Pár hodin ve městě na krásném modrém Dunaji

Publikováno: 07.05.2013 00:58 | Jiří Hofbauer

Pokud se vám poštěstí, že se třeba i jen na pár hodin dostanete do hlavního města bývalého rakousko-uherského císařství kašlete na švédskou konfekci i americký fastfood. To dostanete úplně všude. Češi si navykli do města na Dunaji jezdit především na vánoční trhy. Vídeň ale toho může nabídnout mnohem víc než jen punč jednou za rok. Výstavy v Albertině, koncerty ve filharmonii, představení a plesy v Opeře nebo Burgtheateru. Kolik se toho dá stihnout za tři hodiny? Hodně...

Kde strávíte patrně nejvíc času je Kaisergruft tedy císařská hrobka, kde jsou uloženy ostatky celkem 146 příslušníků habsburského rodu. Naposledy zde byl v roce 2011 pohřben korunní princ Otto von Habsburg, syn posledního císaře a krále Karla I.. Nejdříve sejdete tři patra pod zem. První dojmy jsou poměrně výrazné. Dostanete se do dlouhé chodby podepřené silnými sloupy. Po obou stranách jsou naskládané cínové sarkofágy. U každé rakve je informační štítek se jménem a všemi tituly. Věřte, že ty skutečně významné Habsburky nepřehlédnete. Rakev Marie Terezie nelze označit už ani jako sarkofág ale spíš jako monument. Její schránka věčnosti vyplňuje celý prostor pod klenutým stropem.

U rakví jsou často položeny květiny, sošky svatých nebo vzkazy. U těla Maxmiliána I., císaře mexického, jsou mexické vlajky, sombrera a tequila.

Hrobku uzavírá bílým mramorem obložená pohřební komora s třemi rakvemi – František Josef I., císař rakouský, jeho manželka císařovna Alžběta a jejich syn korunní princ Rudolf. Rakev císařovny Sisi patří k těm nejvíce zaplavenými květinami.

Tohle místo vás rozhodně donutí se zamyslet nad životem. Realita je ale mnohem lepší.

Kaisergruft_the_huge_room

Zdroj: Vebidoo

Kousek od hrobky se na Graben Straße nachází krejčovství Knize. Je to poměrně malý butik. Pokud byste čekali vlajkovou loď na rohu ulice tak asi bude zklamaní. Úzkými vchodovými dveřmi pokračujete dál do hloubky budovy. Je tu neskutečné kolik zboží namačkali na tak malý prostor. Po levé straně je prostor pro servis věcí na míru a na konci obchodu je kulatá místnost s botami.

49131835

Zdroj: Panoramio

Čeho je ve Vídni víc než dost jsou starožitnictví a antikvariáty. Je jich tu neskutečně moc. Snad každý druhý vchod. A většinou mají česky znějící názvy jako Netolitzky, Srna, Kovacs, Koudelka nebo Kroupa. Ostatně i Knize je původně z češtiny. Pokud jedete na čas je lepší se těmhle místům vyhnout. Nabídka je tu velká a ceny příznivé.

To na co jsem se celý den těšil nejvíc se nachází na Philharmonikerstraße. Hotel Sacher Wien patří v dnešní době k evropské špičce. V minulosti ho navštěvovali světoznámí hudební skladatelé, umělci i filozofové. Mezi exkluzivní hosty patřil John F. Kennedy, Indira Gandhi, Její Veličenstvo královna Alžběta II. i rodina Rothschildů. Ještě že zdi neumí mluvit. Pamatují totiž i divoké, proslulé večírky korunního prince Rudolfa.

Hotel nabízí několik druhů restaurací. Já si vzhledem k tomu, že bylo poledne, zvolil "formálnější" Rote Bar. Záměrně dávám slovo formálnější do uvozovek. Do Rote Baru se vstupuje z foyer, kde vám komorník pomůže z kabátu a otevře dveře abyste jste v zápětí mohli oněmět. Prostoru vytapetovaného rudým damaškem dominuje ohromný křišťálový lustr a v rohu i živý pianista. Pokud upřednostňujete výhled na ulici před všudypřítomnými olejomalbami, požádejte o stůl v prosklené zimní zahradě. Nabídne se vám tak nádherný pohled přímo na operu.

Nabídka a la carte je skutečně široká. Zatím co vybíráte, na stůl vám přistane ošatka čerstvého pečiva a máslo ve tvaru květu. Následovala amuse-bouche – v mém případě to byla porce humra s mangovou omáčkou.

Podle přísloví „jsme v Říme, chovejme se jako Římané“ jsem si objednal klasiku – tafelspitz. V doslovném překladu se jedná o tabulovou špičku, která se připravuje výhradně z určité části vyzrálého hovězího masa tzv. květové špičky. I když je to jen vařené hovězí maso se zeleninou je to neskutečná dobrota.

Těsně před servírováním se váš číšník zeptá jak si bude přát jídlo servírovat. Pokrm se často podává jako polévka – eintopf, kdy je maso nakrájené na tenké plátky a spolu se zeleninou zalité silným vývarem. Já dal přednost suché variantě. Kdy číšník vám přímo u stolu servíruje maso a zeleninu bez vývaru na talíř. K tomu se podávají bramborové rösti, jablečný křen, morková kost a vajíčková omáčka s pažitkou. Upřímně, měl jsem strach, že budu vypadat jak typický turista co přijde do Vídně na to jejich vařené hovězí. Vzhledem k tomu, že Sacher je vyhlášený nejen pro svůj legendární dort, ale i pro tafelspitz tak tam spoustu Vídeňanů sem chodí právě na něj. Pokud si dáte verzi s vývarem neděste se, když vám číšník nabídne připnout bryndák (z bílého damašku na zlatém řetízku) kolem krku.

Dezert byla jasná volba. Sacher Torte tedy pravý, vídeňský silně čokoládový dort, promazaný vrstvou meruňkové marmelády a potažený tenkou vrstvou čokolády. Současně s kávou vám na stole přistane i třípatrový podnos s miniaturními sladkostmi. Želé, nugát, bílá i tmavá čokoláda, jahody v čokoládě jako pozornost od ředitele restaurace.

Pokud si rádi z cest přivezete nějakou pozornost zajděte hned vedle do Café Sacher a odneste si dost s sebou. Za ten nejmenší o průměru 12cm zaplatíte 20. Cestu domů přežije. Je uložen v dřevěné krabičce, která je vystlána sisalem a sám dort je stažen ve folii. Celá krabice pak ještě zabalena v papíru a přetažena stuhou.

Zítra je volno. Ideální den si vyrazit do Vídně.

1Frontansicht-Frontview-and-Operageschnitten

Zdroj: Hotel Sacher Wien

SacherWienRoteBar2

Zdroj: Hotel Sacher Wien

IMG_0387
IMG_0389
Hodnocení článku:



Komentáře

Karel Hynek Mácha, české poezie pán Karel Hynek Mácha, české poezie pán Je skvělé, když víte, že Máj je lyricko-epická báseň a poprvé vyšel v roce 1836. Je ohromné, když se s někým můžete podělit... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!