Největší degustace vín z Bordeaux uchvátila skvělým ročníkem 2014

Publikováno: 12.02.2017 20:06 | Michaela Lejsková

Slavnostní banket byl vyvrcholením dvoudenní degustace vinařské akce Audience Granc Cru Classé Bordeaux, pořádané v Rothmayerově sále Pražského hradu. Jako tradičně druhý týden v únoru přijelo na 40 nejprestižnějších vinařství z Bordeaux představit české odborné veřejnosti aktuální ročník, který přichází na trh – tentokrát ročník 2014. Degustovat bylo možno na 45 vzorků. Jako každý rok svá vína presentovali majitelé a sklepmistři z jednotlivých Châteaux, díky čemuž měli návštěvníci možnost dozvědět se o víně mnoho zajímavých a jinak těžko dostupných informací.

_MTF2018 - kopie

Zdroj: Merlot dOr

Pořadatel této události roku, Zlatko Míčka, již před akcí předesílal, že ročník 2014 bude v mnohém zajímavější, než ročník předchozí. „Ročník 2014 opravdu dokázal, že jde o nejzajímavější vína vyrobená v Bordeaux od legendárního ročníku 2010! Vína vynikají jasnou dominantní strukturou a vzhledem k bohaté kyselině a zralým taninům budou příjemně stárnout. Navíc u některých vín je přidanou hodnotou jemnost a harmonie a pak jde opravdu o skvělé kousky, navíc za velmi příjemné ceny. Charakterově lze tento ročník přirovnat k 2006 nebo 2008, vyzrávat pak bude podobně jako například 1998 a u většiny degustovaných vín lze předpokládat ideální lahvovou zralost ve stáří 12-15 let. Naopak levnější vína, která bylo možno ochutnat lze vychutnat již za pár let, budou příjemná a svěží, což je u Bordeaux jistě přednost, která se neopakuje každý rok,“ hodnotí Zlatko Míčka.

_MTF2264 - kopie

Zdroj: Merlot dOr

 

Večeři pro více jak 300 hostů ve Španělském sále Pražského hradu byla připravena pod taktovkou Davida Charriera, *michelin, šéfkuchaře restaurantu Les Belles perdix na Ch. Troploing Mondot v Saint Emilionu. Celé menu sestavili a uvařili ve spolupráci s Oskarem Peťkem ze Zátiší Catering Group a Zdeňkem Marešem z restaurantu Passage. Všechny chody byly dokonale sladěny s vybraným druhem vína. „Víno je velmi důležité. Podobně jako gastronomie je součástí našeho kulturního dědictví,“ komentuje David Charrier.

_MTF2764

Zdroj: Merlot dOr

 

U každého stolu byl přítomen majitel nebo zástupce daného Château, který jednotlivá vína představil. Jednalo se konkrétně o tři vína kategorie Grand Cru Classé z lahví magnum ve starších ročnících a další zajímavá vína včetně Champagne nebo Sauternes. Celým večerem provázela Tereza Kostková, která hosty oslnila nejen profesionalitou, ale také výbornou francouzštinou. K poslechu hrála kapela Blue Star Václava Marka. Každý účastník banketu obdržel jako dárek speciální Grand Vin de Audience 2014.

 

Zdroj:

www.audience-bordeaux.cz

www.merlot.cz

Foto: Michael Tomeš

Text: Michaela Lejsková

_MTF2458

Zdroj: Merlot dOr

 

_MTF2159 - kopie

Zdroj: Merlot dOr

_MTF2347

Zdroj: Merlot dOr

_MTF2424

Zdroj: Merlot dOr

_MTF2888

Zdroj: Merlot dOr

Hodnocení článku:



Komentáře

Vizionář Yves Saint Laurent Vizionář Yves Saint Laurent Nosil dioptrické brýle s tlustými obroučkami dlouho předtím, než se objevily v každém druhém řetězci. I přes nesnadné dětství... Předchozí článek Valentýnskou Molten Hot Chocolate si zamilujete na první ochutnání! Valentýnskou Molten Hot Chocolate si zamilujete na první ochutnání! Valentýnskou Molten Hot Chocolate si zamilujete na první ochutnání! Chcete svým blízkým připravit sladké překvapení? Vezměte je... Další článek