Mezcal: jak vypálit červa

Publikováno: 08.02.2014 20:35 | Jiří Hofbauer

Jedno staré mexické přísloví říká, že na všechno zlé ale i na to dobré je nejlepší mezcal. A musíme uznat, že Mexičané mají v tomhle naprosto pravdu.

Pokud máte rádi tequilu s mezcalem jste se už pravděpodobně taky setkali. Největší producent této agávové pálenky je Oaxaca, což je jeden ze států, který tvoří federativní republiku Mexiko.

Mezcal se vyrábí z několika druhů agáve (maguey azul, maguey espadin, maguey tobala nebo silvestre) a každá rostlina musí být nejméně osm ideálně pak dvanáct let stará. Stále se vyrábí v menších rodinných podnicích tzv. artesanal. Tím si drží nejen punc exkluzivního produktu, ale současně zůstává mu i tradiční odkaz.

Od tequily se liší v objemu alkoholu. Zatímco tequila má jen kolem 51%, mezcal může obsahovat 80 % ale klidně i 100 %. Rozdíl je ale i ve výrobním procesu. Mezcal se vyrábí z těch nejlepších středových částí agáve.

To co je ale na mezcalu nejpřitažlivější, a současně funguje jako atrakce, je červ, který je v každé láhvi. Není to ale rozhodně žádný macatý moučný červ, ale spíše nenápadná larva motýla druhu Hipopta agavis, který se živí rostlinami agáve. Díky vysokému obejmu alkoholu mezcalu je tahle praktika naprosto hygienická a larva se nerozkládá. Současně se traduje, že posiluje zdraví, potenci, sílu a vyvolává halucinogenní účinky. Kdepak. Jediné co demonstruje je skutečná síla alkoholu, v kterém je naložen.

Setkat se můžete se třemi druhy stáří – blanco je mladý mezca lahvován přímo po destilaci, reposado (madurado) dozrává až 1 rok v dubových sudech a aňejo zraje jeden až čtyři roky v dubových sudech.

mezcal

Zdroj: Web značky

Mezcal Gusano Rojo, 599 CZK

Del Maguey Mezcal Vida, 999 CZK

Mezcal Monte Alban con Gusano, 599 CZK

Don Juan Escobar Joven, 999 CZK



Asi nejoblíbenějším a nejznámějším koktejlem z tequily je margarita. Samozřejmě tenhle drink jde namíchat i z mezcalu. Barman Dave Arnold dal ale tomuhle koktejlu speciální název – Mezgarita. Připravuje se jako klasická margarita, v šejkru, s trochou lodi a dávkou ledu.

60 ml mezcal

2 pořádné kapky angostura bitters

15 ml pomerančové šťávy

15 ml sirupu

špetka soli

zkrojek pomerančové kůry s třemi hřebíčky

Hodnocení článku:



Komentáře

Ranní rituály novodobých gladiátorů Ranní rituály novodobých gladiátorů V průběhu věků se bojovníci vždy připravovali na bitvy rozličnými rituály. Mezi samuraji meditace, ve Tróje vzdávání obětí Bohům,... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!