101 tipů pro grilování, díl 3.

Publikováno: 31.05.2010 12:06 | Petr Hájek

Ke grilování člověk nemusí mít 2 vysoké školy a IQ nad 140, nicméně rozhodně to není činnost, do které by se jeden měl vrhnout bez jakéhokoliv plánování a znalostí.

Hlídejte teploty

Při grilování platí prostá fyzika - čím více zahřejete gril a čím vyšší budou plameny, tím více tepla a tím spíše je steak udělaný (při zachování stejné výšky samozřejmě). Základní teplotní rozdělení je RARE (140°), MEDIUM RARE (150°), MEDIUM (160°) a MEDIUM WELL (165°). Je dobré přirozeně zohlednit dělání stejně teplých steaků pro milovníky stejné teploty.

 

 

Hlídejte teploty uvnitř i venku zároveň

Jednoduše řečeno, rare a medium-rare steaky se musí kuchtit rychle nad vysokým plamenem, aby se trochu opálila strana, přitom se ale vnitřek udržel na rare. Steaky spadající mezi medium až medium-well mají pro změnu rády pomalejší grilování na nižším ohni, kdy jde zase o to, aby vám vnější strana pěkně zhnědla a vnitřní přešla na medium bez spálení vnějšku.

 

Servírujte zároveň!

Jednou ze značek perfektního grill-mistra je i to, že různě teplé steaky servíruje +/- zároveň. Jak toho dosáhl? Jednoduše! Rozdílné steaky je totiž dobré grilovat tak, že se nejprve vloží do grillu ty, které se mají dělat o několik minut déle, takže jsou teplejší a opečenější více, nežli ty vložené později. Chce to samozřejmě chvíli zkoušení a testování, ale výsledný efekt stojí za to.

 

 

Vyptejte se dopředu, co kdo rád

Ačkoliv to zní jako zřejmý detail, překvapivě vysoký počet grilujících na to zapomíná. Jestliže někdo miluje svíčkovou, asi ho nenadchnete kýtou či žebírkem a naopak. Pokud to není známo, pak se doporučuje nakoupit kombinovaně anebo zkrátka vzít něco neutrálního a středně vláčného i oblíbeného (nechte si doporučit od řezníka).

Hodnocení článku:



Komentáře

Jak se pozná stylová restaurace Jak se pozná stylová restaurace Na většině předních, televizních kanálů v naší zemi se vaří. Někdy to dokonce vypadá, jakoby se některé, české, televizní... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!