Jak souvisí laciný alkohol a silná kocovina?

Publikováno: 01.01.2013 12:42 | Petr Hájek

Možná si říkáte, jak je ten svět nespravedlivý - pijete se svými známými ve stejném tempu, ale přesto vás začne bolet hlava mnohem dříve a oni jsou v pohodě. Jak je tedy možné, že některé lihoviny člověka porazí dřív a jiné mu dají šanci vydržet déle?

2013-01-01-1

Zdroj: Gizmodo

Předně, je třeba upřesnit, co myslíme pod pojmem "laciný". Jde o to, že co je laciné, nemusí být ještě špatné (levná vodka může být stejně čistá jako drahá), ale nám tu dnes jde spíše o vyjádření nízké kvality dané věci. A samozřejmě i v alkoholové branži platí, že ty levnější věci bývají horší kvality.

Další slůvko, s nímž se musíte k pochopení celé věci seznámit, jsou "kongenery" (estery, aceton, acetaldehyd, propanol, glykol, ...), to jsou chemické látky sloužící v moderní době jako paliva a jsou typické tím, že v malém množství vznikají i během fermentačního procesu. Tyto látky pak ve finále tvoří typickou chuť alkoholu, protože u každého pití jde vždy o jiný a unikátní koktejl podobných jedů. A jelikož lidé mají různé předpoklady k odbourávání různých typů kongenerů, je zřejmé, že co jeden ustojí, druhého porazí.

2013-01-01-1

Zdroj: Gizmodo

Bráno čistě z hlediska kvality, kongenery jsou nečistoty vznikající během fermentačního procesu. Jsou jich stovky typů a některé z nich naše tělo velmi těžko tráví. Každý alkohol obsahuje kongenery, ovšem ty lacinější typy mívají i lacinější výchozí komponenty, které typicky produkují kongenerů více.

Kongenerů se zbavují výrobci filtrováním nebo dalšími a dalšími destilacemi, takže čím vícekrát je něco destilováno, tím lepší daná věc je. K podobné informaci se často těžko dostává, ale někteří výrobci se rádi pochlubí, takže to rozhodně sledujte.

Pomůže i vyhnutí se "temné straně": tmavší nápoje jako brandy, whisky, tíhnou k vyššímu obsahu kongenerů, než jejich čistí bratři: bílý rum, vodka, gin, ... Nejde tu tedy pouze o drahou nebo lacinou věc, ale o celý fermentační proces.

Hodnocení článku:



Komentáře

Jak se šťastně projíst veselými Vánocemi Jak se šťastně projíst veselými Vánocemi Zima je období, kdy se nejsnadněji nabírá tělesné tuk. Má to určitou spojitost s přírodou a zvířaty, kdy si ukládají k zimnímu... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!