Mimořádná kombinace bylinných chutí

Publikováno: 02.04.2017 09:45 | Lenka Mařanová

V minulosti objevili naši předci kouzlo bylin tím, že si je přidávali do jídla, nebo je louhovali ve vodě, v lihu či ve víně. Postupem času zjistili, že bylinky louhované v lihu nejen tlumí bolesti a povzbuzují vůli, ale i výborně chutnají. Tak vznikl macerát, studený bylinkový výluh, který uchoval i ty nejrozmanitější chutě.

Dnes jsou byliny velmi lehce dostupné v běžných obchodech. Prodávají se čerstvé, sušené nebo formou čajů, kapek, ale i oblíbených likérů. Vyvážená směs bylinek s námi dokáže udělat divy. Vylouhované látky probouzí v člověku sílu plnit si své sny, zvyšují sebevědomí, a tím vyrovnávají psychický stav. Příkladem takové byliny je zeměžluč. Rostlina z českého prostředí má hořkou chuť, dokáže vzpružit trávící soustavu a játra, což má pozitivní vliv na fungování celého organizmu.

bylinky_1

Zdroj: Gong PR

Hořká chuť ochlazuje

Po náročném úkolu nebo těžké práci se můžeme cítit vyčerpaně. Přepracované tělo potřebuje schladit, a právě to dokážou byliny s hořkou chutí. Například takový benedikt čubet kombinovaný s pomerančovou kůrou je naprosto skvělou volbou. Jejich účinné látky se velmi rychle vstřebávají a dokážou zregenerovat organizmus po fyzické i psychické stránce.  Ochlazení všeobecně tělu prospívá a probouzí ho k lepším výkonům. V době, kdy neexistovala antibiotika, babičky hojně využívaly chininovou kůru. Ta svou extrémně hořkou chutí dokázala bojovat proti malárii a vysokým horečkám.

bylinky_2

Zdroj: Gong PR

Bylinky zatočí i s jarní únavou

Hořké bylinky obecně pomáhají nastartovat náš organizmus během jara, kdy nás po dlouhé klidné zimě rychlé změny počasí a teplot dokáží velmi vyčerpat. Nejoblíbenější a nejvíce používanou bylinkou v současnosti je hořec, který dostane do pohody každého jedince. Jeho vliv na organizmus skvěle doplňuje heřmánek římský. Dokážou vyloučit z těla přebytečné látky, které nám ubírají sílu. Ušetřenou energii tak může tělo investovat do jiných bdělých činností, což se také odrazí na našem sebevědomí.

bylinky_3

Zdroj: Gong PR

Louhování bylinek v alkoholu znásobuje jejich účinek

Namáčením bylinek a ovoce ve vodě, ve víně a v lihu vzniká výluh, tzv. macerát, který naši předci používali zejména jako léčivé kapky. Nejpopulárnějším se stalo louhování bylinek v lihu, které si oblíbili mniši v klášterech, protože zjistili, že to znásobuje jejich účinek. Alkohol nejen dokáže vytáhnout více účinných látek, ale díky němu se tyto látky v těle lépe vstřebávají. Prvopočátek hořkých kapek, jak je známe dnes, se stal zároveň začátkem éry oblíbených hořko-bylinných likérů. Právě Lionello Stock moc dobře věděl, jak bylinky správně nakombinovat, aby vznikla vyvážená chuť hořkého likéru, který známe pod názvem Fernet Stock. Využil svých znalostí a postavil proti sobě bylinky tak, aby se jejich účinky vzájemně nebily. Součástí přísně tajné receptury je celkem čtrnáct bylinek, například zmiňovaný hořec, heřmánek římský, chininová kůra, benedikt čubet, zeměžluč a pomerančová kůra, která chutě hezky zaobaluje. Likér v sobě skrývá dalších osm střežených bylinkových ingrediencí, které se odráží na jeho chuti. Dnes nás drobné bylinky obklopují v každodenním životě, umí zpříjemnit chvíle s přáteli a obohatit jak všední, tak i sváteční dny.

Hodnocení článku:



Komentáře

Univerzitní vlci aneb jak zvládnout zkouškové období Univerzitní vlci aneb jak zvládnout zkouškové období Dnes je kolikátého? CO?! To ale musí znamenat, že tu zkoušku mám... za tři dny. Tři dny. Tři! Zdroj: Arnaldo Anaya-Lucca/Tumblr Přesně... Předchozí článek I.S.R. Racing závodí se dvěma Audi R8 LMS v Missanu I.S.R. Racing závodí se dvěma Audi R8 LMS v Missanu Dlouhá zimní přestávka je u konce a nová sezóna dostává zelenou. I.S.R. Racing se tento víkend účastní úvodního podniku Blancpain... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!