Příběh skotské blended whisky

Publikováno: 22.09.2016 23:44 | Štěpán Molitor

Rozmanitost skotské krajiny se promítá do nejvzácnějšího pokladu, který tato země dala světu – whisky.  Jedním z prvních, kdo stál za zrodem blended whisky, byl mladý hokynář z Kilmarnocku – John Walker. V 19. století byla kvalita a chuť whisky velmi nestálá, a tak se mladý John rozhodl tento problém vyřešit po svém...

Kombinováním různých druhů whisky vyrobil svou první blended - míchanou whisky. Její výhoda tkvěla ve stálé kvalitě a chuti, což bylo na tehdejší poměry vcelku vzácné. V dnešní době už je standardní, že si i singlemalt whisky  udržují stejnou kvalitu a chuť. Na světě existuje přes více než 2 500 značek skotské whisky, z toho blended whisky tvoří asi 90 % z celkového objemu produkce Skotské. 

03-the-johnnie-walker-story-heritage

Zdroj: Johnnie Walker Official

Podstata blended whisky tkví v hledání požadované chuti, které je dosaženo mícháním z jednodruhových sladových, jednodruhových obilných whisky nebo jejich kombinací. Jde o náročný proces, který je nejen uměním, ale také vědou. Míchání whisky se věnuje master blender. Každý blender, podobně jako například sommeliér, musí eliminovat faktory, které by mohly ovlivnit jeho chutě – dodržovat přísnou životosprávu, nepoužívat silné parfémy, nebo se vyhýbat pálivým jídlům. Jedním ze světově nejuznávanějších master blenderů je např. Jim Beveridge (Johnnie Walker) nebo David Stweart z William Grant & Sons.

Výběr jednotlivých whisky závisí na výsledné chuti, kterou blendu dodají. Je to hra textur, kouřovosti, vůní, bohatosti či jemnosti a téměř neviditelného splynutí chutí. Nezáleží ani tak na stáří dodaných složek jako spíše na jejich zralosti - mezi přívlastky starší a lepší rozhodně nepatří rovnítko. Je mnohem náročnější kombinovat staré, dřevité whisky, protože nasákly příliš mnoho dubové složky. Některé velmi staré whisky se doplňují jejich mladšími sestrami, které dodávají živost a energii. Ty nejlepší soudky jsou pak pečlivě vybírány a pro svou unikátní kvalitu uchovávány stranou v palírnách.

Johnnie Walker blended-scotch-whisky

Zdroj: Johnnie Walker Official

Jak whisky pít?

    • Pijete-li whisky samotnou, poválejte lok v ústech alespoň na několik sekund. 

    • Jestliže si do whisky přidáte vodu, záleží i na množství, můžete některé tóny chuti vyzdvihnout a jiné naopak potlačit. Voda všeobecně uvolňuje chuť, zjemňuje whisky a stahuje lihovost. Vyniknout dává medovým, vanilkovým a sladším tónům.

    • Chcete-li pít whisky s ledem, sklenice jej musí být plná, jinak začne led tát a voda už se s whisky nespojí. Led zvýrazní chuť rašeliny nebo ovoce a zintenzivní kouřové aroma.

    • Whisky se výtečně hodí do velkého množství koktejlů. Skvěle vynikne např. ve Whisky Sour, nebo Old Fashioned.

sklenka_whisky

Zdroj: Johnnie Walker Official

Hodnocení článku:



Komentáře

Univerzitní vlci aneb jak zvládnout zkouškové období Univerzitní vlci aneb jak zvládnout zkouškové období Dnes je kolikátého? CO?! To ale musí znamenat, že tu zkoušku mám... za tři dny. Tři dny. Tři! Zdroj: Arnaldo Anaya-Lucca/Tumblr Přesně... Předchozí článek První prodejna Forever 21 v Česku První prodejna Forever 21 v Česku Ve čtvrtek 22. 9. 2016 byla v obchodním centru Černý Most v Praze otevřena vůbec první prodejna značky Forever 21 v České republice.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!