Nejstarší palírnu whiskey hledejte v Irsku. Prémiových lahví vyrobí jen pár ročně

Publikováno: 11.01.2017 13:12 | PR

Irská whiskey by se dala označit za matku tohoto jedinečného destilátu. Ačkoliv nevíme přesně, kdy byla vypálena první lahev tohoto zlatavého alkoholu, můžeme z určitostí říct, že název whiskey pochází z Irské gaelštiny. 

Fotolia_32989762_Subscription_Monthly_M

Zdroj: pawelkowalczyk / Fotolia.com

Původní výraz pro nápoj, destilovaný z obilnin, byl „uisge beatha“, zkráceně pouze „usky“ a odtud whisky/whiskey. A co vlastně znamená výraz „uisge beatha“? V keltštině se tak označovala živá voda. V legendě o svatém Patrikovi se praví, že nejprve přišel do Irska, kde zatočil s ďáblem a pak naučil Iry destilovat živou vodu, tedy whiskey.

Postup výroby

Pokud se budeme bavit o pravé irské whiskey (pure pot-still whiskey), bude muset splňovat přísná kritéria. Musí být vyrobena v Irsku, projít trojitou destilací a nesmí z ní být cítit rašelinová příchuť. To je hlavní rozdíl oproti skotské whisky, která je prokouřena rašelinou a proto má i výraznější kouřovou chuť. Irská whisky je oproti tomu čistší a má lehčí nádech. Ne všechny irské whiskey se však těmito pravidly řídí a proto rozhodují vždy hlavně vaše chuťové preference.

Základními ingrediencemi pro výrobu whiskey jsou voda, ječmen a kvasinky. Ječmen se namočí do vody, kde naklíčí. Tím se v něm začnou rozkládat cukry důležité pro následné kvašení. Ječmen se následně usuší a upraží. Nasekaný ječmen se přidá do horké vody a přidají se kvasinky, které začnou produkovat alkohol v procesu zvaném fermentace. Protože kvasinky dokáží vyprodukovat asi jen 5 – 10 % alkoholu, je důležité vzniklý roztok dále destilovat. V případě irské whiskey je to trojnásobný proces destilace v měděných kádích, kde whiskey získá až 85% obsah alkoholu. Před naplněním do sudů je whiskey naředěna na koncentraci asi 60 % alkoholu. V dubových sudech pak dozrává několik let, aby získala tu správnou chuť a barvu. Pro ještě lepší výraz jsou někdy pro zrání používány sudy po burbonu nebo sherry. Po naplnění do lahví už whiskey dále nezraje. U většiny značek je whiskey před stáčením míchána tak, aby dosáhla standardní vyvážené chuti. Míchaná whiskey se značí jako blended, ale nutně to neznamená, že je horší kvality. Mícháním si výrobce pouze kontroluje chuťovou stálost produktu. Jednosladová whiskey je označována jako single malt a většinou se jedná o prémiové destiláty, kde je každý ročník unikátní.

Známé značky a výrobci

V Irsku existují jen čtyři velké palírny, ve kterých se vyrábí většina známých značek whiskey.

Palírna New Middleton byla založena v roce 1843. Vyrábí se zde značky Jameson, Tullamore Dew, Green Spot, Old Dublin, Old Middleton, Paddy, Crested, Powers a Dungourney.

Destilérka Cooley funguje od roku 1989 a produkuje značky Kilbeggan, Locke’s, O'Hara’s, Inishowen, Millar’s Special Reserve, The Tyrconnell, Connemara.

Nejmladší destilérkou, založenou v roce 2007, je Kilbeggan, který vyrábí stejnojmennou whiskey.

Naopak nejstarší palírnou je Old Bushmills, která byla založena roku 1784 (i když její historie sahá až do 13. století) a produkuje jedinou značku Bushmills. Tato palírna destiluje i věhlasnou Bushmills 21 year single malt whiskey, které je vyrobeno jen několik set lahví ročně. Whiskey zraje po dobu 19 let v sudech po burbonu a sherry, aby pak ještě 2 roky dozrávala v sudech po vínu Madeira. Ve vůni této whiskey můžete nalézt tóny máty, karamelu a dokonce meruňkové marmelády a sušenek. Pokud hledáte opravdového krále irské whiskey, sáhněte po lahvi z této palírny.

Irskou whiskey si dopřejte v pohodlí domova

Whiskey si nejlépe vychutnáte ze skleničky na krátké nožce, která má zúžené hrdlo. Jedině tak si nápoj můžete prohřát v dlani, a neunikne vám jeho jedinečné aroma. Při té příležitosti si můžete vybrat i novou lahev z široké nabídky whiskey na Global Wines.

Hodnocení článku:



Komentáře

Univerzitní vlci aneb jak zvládnout zkouškové období Univerzitní vlci aneb jak zvládnout zkouškové období Dnes je kolikátého? CO?! To ale musí znamenat, že tu zkoušku mám... za tři dny. Tři dny. Tři! Zdroj: Arnaldo Anaya-Lucca/Tumblr Přesně... Předchozí článek Každý čtvrtek novou knihu díl 10 Každý čtvrtek novou knihu díl 10 Vítejte u dalšího dílu naší rubriky Každý čtvrtek novou knihu. Jednou už se tady sbírka fotografií objevila, když jsme sem zařadili... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!