Na co se můžete těšit na Špilberk Food Festival, díl 2.

Publikováno: 02.05.2013 23:56 | Jiří Hofbauer

I letos obsadí hradby brněnského hradu Špilberk milovníci kvalitní a té nejlepší gastronomie. Zkušení šéfkuchaři tak znovu vytáhnou svoje nejsilnější gastronomické zbraně, kterými budou útočit na všechny smysly návštěvníků. Rozmanité složení kuchyní nabídne tradiční českou kuchyní, mezinárodní speciality i neobvyklé druhy mas až po zcela netradiční hmyzí menu. Místo pověstné sladké tečky očekávejte sladký ohňostroj zmrzlin z těch nejméně očekávaných ingrediencí či mistrovsky zkomponované chutě dezertů. Představujeme vám další ze série restaurací, které se budou od od 10. do 12. května 2013 ucházet o pozornost návštěvníků v rámci druhého ročníku Špilberk Food Festival.

high-9



Restaurant Brabander

Francouzský myslitel a gurmán Jean Anthelme Brillat-Savarin ve své knize Fyziologie chuti napsal, že objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc než objevení nové hvězdy. A právě na této větě staví svou filozofii i restaurant Brabander. Kuchaři se surovinami zacházejí jako s poklady, protože jsou si vědomi, že vytvářejí umělecké dílo plné chuti s nezapomenutelným chuťovým dojmem. Na jejich hvězdném menu zazáří králičí paštika s telecím brzlíkem, kopřivový krém, chřestový dortík i souhvězdí vinařství Gotberg, Sonberk, Špalek a dalších.

1

Zdroj: Martin Lukeš / Megapixel



Restaurace Butcher's

Patrně odhalení roku. Na podzim zmizí nejen listí ze stromů ale i dlouholetý název Hacienda Mexicana. O místo kam lze zajít na vysoký steak ale nepřijdete. Restaurace Butcher's naváže na dlouholetou tradici, i když požene stáda ušlechtilého skotu směrem mírně na jih.

Protože do podzimu je daleko již příští týden Butcher's poodkryje svou budoucí nabídku jako třeba hovězí teres major z 6 týdnů vyzrálého masa, filírovaná telecí svíčková nebo hamburger z vyzrálého hovězího masa. Uzdu chuti povolí vína z vinařství Novosedly Vinofol.

2

Zdroj: Easycooking



Restaurant Koishi

Rybí restaurant Koishi je jako japonská vlajka. Decentní interiér poskytuje prostor pro maximální vnímání toho nejdůležitějšího v jeho středu – čerstvé mořské i sladkovodní ryby v podání šéfkuchaře Petra Fučíka. Koishi se ale zdaleka nevěnuje pouze japonskému sushi. Podstatnou část nabídky tvoří originálně a moderně pojatá česká klasika a fusion evropských a japonských chutí.

Na Špilberk Food Festivalu Koishi zaujme čerstvými ústřicemi, marinovaným sleděm nebo curry polévkou z korýšů za přispění decentních vín Sonberk, Hort nebo Stapleton-Springer.

3

Zdroj: Koishi



Restaurace Leporelo+

Stejně jako skládací kniha i restaurace Leporelo+ je provázaný koncept složený z restaurantu, design shopu a kavárny. Restaurace oddělena pásem zeleně od městské džungle se nachází přímo v Domě umění. Je to dokonalá symbióza mezi neotřelým uměním a jedinečnou kuchyní pod vedením Adama Lutzbauera. Stejně jako Dům umění ve svých prostorách představuje progresivní umění i Leporello+ na talířích svým zákazníků předkládá neotřelou gastronomii. Žádné lapidárium chutí.

Ve svém stánku na hradbách nabídne restaurace menu složené z pomalu tažené hovězí plece, jehněčí kýty s kopřivovou nádivkou nebo heřmánkovou pannacotou včetně vína značky Hradil a čejkovických sklepů. Protože Leporelo+ sídlí v městské džungli připraví kuchaři něco z té skutečné, třeba cvrčka na másle, saranče s kuskusem nebo mrkvový koláč se sušeným hmyzem.

4

Zdroj: Leporelo+



Restaurace Valoria

I když se restaurace Valoria nenachází přímo v centru města kombinace chutí se zde střetává dokonale. Menu restaurace vychází z české kuchyně oživené francouzskými a italskými akcenty. Kuchaři ví, že zdrojem úspěchu je nepřebíjet chuť základních surovin honosnými ingredienciemi, ale právě najít správný bod střetu a dát všem chutím prostor vyniknout. Navíc byla to právě Valorie, která svou gastronomií dodala jedinečnou atmosféru letošnímu Plesu jako Brno.

O nic méně slavnostní nebude ani festivalové menu, na kterém se vzajemně doplňuje domácí paštika z husích jatýrek, konfitovaná telecí líčka, srnčí hřbet a ananasové kanelony. Chutě nebudou tříštit ale naopak tříbit vína z vinařství Patria Kobylí. Rodiny Špalkovy či Moravíno Valtice.

5

Zdroj: Valoria



Hodnocení článku:



Komentáře

Karel Hynek Mácha, české poezie pán Karel Hynek Mácha, české poezie pán Je skvělé, když víte, že Máj je lyricko-epická báseň a poprvé vyšel v roce 1836. Je ohromné, když se s někým můžete podělit... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!