Restaurace U Malířů: renesanční gastro zážitek

Publikováno: 16.02.2015 09:26 | Jiří Hofbauer

Osobně spíše preferuji pekárny, menší rodinné restaurace a civilní bistra. Přesto občas rád zajdu do skutečné noblesní restaurace, kde si pochutnám nejen na skvělém jídlu, ale dočkám se i bezchybného servisu a to v prostoru dotaženého do nejmenšího detailu. Ze samotného centra Prahy (které končí za pověstným karlínským viaduktem) jsme se odvážili přes Karlův most na Malou Stranu. A tam, kousek od nově přetřené Lennonovy zdi, jsme zamířili na Maltézské náměstí do francouzsky laděné restaurace U Malířů. Navíc, když jsem zjistil, že tady pár dnů předtím povečeřel i Gordon Gekko alias Michael Douglas, musel jsem tam zajít i já.

IMG_1968

Zdroj: Jiří Hofbauer

Předsudky a strach jsme nechal venku a kabát odložil do šatny. Hned jsem pochopil, proč si tohle místo oblíbil už císař Rudolf II., který tady byl údajně častým hostem. V dnešní době, kdy jsou v trendu bistra inspirovaná severský stylem, případně berlínským industrialismem, drží si restaurace U Malířů noblesní osobnost a je zařízena ve velice klasickém stylu. Prostor působí historicky, do jisté míry intimně a spíš než jako restaurace se interiér tváří jako salón v domě renesančního umělce. Zlatá loga na těžkých talířích, všudypřítomné křišťálové mísy s ovocem, klenutý, malovaný strop, decentní hudba, socha svatého Václava nad krbem a láhve s drahými koňaky celou atmosféru jen dotahují.

Pak už jsme usedli k noblesně prostřenému stolu, s vyrovnanými příbory, nad kterým se skláněla rozkvetlá ovocná větev. Kromě stálé karty, která se mění podle sezóny každé tři měsíce, nám číšník nabídl i speciální Imuno menu. To zahrnovalo lehce stravitelné, vitální pokrmy, které nejen skvěle chutnají, ale především vyhovují potřebám optimálního energetického příjmu. Přidal i business nabídku, za kterou se skrývalo denní menu. Takže jsme měli opravdu z čeho vybírat.

IMG_1971

Zdroj: Jiří Hofbauer

Začali jsme lehce dekadentně. Ještě teplým pečivem, jemně soleným máslem a skleničkou prosecca. Jako předkrm jsme ochutnali pěnu z černého kořene se salátem z červené řepy (290 Kč). Hodně mě překvapila chuť černého kořene, která svou chutí téměř připomínala mandlový krém. K tomu fresh červená řepa, která chuť štiplavě vyvažovala.

Pěna z černého kořene se salátkem z červené řepy, 290 Kč

IMG_1960

Zdroj: Jiří Hofbauer

Zkusili jsme i masový předkrm. Kouřem bylin prouzené kachní prso na celerovém salátu Waldorf s vinným želé (320 Kč). Právě díky decentní tepelné úpravě (i množství) kachního masa a vhodně zvolené „přílohy“ byl pokrm téměř salátového charakteru. Tento předkrm dokonale demonstruje myšlení celého podniku a kuchyně. Pokud jako základ pokrmu je kachna, tedy těžší, červené maso, je vhodné přílohu odlehčit. Pokud navíc (jako celer) podporuje trávení, tím lépe.

Kouřem bylin prouzené kachní prso na celerovém salátku Waldorf s vinným želé, 320 Kč

IMG_1965

Zdroj: Jiří Hofbauer

Pak na stůl přistála i česká klasika jakou je tatarák. Jak uvádí místní jídelní lístek tedy hovězí tartar s rukolou, kapary, žloutkovým vinaigrettem a topinkami (360 Kč). U Malířů ho dělají ze skutečně prémiového hovězího a míchají si ho podle vlastního receptu. Magi ani kečup v něj nenajdete. Podle chuti tipuji šalotku, kvalitní olivový olej a plody kaparů.

Hovězí tartar s rukolou, kapary, žloutkovým vinaigrette a topinky, 360 Kč

IMG_1962

Zdroj: Jiří Hofbauer

Jako hlavní chod pečené filátko ze pstruha s pastyňákovým pyré (390 Kč) a také italské krémové rissoto s restovanými liškami, lanýžovým olejem a sýrem grana padano (380 Kč). Jako milovník rissota jsem ochutnal už několik verzí a musím říct, že vždycky je trochu jiné a vždycky mě překvapí, protože každý šéfkuchař má ten svůj originální recept na to nejpravější risotto. A tohle by obstálo i před Bossem Cosa nostra.

Pečené filátko ze pstruha s pastyňákovým pyré, 390 Kč

IMG_1966

Zdroj: Jiří Hofbauer

Italské krémové rizoto s restovanými liškami, lanýžovým olejem a sýrem grana padano, 380 Kč

IMG_1967

Zdroj: Jiří Hofbauer

Jako velké finále vydatně čokoládová pěna s višněmi marinovanými v armagnacu Lalanne x.o. (190 Kč). Dezert, po kterém se i čokoholikům roztáhnou zorničky a odpojí mozek.

Čokoládová pěna s višněmi marinovanými v armagnacu Lalanne x.o., 190 Kč

IMG_1970

Zdroj: Jiří Hofbauer

I když se podnik U Malířů prezentuje jako francouzská restaurace, já bych ji spíše přirovnal renesančnímu světoběžníkovi, který prošel Evropou, načerpal zkušenosti z labužnických metropolí, a nakonec se vrátil do Prahy a usídlil na Malé Straně. Je skutečně zážitek zajít si na večeři do restaurace, kde pracují s celou škálou potravin, ví, jak chutě nakombinovat, aby se vzájemně nepřebíjely, ale vyrovnávaly a doplňovaly a nebojí se surovinám nechat vyniknout jejich typickou, přirozenou chuť. Pravda, v exkluzivním podání.

K Malířům už brzy vyrazíme znovu. Právě dnes tam totiž statuje zabíjačkové menu. A my se docela rádi necháme zlákat na carpaccio z konfitovaného vepřového bůčku v jablečném pivu nebo „pressé“ z vepřového kolínka se studenou znojemskou okurkovou polévkou.

Hodnocení článku:



Komentáře

Ranní rituály novodobých gladiátorů Ranní rituály novodobých gladiátorů V průběhu věků se bojovníci vždy připravovali na bitvy rozličnými rituály. Mezi samuraji meditace, ve Tróje vzdávání obětí Bohům,... Předchozí článek Nová & výrazně elegantní Škoda Superb Nová & výrazně elegantní Škoda Superb Díky atraktivnímu designu se třetí generace modelu Superb stává zářivým šperkem v automobilové střední třídě a vlajkovou lodí... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!