Průvodce světem kávy pro moderního muže

Publikováno: 28.04.2017 12:30 | Štěpán Molitor

„Dobrý den, prosím jedno espresso bez mléka.“ Po sem to jde. A pak téměř vždy přijde ta otázka: „A chcete malé, nebo větší?“ Tak a tady končím. Nikdy nevím. Řeknu-li malé, téměř vždy mi přinesou ristretto, které mi svou sílou vypálí díru do jazyka. Pokud si poručím větší, dostanu něco na způsob americana do půllitru. Jednou na letišti to dovedli k absurdní dokonalosti, vítězoslavně přede mě postavili „jedno větší presolungo...“

Rozhodně si nechceme hrát na kávové fašisty a je nám cizí vyslýchat obsluhu ohledně acidity kávy, typu mlecích kamenů a nastavení tlaku a také po kapsách netaháme teploměry, abychom si ověřili správnou teplotu na desetinu stupně. I když nejsme baristé, jisté kávové základy bychom ovládat měli. Minimálně proto, ať víme, co si objednat (a nejsme překvapení, když poprvé ochutnáme dýňové latté se skořicí a sójovým mlékem – chutná to, slovy jednoho kolegy, „jako kdybys zkapalnil růžovýho jednorožce“). Podívejme se tedy na základní nápoje, připravované z espressa. Alternativní možnosti přípravy kávy (a že jich je) si necháme na příští článek. Zároveň upozorňujeme, že poměry a objemy se můžou lehce lišit - co barista, to názor.

10995060_937758259588441_661025298_n

Zdroj: Tumblr

Espresso je základní stavební kámen mnoha druhů kávy a je také nejjednodušší. Neexistuje malé nebo velké espresso! Je jenom jedno. Použije se 7 gramů kávy, skrz které se v prožene pod určitým tlakem horká voda. Vznikne tak cca 30 ml silného nápoje. A jak si tento základní poměr kolem kterého se točí celý kávový vesmír zapamatovat? Espresso potřebujeme všech 7 dní v týdnu (7 gramů). A všech 30 dní v měsíci (30 ml). Není zač.

Odvozeninou espressa je lungo. Na stejné množství kávy je použito dvojnásobné množství vody. Toho se dosáhne buď delší extrakcí (špatně), nebo se espresso pouze dolije horkou vodou (správně). Nápoje je více a je slabší.

Americano je další derivací espressa. Připravuje se dolitím espressa horkou vodou, obvykle v poměru 1:5.  Často dostanete espresso ve velkém hrnku a konvičku vody, abyste si mohli nápoj naředit dle chuti. Velkou chybou je přes kávu v páce kávovaru jednoduše prohnat velké množství vody – připravíte ohavný, nepitelný mok.

Ristretto je něco, co vznikne když přes stejné množství kávy jako na espresso protlačíte méně vody. Má okolo 20 ml a je to skutečný životabudič.

Tolik k naprosto základním nápojům, tvořeným z espressa. Samozřejmě, do každého z nich si můžete přidat mléko. Teď se pojďme podívat na nápoje, které už ze své podstaty mléko obsahují.

Espresso macchiato je espresso, doplněné po okraj šálku mléčnou pěnou. Mléčné pěny je v tomto případě 30-50 ml.

Cappuccino - velký nápoj, tvořený espressem a ohřátým mlékem. Teplé mléko (může být našlehané) se vlije do hrníčku s espressem. Výsledný objem je kolem 150-180 ml. Na povrch mléčné pěny v žádném případě nepatří jakékoli posypky (ani oblíbená skořice).

Flat white je oblíbenou alternativou cappuccina v moderních kavárnách (nikdy jej nežádejte v nádražním bistru a už vůbec ne v nádražním bistru na malém městě - zatímco pojmu kapučíííno rozumí i podprůměrný nápojový automat, flat white se ještě příliš nerozšířil). Jedná se o dvojité espresso (tzv. 2 shoty espressa), doplněné teplou mléčnou pěnou do objemu asi 150 ml. Podává se ve skleničce.

Cafe latte je velmi objemný nápoj. V zásadě podobný cappuccinu, jen je větší – má cca 250 ml. Připravuje se nalitím teplého napěněného mléka do hrníčku s espressem. Latte macchiato se připravuje obráceně – nachystáte sklenici teplého mléka a mléčné pěny a espresso přilijete až nakonec.

Není to tak dávno, co se rozmohla kratochvíle, zvaná latte art. Spočívá v tom, že v mléčné pěně vytváříte postupným naléváním mléka obrázky – kytičky, srdíčka a podobné. Upřímně, netuším, proč se tomu říká „art“. Doufám, že je to mnou nepochopená ironie, jinak by šlo jistě o znásilnění pojmu umění.

Bonus pro fajnšmekry: v naší redakci oblíbený (po hříchu málo známý a v kavárnách málo nabízený) kávový nápoj je café corretto. Jedná se o espresso s malým množstvím alkoholu – koňaku, brandy nebo grappy. Alkohol ohřejte v miniaturní kovové konvičce ve vodní lázni a přilijte do připraveného espressa. Pokud vás večer čeká důležitá večeře nebo party, ale vy se po náročném dni cítíte jako byste se měli odebrat ke spánku věčnému, je to ten nejlepší recept, který vás nabudí a dodá vám optimismu.

Hodnocení článku:



Komentáře

Univerzitní vlci aneb jak zvládnout zkouškové období Univerzitní vlci aneb jak zvládnout zkouškové období Dnes je kolikátého? CO?! To ale musí znamenat, že tu zkoušku mám... za tři dny. Tři dny. Tři! Zdroj: Arnaldo Anaya-Lucca/Tumblr Přesně... Předchozí článek Piper-Heidsieck je oficiálním šampaňským filmového festivalu v Cannes Piper-Heidsieck je oficiálním šampaňským filmového festivalu v Cannes Jeden z předních šampaňských domů Piper-Heidsieck zůstává nadále oficiálním šampaňským vínem světoznámého filmového festivalu... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!