Je váš gril hygieničtější, jak sedátko u WC?

Publikováno: 31.05.2013 06:21 | Petr Hájek

Ačkoliv odpověď na podobné otázky bývá ze strany lidí většinou pozitivního rázu, dnes tu máme na toto téma menší šokující populárně vědecké odhalení následované několika dobrými tipy, jak se postarat nejen o hygienu vlastní, ale také o čistotu grilu, na kterém, koneckonců, grilujete celou sezónu.

E96345B79A6A6B895B999D389D4E5A_h316_w628_m5_cSwfmKXyw

Zdroj: msnNOW.com

Možná jste v rodině proslulí svými skvělými steaky a burgery, ale jak se přesvědčili vědci z Anglie, často by podobně pečenému masu slušelo označení spíše "bakteria-burger" nežli "hamburger". Považte sami: průměrný barbecue gril obsahuje 1,7 milionu mikrobů na 1 cm, což je o 124 % horší, nežli kolik jich má sedátko od WC!

Přesto, že vlastní očistu možná nemáte tendence zanedbávat, vsadíme se, že když jste naposledy dělali něco na grilu, nechali jste jej jen vychladnout a pak zazimovali v garáži, na balkoně či ve stodole, nebo kam odkládáte věci. Proto před tím, nežli zahájíte sezónu letošní, nezapomeňte jej na úvod řádně vydrhnout.

Pro začátek je potřeba důkladně očistit veškeré grilovací plochy a to i tu část, která je určena pro uhlí (omastek jak známo nelétá k nebi, ale padá dolů). Na grilu by rovněž nemělo být po časně letní očistě poznat, co se v něm dělalo naposledy. Někdo sice tvrdí, že loňský popel dodá nejlepší "šmak", ale ani s tím by se to určitě nemělo přehánět...

Pakliže jste majiteli plynového grilovacího náčiní, myslete i na protažení jeho hořáku. Nejrizikovější oblastí pro jídlo a tím pádem i vás jsou nicméně strany grilu, jelikož těch se může syrové maso dotknout - i ty tedy bez milosti vydrhnout. Mimochodem, nežli hodíte na rošt první letošní steak nebo burger, měli byste gril nechat hořet aspoň 20 minut jen tak naprázdno. A pamatujte rovněž na to, že jídlo by nemělo ani po ugrilování zůstat na teple déle jak 1-2 hodiny (tj. sníst nebo do ledničky).

Hodnocení článku:



Komentáře

Karel Hynek Mácha, české poezie pán Karel Hynek Mácha, české poezie pán Je skvělé, když víte, že Máj je lyricko-epická báseň a poprvé vyšel v roce 1836. Je ohromné, když se s někým můžete podělit... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!