Koktejly z ovocných destilátů

Publikováno: 10.06.2016 15:04 | Michal Novák

Prémiové destiláty, nižší množství kalorií a využití lokálních surovin patří mezi současné trendy pro přípravu koktejlů.

„Barmani začínají ovocné destiláty objevovat i v luxusních koktejlových barech, převážně prémiovou kategorii Kosher,“ konstatuje brand ambassador značky RUDOLF JELÍNEK Achim Šipl a zároveň dodává: „Češi bývali pochopitelně zvyklí pít ovocné pálenky samotné, ovšem časy se mění.“

Cílem barmanů je neustále hledat zajímavé kombinace, a to včetně těch na bázi ovocných destilátů. Mezi oblíbené drinky z těchto pálenek patří například Bohemian Sour (nebo taky Moravian Sour – jeden z nejprodávanějších koktejlů v pražském Black Angel's baru), Ginger Honey neboli Bohemia Honey se zázvorovou limonádou a také Hruška se zázvorovou limonádou. Velmi dobrý je také koktejl Medové jablko, anebo Moravský kohout.

Koktejly lze ochutnat vyjma zmíněného baru Black Angel's na pražském Staroměstském náměstí také například v baru Cloud 9 v hotelu Hilton v Praze, v baru Za Pecí v Harrachově, v Boca Baru v Liberci či v Zapa Baru v Českém Krumlově.

Bohemian (Moravian) Sour

  • 4 cl Slivovitz Kosher R. JELÍNEK 5 y.o.(5letá)
  • 2 cl citrónová šťáva
  • 1 cl cukrový sirup
  • 1 bl vanilkový cukr
  • 2 cl bílek

Všechny ingredience dobře protřepeme v šejkru a přelijeme do sklenice typu Old fashioned.

_FUN3028 bohemian sour

Zdroj: Rudolf Jelínek

Medové jablko (Honey apple)

  • 1 díl Bohemia Honey R. JELÍNEK
  • 4 díly jablečného džusu
  • led
  • skořice
Medove Jablko_Honey_náhled

Zdroj: Rudolf Jelínek

Zázvorové Honey (Ginger Honey)

  • 1 díl Bohemia Honey R. JELÍNEK
  • 3 díly zázvorové limonády
  • led
  • plátky salátové okurky
Ginger_Honey_náhled

Zdroj: Rudolf Jelínek

Hruška se zázvorovou limonádou

  • 4 cl hruškovice R. JELÍNEK
  • 25 cl zázvorové limonády
  • zázvor
  • kompotovaná hruška

Do většího tumbleru dáme led, odměříme hruškovici a dolejeme zázvorovou limonádou. Dozdobíme kouskem hrušky a hranolkami zázvoru.

hruskovice_zazvor

Zdroj: Rudolf Jelínek

Moravský kohout

  • 2 cl slivovice R. JELÍNEK
  • 0,5 cl Fernet Branca
  • 5 cl Antica Formula

Do vychlazené míchací sklenice odměříme všechny ingredience, dobře promícháme a nalijeme do nízkého tumbleru. Přiklopíme glošem a nakouříme kouřem z dřevěných pilin. Jako ozdoba slouží sypaná ovocný čaj.

Kohout_nahled

Zdroj: Rudolf Jelínek




Připojte se k nám!

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!