Místo zrození vína se pozná v každé lahvi – seznamte se s významem slova „terroir“

Publikováno: 01.02.2017 18:00 | Štěpán Molitor

Cítíte v tomto víně to „terroir“ oblasti Bordeaux? To víno má nádherné „terroir“ Pálavy. Také se v poslední době setkáváte s podobnými větami? A napadne vás jako první myšlenka, že prodejce potřebuje obhájit vyšší cenu vína, tak začíná mluvit o nějakém „terroir“? V poslední době je tento francouzský výraz mezi znalci vína skloňován čím dál tím častěji. Ani v českých zemích se ale nejedná o žádnou novotu, naopak. Vína se zde nazývala podle oblasti mnohem dříve než dle odrůdy, to je až pozůstatek z první republiky.

 „Pod slovem terroir se skrývá mnohem více než jen místo původu. Patří k němu vlastnosti půdy, na které je víno pěstováno, klimatické podmínky, tedy průměrná teplota, srážky nebo síla slunečního svitu, sklon a orientace vinice a další důležité podmínky. Někteří odborníci sem dokonce řadí i práci vinaře a způsob sběru hroznů. O těchto dvou částech se však vedou největší spory,“ vysvětluje David Král, sommelier značky Víno Mikulov Sommelier Club a dvojnásobný vítěz soutěže Sommelier ČR.

Vinice (1)

Zdroj: Archiv značky

A jaké mají tyto vlastnosti vliv na samotnou chuť vína? Francouzský profesor Pierre Huglin prohlásil: „Terroir vytváří charakter, člověk kvalitu.“ A není daleko od pravdy. Při výrobě a pěstování vína je práce vinaře to nejdůležitější, ale na chuti se projeví i místo, kde se víno pěstuje. A lidská práce s tím nic nezmůže. Pokud by tedy ten samý vinař pěstoval stejným způsobem Chardonnay na trati Nad Nesytem v obci Sedlec a zároveň tu samou odrůdu ve Francii v Burgundsku, výsledné víno by bylo jiné. Svůj vliv by na to měla například průměrná teplota – například čím více je teplých dní, tím méně výrazná je kyselinka a v hroznech je více cukru. Množství srážek by také udělalo své.

S výrazem terroir se můžeme setkat především ve Francii, kde právě místo vzniku a osobnost vinaře hraje mnohem větší roli než samotná odrůda. U nás tomu dříve nebylo jinak. „Od samotného počátku českého vinařství se víno u nás nazývalo podle obce, kde bylo pěstováno. Setkat jsme se tak mohli s vínem mikulovským, bořetickým, pavlovickým či zaječským. Toto označení bylo výrazem přírodního prostředí a odrůdové směsi. Změnilo se to až na přelomu 19. a 20. století, kdy vinice na Moravě i v Čechách zničil révokaz. Po následné rekonstrukci vinic kladli vinaři hlavní důraz na odrůdovou čistotu,“ popisuje David Král chvíli, od které byla v označování upřednostňována odrůda nad místem původu.

Dnes se vinaři opět navracejí k označování místa původu. I díky tomu zákonodárci v roce 2004 povolili opatřovat tuzemská vína známkou „vína originální certifikace“, zkráceně VOC. Jedná se o sdružení vinařů z jedné oblasti, v současné době se můžeme setkat třeba s VOC Mikulov, VOC Znojmo, VOC Blatnice, VOC Modré Hory nebo VOC Pálava. Každé z těchto sdružení má povoleno označovat jen vína z konkrétních tratí a odrůd a se specifickými vlastnostmi, aby bylo zajištěno, že vína budou opravdu vyjadřovat charakter a tradici dané oblasti. Například ve VOC Pálava se jedná jen o Ryzlink vlašský.

Vinice (2)

Zdroj: Archiv značky

„Zkuste ochutnat Ryzlink vlašský 2013 z Vinařství Pavlov a pro porovnání si vezměte například stejnou odrůdu a ročník z Vína Mikulov Sommelier Club. I když se dle parametrů, jako je zbytkový cukr nebo kyselinka, jedná o takřka totožná vína, jejich chuť je zcela odlišná. A to jsou de facto pěstována jen pár kilometrů od sebe,“ doporučuje menší test David Král.

Tip sommeliera:

Chateau Bzenec Terroir Collection Rulandské bílé pozdní sběr 2015 terroir

Víno z Bzenecka z viniční tratě Hašneky má nižší žlutou barvu se zelenkavými odlesky, bohatou vůni připomínající hrušku, podzimní jablka a ananas. Chuť je středně plná, šťavnatá, navazující na vůni s příjemně pikantním charakterem a delší minerální dochutí. Skvěle doplní smetanová ragú, mořské plody či tvrdé sýry.

Doporučená cena 239 Kč, zakoupíte například ZDE.

 

ChB_rulandske-bile-2013-pozdni-sber-terroir

Zdroj: Archiv značky

Hodnocení článku:



Komentáře

Univerzitní vlci aneb jak zvládnout zkouškové období Univerzitní vlci aneb jak zvládnout zkouškové období Dnes je kolikátého? CO?! To ale musí znamenat, že tu zkoušku mám... za tři dny. Tři dny. Tři! Zdroj: Arnaldo Anaya-Lucca/Tumblr Přesně... Předchozí článek 8 základních kousků pánského šatníku 8 základních kousků pánského šatníku Stejně tak jako jakákoli stavba by i šatník měl mít pevné základy, které pomůžou dotvořit dokonalý outfit. Můžete se díky nim... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!