Happy hour: Old Fashioned

Publikováno: 28.09.2013 21:28 | Jiří Hofbauer

Přestože Old Fashioned patří k jedněm z těch tradičních koktejl, jehož vznik v podobě jak ji známe dnes se datuje na konec 19.století, u nás v české kotlině popularitu mojita zatím nepřekonal. A myslím, že je to velká škoda.

Old Fashioned je asi (asi určitě) můj nejoblíbenjěší koktejl, který si dávám když si chci dopřát něco opravdu speciálního, co mě může překvapit, ale současně jdu na jistotu. Pravdou je, že se vám nikdy neomrzí. Jeho neskutečnou výhodou je, že je hrozně tvárný a proto nejen jeho příprava ale samotné ingredience se často mění. Právě i proto si bary zakládají na jejich special version.

Když to přeženu, Old Fashioned lze namíchat téměř z jakéhokoliv alkoholu. Brandy, rum, gin, tequila, irská whisky, bourbon – to vše je povolené. Jediné z čeho se koktejl nedoporučuje míchat je skotská whisky, která je chuťově příliš dominantní. Takže pokud se u jedno stolu sejde fanoušek rumu, tequily, whisky nebo bourbonu všichni si mohou dát jeden koktejl.

Já tenhle koktejl mám rád i proto, že si ho můžu udělat i doma. Když to zvládnu i já, tak už každý. Jeho klasická verze neobsahuje nic na co byste museli stát frontu v barmanském obchodě a co by bylo cenově nedostupné. Osobně mám nejraději verzi z dobrého rumu (tím se nemyslí tuzemák). Koktejl tím získá na voňavosti a dokáže se tak daleko lépe pomazlit s chuťovými pohárky. Tequila, zlatá tequila, koktejl docela přitvrdí a udělá z něj daleko ráznější pití. Pokud nejste příliš na sladké drinky tak to je něco pro vás. Navíc tequila s pomerančem krásně hraje.

old-fashioned-cocktail-spread

Zdroj: occasions-catering.com

Protože existuje mnoho receptů my jsme pro vás vybrali jeden, který je klasický a současně redakčně odzkoušený.

  • kostka cukru

  • 2 až 3 kapky angostury

  • hlt perlivé vody, sody

  • 40 ml vybraného alkoholu

  • kostky ledu

  • pomerančová kůra

Začíná se tím, že kostku cukru rozpustíte ve dvou, maximálně třech kapkách angostury a větší hltu vody (není to koktejl pro celý fotbalový tím). Místo kostkového cukru lez použít i třtinový cukr nebo med, který drinku zase dá jiný rozměr. Jen pozor na to, aby med nebyl tzv. zcukernatělý. Koktejl by se nehezky zakalil a ztratil by tak svou jantarovou barvu. Tohle všechno musíte dokonale propojit. Takže žádné krystalky cukru mezi zuby. Soda okamžitě začne reagovat, takže trochu zapění, ale jakmile se uklidní vytvoří něco jako řidší sirup. Přidejte pár kostek ledu a přilijte panák vybraného alkoholu. V našem případě to je stařený rum Malteco 10 y.o Reserva Maya. Nakonec přidejte pomerančovou kůru. V dnešní době už se citrusové plody chemicky neošetřují, tak stačí pomeranč pořádně umýt. Než skrojek kůry vhodíte do sklenice zmáčkněte ji. Uvolní tím svou vůni. Na dozdobení lze použít třešni nebo i švestku marinovanou v alkoholu, ale jen jedno nebo druhé. Není to ovocný salát. Podává se v tumbleru.

Pokud zvažujete kam na koktejl vyrazit doporučím vám La Casa de la Havana vieja případně brněnský Bar, který neexistuje.

Hodnocení článku:



Komentáře

Karel Hynek Mácha, české poezie pán Karel Hynek Mácha, české poezie pán Je skvělé, když víte, že Máj je lyricko-epická báseň a poprvé vyšel v roce 1836. Je ohromné, když se s někým můžete podělit... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!