101 tipů pro grilování, díl 10.

Publikováno: 12.08.2010 10:58 | Petr Hájek

Ke grilování člověk nemusí mít 2 vysoké školy a IQ nad 140, nicméně rozhodně to není činnost, do které by se jeden měl vrhnout bez jakéhokoliv plánování a znalostí.

 

 

Při grilování mějte při ruce kleštičky

Pokud si právě říkáte, co že je to za divné pravidlo, pak vás musíme upozornit, že pod kleštičkami samozřejmě nemáme na mysli ty štípací z šatny, ani ty nehtové, ale speciální grilovací. A proč je vlastně používat? Jelikož když do steaku zapíchnete v rámci jeho otočení vidličku, uděláte do něj řadu dírek, kterými bude zbytečně utíkat šťáva, takže se maso ve finále stane „žvýkavější".

Omáčky až ve správný čas

Jak rajčatové omáčky, tak i ony všelijaké na cukru založené BBQ sosy je nutné přidávat až na úplný závěr, nikoliv hned v úvodu. Snadno se totiž spálí.

Popel ano či ne, toť otázka?

Ještě před začátkem grilování si budete muset vyřešit dilema, zda se přidáte k osobám hájícím čistý gril nebo „špinavý" (řada osob tvrdí, že nejlépe maso chutná, když se vespod nechá trochu popela z minula). Čistota má ovšem také jisté výhody - nebudou vám hrozit třeba ony nepříjemné tukové plameny.

 

 

Držte zvířenu od grillu

Jestli do grilu opravdu něco nepatří, pak jsou to slídivé nosy veškeré zvířeny - odstavený gril na zahradě je ideálním cílem pro toulavé kočky, v rohu na zemi postavený zase pro myši atd. Abyste zabránili návštěvě nějakého podobného hladového zvířátka, doporučuje se rozsypat těsně okolo grilu i na něj nějaké silně aromatické koření typu červený pepř.

Hodnocení článku:



Komentáře

Voňavý cestopis po Evropě Voňavý cestopis po Evropě Doba letních prázdnin a dovolených už je tady a málokdo nezatouží vyrazit někam do ciziny, za dobrodružstvím, za zážitky nebo jen... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!