Kvalitní pečivo je pořádná dřina

Publikováno: 09.02.2016 08:42 | Dagmar Klimovičová

Francie dokázala inspirovat nejednoho českého podnikatele. Někdo podlehne místní gastronomii a otevře si  obchod s tradičními lahůdkami nebo začne dovážet parfémy a další odjede do Francie s nápadem dovážet víno a pak si prostě otevře pekárnu. Takovou tu opravdovou, francouzskou a hříšně voňavou. Takhle nějak by se ve zkratce dal shrnout příběh dvojice podnikatelů Jana Ivanco a Filipa Nyklíčka. Pekárnu na kraji Prahy otevřeli v roce 2010. Přes farmářské trhy se probojovali do prestižních hotelů, které denně zavážejí svým pečivem. Jejich úspěch je dovedl až k otevření vlastní cukrárny v centru metropole, rozšíření výroby a k prvním zájemcům o franšízing. Usnout na vavřínech? To zatím neplánují. Cukrárna slaví v týdnu sv. Valentýna rok. Nechte se vtáhnout do světa lahodných makronek a dalších dezertů, ze kterých vaše chuťové pohárky prostě zešílí.

IMG_10000

Zdroj: Petr Machota

Obrovsky nás chytla místní atmosféra. Pekárny, cukrárny a kavárny ve Francii mají i v zimě otevřené dveře a díky tomu tam ulice krásně voní,“ vzpomíná Ivanco. To byl jeden z nejsilnějších impulzů, který oba společníky přivedl na myšlenku začít péct bagety a croissanty. „Během našeho cestování za vínem jsme si oblíbili hlavně ty křupavé bagety, které lehce řežou do jazyka. Říkali jsme si, že je škoda, že se nedají koupit v Česku, a tak nás napadlo, že bychom je zkusili péct sami,“ doplňuje.

IMG_9950

Zdroj: Petr Machota

Výrobu začínali se dvěma pekaři a jednou pecí, dnes mají pece tři a pekařů pořád málo. Najít kvalitní pekaře a cukráře je prý problém. Sedm pekařů denně vyrobí okolo tisícovky croissantů a baget, k tomu ještě několik druhů chlebů a sladkého pečiva. Zásobují vlastní obchod, farmářské trhy a hotely. To všechno za ceny, které nejsou právě nízké. Nemůžeme a ani nechceme být levní. Záleží nám na kvalitě, kvalitních surovinách a ruční práci. Naši zákazníci od nás nic jiného už ani nečekají,“ vysvětluje Ivanco. Pro představu, bochník ořechového chleba stojí 70 korun a na trzích se prodá jako první.

IMG_9948

Zdroj: Petr Machota

Pro výročí svoji cukrárny chystají pro zákazníky zase něco nového. Kromě stálé nabídky, ze které je už nyní obtížné si vybrat, budou v nabídce jedinečné sladko-slané makronky dochucené slaným karamelem a lupínky pravé mořské soli. A samozřejmě valentýnská srdce (nejen) pro zamilované.

IMG_9944

Zdroj: Petr Machota

IMG_9962

Zdroj: Petr Machota

IMG_9963

Zdroj: Petr Machota

IMG_9965

Zdroj: Petr Machota

Hodnocení článku:



Komentáře

Univerzitní vlci aneb jak zvládnout zkouškové období Univerzitní vlci aneb jak zvládnout zkouškové období Dnes je kolikátého? CO?! To ale musí znamenat, že tu zkoušku mám... za tři dny. Tři dny. Tři! Zdroj: Arnaldo Anaya-Lucca/Tumblr Přesně... Předchozí článek Porsche 718 Boxster: nový a ostřejší roadster Porsche 718 Boxster: nový a ostřejší roadster Přesně 20 let od první premiéry Boxster, Porsche inovuje své roadstery s motorem uprostřed. Označení pro novou modelovou generaci je... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!