Kvalitní pečivo je pořádná dřina

Publikováno: 09.02.2016 08:42 | Dagmar Klimovičová

Francie dokázala inspirovat nejednoho českého podnikatele. Někdo podlehne místní gastronomii a otevře si  obchod s tradičními lahůdkami nebo začne dovážet parfémy a další odjede do Francie s nápadem dovážet víno a pak si prostě otevře pekárnu. Takovou tu opravdovou, francouzskou a hříšně voňavou. Takhle nějak by se ve zkratce dal shrnout příběh dvojice podnikatelů Jana Ivanco a Filipa Nyklíčka. Pekárnu na kraji Prahy otevřeli v roce 2010. Přes farmářské trhy se probojovali do prestižních hotelů, které denně zavážejí svým pečivem. Jejich úspěch je dovedl až k otevření vlastní cukrárny v centru metropole, rozšíření výroby a k prvním zájemcům o franšízing. Usnout na vavřínech? To zatím neplánují. Cukrárna slaví v týdnu sv. Valentýna rok. Nechte se vtáhnout do světa lahodných makronek a dalších dezertů, ze kterých vaše chuťové pohárky prostě zešílí.

IMG_10000

Zdroj: Petr Machota

Obrovsky nás chytla místní atmosféra. Pekárny, cukrárny a kavárny ve Francii mají i v zimě otevřené dveře a díky tomu tam ulice krásně voní,“ vzpomíná Ivanco. To byl jeden z nejsilnějších impulzů, který oba společníky přivedl na myšlenku začít péct bagety a croissanty. „Během našeho cestování za vínem jsme si oblíbili hlavně ty křupavé bagety, které lehce řežou do jazyka. Říkali jsme si, že je škoda, že se nedají koupit v Česku, a tak nás napadlo, že bychom je zkusili péct sami,“ doplňuje.

IMG_9950

Zdroj: Petr Machota

Výrobu začínali se dvěma pekaři a jednou pecí, dnes mají pece tři a pekařů pořád málo. Najít kvalitní pekaře a cukráře je prý problém. Sedm pekařů denně vyrobí okolo tisícovky croissantů a baget, k tomu ještě několik druhů chlebů a sladkého pečiva. Zásobují vlastní obchod, farmářské trhy a hotely. To všechno za ceny, které nejsou právě nízké. Nemůžeme a ani nechceme být levní. Záleží nám na kvalitě, kvalitních surovinách a ruční práci. Naši zákazníci od nás nic jiného už ani nečekají,“ vysvětluje Ivanco. Pro představu, bochník ořechového chleba stojí 70 korun a na trzích se prodá jako první.

IMG_9948

Zdroj: Petr Machota

Pro výročí svoji cukrárny chystají pro zákazníky zase něco nového. Kromě stálé nabídky, ze které je už nyní obtížné si vybrat, budou v nabídce jedinečné sladko-slané makronky dochucené slaným karamelem a lupínky pravé mořské soli. A samozřejmě valentýnská srdce (nejen) pro zamilované.

IMG_9944

Zdroj: Petr Machota

IMG_9962

Zdroj: Petr Machota

IMG_9963

Zdroj: Petr Machota

IMG_9965

Zdroj: Petr Machota

Hodnocení článku:



Komentáře

Jak pečovat o kvalitní kožené boty Jak pečovat o kvalitní kožené boty Milujeme kvalitu. Milujeme tradici. Milujeme, když cena odpovídá užitku. Obzvlášť se tyto vlastnosti snoubí v případě rámových bot.... Předchozí článek Porsche 718 Boxster: nový a ostřejší roadster Porsche 718 Boxster: nový a ostřejší roadster Přesně 20 let od první premiéry Boxster, Porsche inovuje své roadstery s motorem uprostřed. Označení pro novou modelovou generaci je... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!