Příběh skotské blended whisky

Publikováno: 22.09.2016 23:44 | Štěpán Molitor

Rozmanitost skotské krajiny se promítá do nejvzácnějšího pokladu, který tato země dala světu – whisky.  Jedním z prvních, kdo stál za zrodem blended whisky, byl mladý hokynář z Kilmarnocku – John Walker. V 19. století byla kvalita a chuť whisky velmi nestálá, a tak se mladý John rozhodl tento problém vyřešit po svém...

Kombinováním různých druhů whisky vyrobil svou první blended - míchanou whisky. Její výhoda tkvěla ve stálé kvalitě a chuti, což bylo na tehdejší poměry vcelku vzácné. V dnešní době už je standardní, že si i singlemalt whisky  udržují stejnou kvalitu a chuť. Na světě existuje přes více než 2 500 značek skotské whisky, z toho blended whisky tvoří asi 90 % z celkového objemu produkce Skotské. 

03-the-johnnie-walker-story-heritage

Zdroj: Johnnie Walker Official

Podstata blended whisky tkví v hledání požadované chuti, které je dosaženo mícháním z jednodruhových sladových, jednodruhových obilných whisky nebo jejich kombinací. Jde o náročný proces, který je nejen uměním, ale také vědou. Míchání whisky se věnuje master blender. Každý blender, podobně jako například sommeliér, musí eliminovat faktory, které by mohly ovlivnit jeho chutě – dodržovat přísnou životosprávu, nepoužívat silné parfémy, nebo se vyhýbat pálivým jídlům. Jedním ze světově nejuznávanějších master blenderů je např. Jim Beveridge (Johnnie Walker) nebo David Stweart z William Grant & Sons.

Výběr jednotlivých whisky závisí na výsledné chuti, kterou blendu dodají. Je to hra textur, kouřovosti, vůní, bohatosti či jemnosti a téměř neviditelného splynutí chutí. Nezáleží ani tak na stáří dodaných složek jako spíše na jejich zralosti - mezi přívlastky starší a lepší rozhodně nepatří rovnítko. Je mnohem náročnější kombinovat staré, dřevité whisky, protože nasákly příliš mnoho dubové složky. Některé velmi staré whisky se doplňují jejich mladšími sestrami, které dodávají živost a energii. Ty nejlepší soudky jsou pak pečlivě vybírány a pro svou unikátní kvalitu uchovávány stranou v palírnách.

Johnnie Walker blended-scotch-whisky

Zdroj: Johnnie Walker Official

Jak whisky pít?

    • Pijete-li whisky samotnou, poválejte lok v ústech alespoň na několik sekund. 

    • Jestliže si do whisky přidáte vodu, záleží i na množství, můžete některé tóny chuti vyzdvihnout a jiné naopak potlačit. Voda všeobecně uvolňuje chuť, zjemňuje whisky a stahuje lihovost. Vyniknout dává medovým, vanilkovým a sladším tónům.

    • Chcete-li pít whisky s ledem, sklenice jej musí být plná, jinak začne led tát a voda už se s whisky nespojí. Led zvýrazní chuť rašeliny nebo ovoce a zintenzivní kouřové aroma.

    • Whisky se výtečně hodí do velkého množství koktejlů. Skvěle vynikne např. ve Whisky Sour, nebo Old Fashioned.

sklenka_whisky

Zdroj: Johnnie Walker Official

Hodnocení článku:



Komentáře

Back to black: černá jako životní princip Back to black: černá jako životní princip Černá je taková barva, kterou člověk vnímá, když z daného směru neproudí žádné světlo. Ha. Webová definice ale opomíná ten... Předchozí článek První prodejna Forever 21 v Česku První prodejna Forever 21 v Česku Ve čtvrtek 22. 9. 2016 byla v obchodním centru Černý Most v Praze otevřena vůbec první prodejna značky Forever 21 v České republice.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!