Na co se můžete těšit na Špilberk Food Festival, díl 1.

Publikováno: 25.04.2013 17:03 | Jiří Hofbauer

I letos obsadí hradby brněnského hradu Špilberk milovníci kvalitní a té nejlepší gastronomie. Zkušení šéfkuchaři tak znovu vytáhnou svoje nejsilnější gastronomické zbraně, kterými budou útočit na všechny smysly návštěvníků. Rozmanité složení kuchyní nabídne tradiční českou kuchyní, mezinárodní speciality i neobvyklé druhy mas až po zcela netradiční hmyzí menu. Místo pověstné sladké tečky očekávejte sladký ohňostroj zmrzlin z těch nejméně očekávaných ingrediencí či mistrovsky zkomponované chutě dezertů. Představujeme vám první ze série restaurací, které se budou od od 10. do 12. května 2013 ucházet o pozornost návštěvníků v rámci druhého ročníku Špilberk Food Festival.

high-9

Restaurant Pavillon

V srpnu loňského roku se spojily dva brněnské fenomény – replika slavné Zemanovy kavárny a oceňovaný Restaurant U Kastelána. Vznikl tak nový Restaurant Pavillon, kde se snoubí čistá funkcionalistická architektura s jednoduše čistou gastronomií šéfkuchaře Michala Götha.

Tak, jako je rafinovaně jednoduchá a atraktivní architektura Pavillonu, taková je i kuchyně, kterou tady ochutnáte. Moderní, svěží, vždy ze sezónních a čerstvých surovin s vybraným původem.

Tým zkušených profesionálů v čele s legendárním šéfkuchařem Michalem Göthem pro si připravil zážitkové menu čítající takové speciality jako domácího uzeného lososa, nadívané kalamáry, 60 dní vyzrálou roštěnou Rossinis, 12 hodin taženou daňčí kýtu nebo jahodové Bavarois. To vše za doprovodu vín značky GALA.

pavillon

Zdroj: Martin Lukeš / Megapixel

Restaurace Noem Arch

Restaurace Noem Arch nabízí mezinárodní kuchyni, čerstvé ryby a mnoho dalších specialit. Vedle a la carte připravují i obědové menu a pravidelné sezónní nabídky. V letních měsících pak na letní zahrádce nabízí chutné saláty a speciality z venkovního grilu.

Světoběžné menu nabídne roládu z vyzrálého hovězího pupku z Mitrovského dvora, mořského vlka provoněné limetovými listy, dančí ossobuco Windsor nebo karamelovou zmrzlinu s mořskou solí doplněné o vína vinařství Volařík.

noem

Zdroj: Martin Lukeš / Megapixel

Restaurace Il Mercato

Italská restaurace Il Mercato majitele Riccarda Lucqueho a jeho partnerů Ondřeje Rákosníka a Martina Němce byla otevřena v květnu 2012. Stejně jako její sesterské restaurace Aromi a La Finestra, reprezentuje tradiční italskou kuchyni s důrazem na kvalitu a čerstvost surovin, ze kterých jsou jídla pečlivě připravována.

Šéfkuchař Lukáš Kulišťák menu staví na pevných základech generacemi prověřených receptů, které inovuje o sezónní potraviny. I obyčejné fettuccine s trochou černého lanýže se tak dokážou proměnit v nadzemský zážitek.

Pozornost si bezesporu zaslouží cukrář Martin Beránek, jehož sladká finále jsou skutečná mistrovská díla. Ať už se jedná o tradiční recepty jako je tiramisu nebo dezerty, které hraničí s jedinečnými uměleckými instalacemi. Nejprve vás napadne, že něco takového jste ještě neviděli a je téměř škoda to jíst. Jakmile ale vidličkou narušíte architekturu toho chrámu sladkých chutí okamžitě pochopíte, že daleko větší chyba byla tohle neochutnat.

Při své návštěvě Brna v říjnu loňského roku zde křepelku a milánský dort poobědvala i bývalá ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albright.

Kulinářský výlet s použitím neobvyklých a zapomenutých částí hovězího masa nabídne silný hovězí vývar s parmezánovou pěnou, tagliatelle s ragú z hovězího ramínka, grilované plátky hovězí veverky s čerstvým chřestem na grilu 
 a čokoládový mousse ve společnosti toho nejlepšího z vinic vinařství Arte Vini.

mercato

Zdroj: Martin Lukeš / Megapixel

Restaurace Boulevard

Restaurace Boulevard se nachází na nádvoří mezi původní a novodobou budovou Městského divadla v Brně na ulici Lidická. Dvorana je tak středobodem mezi špičkovým divadelním uměním a poctivou, moderní gastronomií. Hostům restaurace nabízí lahůdky mezinárodní i domácí kuchyně, hovězí steaky z vyzrálého masa z českého chovu, čerstvé ryby, živých humrů, zvěřiny, těstovin, salátů a dezertů. Pestrému výběru nápojů vévodí bohatá vinotéka, s nabídkou cca 95 druhů pečlivě vybíraných moravských a zahraničních vín, včetně Velkých vín limitované partie.

Představení chutí můžete otevřít terinkou z perličky a humrovým krémem, po přestávce si vychutnáte konfitovaný telecí jazyk a jako přídavek kaštanové purée s hruškovým konfitem za doprovodu vín z vinařství Petra Skoupila.

boulevard

Zdroj: Martin Lukeš / Megapixel

Restaurace Bonanza

Kyjovská restaurace Bonanza vsází na klasickou i moderní gastronomií. Co ale vždy zohledňuje jsou sezónní suroviny, lokálních suroviny, zelenina a bylinky. Na brněnský festival se rozhodli převést tradiční menu složené z domácí tlačenky, konfitovaného selečího boku, kůzlečí rolády s nádivkou z mladých kopřiv a trochu tajemného staročeského dezertu tak, jak jej neznáte. Svoje menu se rozhodli provázat s vinařstvím Mikrosvín Mikulov.

bonanza

Zdroj: Restaurace Bonanza

Hodnocení článku:



Komentáře

Jan Palach: oheň, který probudil lidi Jan Palach: oheň, který probudil lidi Změny nejsou jednorázové akce. Možná jejich akutní provedení, ale ony samotné jsou trvalým procesem. V roce 1969 hlas lidu nepřekonal... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!