Mladého Beaujolais pomálu

Publikováno: 13.11.2012 23:58 | Jiří Hofbauer

Bonjour messieurs, máme dobrou zprávu! Beaujolais Nouveau est arrivé neboli Mladé Beaujolais je tady! A teď přirozeně špatná informace – bude ho málo. Sláva mladého vína už dávno přesáhla francouzské hranice. Vinaři odhadují, že letošní produkce vína bude jednou z nejnižších v historii.

5

Zdroj: winefoodotherpleasures.blogspot.com

Kvůli slabší úrodě vína bude bohužel rozjásané popíjení o poznání klidnější, ale následující ráno o tom snadnější. Nejdříve jarní mrazíky, pak kroupy, nekonečné deště a jako bonus pálící slunce. To všechno dalo letos francouzské vinné révě pořádně zabrat.

4

Zdroj: thylandviews.blogspot.com

Dobří vinaři si však umí poradit a tak i letos nabídnou kvalitní víno. Nebude ho ale víc jak 400 000 hektolitrů. Loňský rok byl v tom ohledu s více jak 850 000 hektolitry zcela unikátní. I přes vyšší cenu vína mají prodejci (včetně těch českých) většinu lahví už prodaných nebo zamluvených. Lze ale předpokládat, že restaurace na rozdíl od vinoték mají své jisté zdroje, aby dokázaly uspokojit masivní poptávku.

1

Zdroj: ccfskopje.edu.mk

Toto svěží, příjemně ovocité víno se stalo světově populární někdy v 50. letech minulého století. Do té doby bylo k dostání jen v pařížských a lyonských bistrech. Víno odrůdy Gamay noir se přitom v oblasti Beaujolais pěstovalo už ve 14. století. Tehdejší francouzský král Filip Smělý nechal vinné hlavy vytrhat a svahy osadit odrůdou Pinot noir. V popularitě Beaujolais Nouveau nakonec stejně nic nezabránilo.

2

Zdroj: concoursgamay.com

Ve víně ucítíte dozvuky fialek, růží, konvalinek, třešní a snad i malin nebo rybízu. Celkově lehkou chuť vína dává kvašení nelisovaných hroznů tzv. karbonická macerace. Ve výsledku by měla posílit barvu i chuť vína, utlumit tříslovinu a trpkost. Víno je možné pít už několik týdnů po sklizni.

3

Zdroj: onvillanuit.com

Tím, že nabídka vína je velmi časově omezená netrapte se s tím, k čemu se víno hodí a k čemu ne. Skvěle chutná ať už s cibulovým koláčem, šneky, sýry nebo jen čerstvým chlebem.

6

Zdroj: mimithorisson.com

Zatímco první láhve českého Svatomartinského se otvírají 11.listopadu v 11 hodin 11 minut první doušky Beaujolais Nouveau můžete okusit již po půlnoci třetí čtvrtek v listopadu. Letos 15.listopadu tedy už zítra! Cheers!

7

Zdroj: loisirs-beaujolais.fr

V Lyonu se na oslavu Beaujolais Nouveau pořádájí tzv. beaujolympiades. Jak se můžete přesvědčit loňský 60.ročník stál za to.

Hodnocení článku:



Komentáře

Knižní novinka! Voskovec a Werich – Dialogy přes železnou oponu Knižní novinka! Voskovec a Werich – Dialogy přes železnou oponu Voskovec a Werich – Dialogy přes železnou oponu je první kniha, která ucelenou a velmi čtivou formou rekonstruuje kontakty Jiřího... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!