Místo zrození vína se pozná v každé lahvi – seznamte se s významem slova „terroir“

Publikováno: 01.02.2017 18:00 | Štěpán Molitor

Cítíte v tomto víně to „terroir“ oblasti Bordeaux? To víno má nádherné „terroir“ Pálavy. Také se v poslední době setkáváte s podobnými větami? A napadne vás jako první myšlenka, že prodejce potřebuje obhájit vyšší cenu vína, tak začíná mluvit o nějakém „terroir“? V poslední době je tento francouzský výraz mezi znalci vína skloňován čím dál tím častěji. Ani v českých zemích se ale nejedná o žádnou novotu, naopak. Vína se zde nazývala podle oblasti mnohem dříve než dle odrůdy, to je až pozůstatek z první republiky.

 „Pod slovem terroir se skrývá mnohem více než jen místo původu. Patří k němu vlastnosti půdy, na které je víno pěstováno, klimatické podmínky, tedy průměrná teplota, srážky nebo síla slunečního svitu, sklon a orientace vinice a další důležité podmínky. Někteří odborníci sem dokonce řadí i práci vinaře a způsob sběru hroznů. O těchto dvou částech se však vedou největší spory,“ vysvětluje David Král, sommelier značky Víno Mikulov Sommelier Club a dvojnásobný vítěz soutěže Sommelier ČR.

Vinice (1)

Zdroj: Archiv značky

A jaké mají tyto vlastnosti vliv na samotnou chuť vína? Francouzský profesor Pierre Huglin prohlásil: „Terroir vytváří charakter, člověk kvalitu.“ A není daleko od pravdy. Při výrobě a pěstování vína je práce vinaře to nejdůležitější, ale na chuti se projeví i místo, kde se víno pěstuje. A lidská práce s tím nic nezmůže. Pokud by tedy ten samý vinař pěstoval stejným způsobem Chardonnay na trati Nad Nesytem v obci Sedlec a zároveň tu samou odrůdu ve Francii v Burgundsku, výsledné víno by bylo jiné. Svůj vliv by na to měla například průměrná teplota – například čím více je teplých dní, tím méně výrazná je kyselinka a v hroznech je více cukru. Množství srážek by také udělalo své.

S výrazem terroir se můžeme setkat především ve Francii, kde právě místo vzniku a osobnost vinaře hraje mnohem větší roli než samotná odrůda. U nás tomu dříve nebylo jinak. „Od samotného počátku českého vinařství se víno u nás nazývalo podle obce, kde bylo pěstováno. Setkat jsme se tak mohli s vínem mikulovským, bořetickým, pavlovickým či zaječským. Toto označení bylo výrazem přírodního prostředí a odrůdové směsi. Změnilo se to až na přelomu 19. a 20. století, kdy vinice na Moravě i v Čechách zničil révokaz. Po následné rekonstrukci vinic kladli vinaři hlavní důraz na odrůdovou čistotu,“ popisuje David Král chvíli, od které byla v označování upřednostňována odrůda nad místem původu.

Dnes se vinaři opět navracejí k označování místa původu. I díky tomu zákonodárci v roce 2004 povolili opatřovat tuzemská vína známkou „vína originální certifikace“, zkráceně VOC. Jedná se o sdružení vinařů z jedné oblasti, v současné době se můžeme setkat třeba s VOC Mikulov, VOC Znojmo, VOC Blatnice, VOC Modré Hory nebo VOC Pálava. Každé z těchto sdružení má povoleno označovat jen vína z konkrétních tratí a odrůd a se specifickými vlastnostmi, aby bylo zajištěno, že vína budou opravdu vyjadřovat charakter a tradici dané oblasti. Například ve VOC Pálava se jedná jen o Ryzlink vlašský.

Vinice (2)

Zdroj: Archiv značky

„Zkuste ochutnat Ryzlink vlašský 2013 z Vinařství Pavlov a pro porovnání si vezměte například stejnou odrůdu a ročník z Vína Mikulov Sommelier Club. I když se dle parametrů, jako je zbytkový cukr nebo kyselinka, jedná o takřka totožná vína, jejich chuť je zcela odlišná. A to jsou de facto pěstována jen pár kilometrů od sebe,“ doporučuje menší test David Král.

Tip sommeliera:

Chateau Bzenec Terroir Collection Rulandské bílé pozdní sběr 2015 terroir

Víno z Bzenecka z viniční tratě Hašneky má nižší žlutou barvu se zelenkavými odlesky, bohatou vůni připomínající hrušku, podzimní jablka a ananas. Chuť je středně plná, šťavnatá, navazující na vůni s příjemně pikantním charakterem a delší minerální dochutí. Skvěle doplní smetanová ragú, mořské plody či tvrdé sýry.

Doporučená cena 239 Kč, zakoupíte například ZDE.

 

ChB_rulandske-bile-2013-pozdni-sber-terroir

Zdroj: Archiv značky




Připojte se k nám!

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!