ten alkohol v něm, neměl úplně vyvařit.

Teď bude chtít punč doladit podle vaší chuti. Takže přidejte třtinový cukr nebo med, limetku či citron. Zjistili jsme ještě jeden takový trik, který ten punč ještě dotáhne a ty chutě prováže a to je lístek másla, který ve směsi rozpustíte. Máslo, ne margarín. Ten to v lepším případě jen zakalí.

Receptů na ten pravý a nejlepší punč najdete celou řadu. Proto pokud chcete ochutnat ten nejlepší tak vyberte jeden recept, který se vám z té záplavy líbí nejvíc, udělejte ho a výsledek pak upravujte podle své chuti. Někdo má raději sladší, jiný kyselejší, víc nebo méně opilý, někdo třeba voňavější. Je to opravdu různé. A věřte že punč tyhle experimenty snese.

Hodnocení článku:



Komentáře

Ranní rituály novodobých gladiátorů Ranní rituály novodobých gladiátorů V průběhu věků se bojovníci vždy připravovali na bitvy rozličnými rituály. Mezi samuraji meditace, ve Tróje vzdávání obětí Bohům,... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!