101 tipů pro grilování, díl 11.

Publikováno: 23.08.2010 11:53 | Petr Hájek

Ke grilování člověk nemusí mít 2 vysoké školy a IQ nad 140, nicméně rozhodně to není činnost, do které by se jeden měl vrhnout bez jakéhokoliv plánování a znalostí.

 

 

Nehrajte si na hasiče s plynem

Jestliže používáte plynový gril a objeví se velký plamen, nejprve vypněte přívod plynu a až poté maso trvale přesuňte do jiné části, kde na něj přímé plameny nemohou. Poté plynový gril opět zapalte. Nikdy, ale opravdu nikdy nehaste plynový gril vodou!

Využijte zachytávač tuku, jestli jej máte

Za předpokladu, že máte pod uhlím umístěný plech či něco podobného pro zachytávání odkapávajícího tuku, dbejte na to, abyste pod uhlím nahoře nenechali nic, co by tuku zabraňovalo odkapávat - namátkou hliníkovou folii. Zespod neprodyšná plocha v uhlí rovněž způsobí, že se budou vytvářet tuková jezírka a ta posléze chytat.

Pozor na plynové grilování

Je možné, že vám při několika prvních pokusech o grilování na plynovém grilu bude trochu variovat teplota. Většinou se opravdu stává, že během několika prvních grilovacích session je teplota vyšší, nežli obvykle. Jakmile se ale gril zaběhne a "očoudí", bude méně odrážet teplo a tedy poskytovat stálý tepelný výkon.

Víko určitě zavřít

Za situace, kdy vlastníte gril s víkem, rozhodně ani nepřemýšlejte o tom, jestli je při grilování zavřít nebo ne. Určitě ano. A proč ptáte se? Jelikož díky tomuto prvku bude teplo cirkulovat stejnoměrně a neméně stejnoměrně steaky i opeče. Pozor - pokaždé, když víko otevřete pro kontrolu apod. přidáváte další pečicí čas!

 

 

Hodnocení článku:



Komentáře

Na cestě s Michalem Dvořákem a DJ Luccou. Na cestě s Michalem Dvořákem a DJ Luccou. Ve jménu svých hudebních a rodinných snů jdou ruku v ruce hudebník Michal Dvořák a jeho partnerka Lucie Kvasnicová, známá coby DJ... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!