101 tipů pro grilování, díl 4.

Publikováno: 10.06.2010 14:56 | Petr Hájek Ke grilování člověk nemusí mít 2 vysoké školy a IQ nad 140, nicméně rozhodně to není činnost, do které by se jeden měl vrhnout bez jakéhokoliv plánování a znalostí. 

 

 

Experimentujte s různými jídly

Pamatujte, že čím hladší maso bez tuku, tím jemněji poté bude chutnat. Někdo kupříkladu svíčkovou ani nejí, jelikož se mu zdá příliš jemná a bez chuti. Rovněž jsou mezi vašimi známými jistě osoby, které dávají přednost zelenině, sóje, rybám či třeba jen sýrovým topinkám. V tomto případě začněte na důkladně vyčištěném grilu právě s jejich jídlem, jelikož šťavnaté maso by chuť toho jejich příliš silně ovlivnilo. Nakonec, chcete přece u všech 100 % zážitek.

 

Nezapomeňte na ostré nástroje

Při grilování je ten správný čas vytáhnout z kredence vaše extra-broušené nože. S běžnými kuchyňskými totiž host snadno podlehne mylnému dojmu, že má tuhý steak. Naopak ostrý nástroj zajistí dojem, že je váš steak výborný a „akorát". Toto je základní pravidlo každého dobrého kuchaře, takže by se rozhodně mělo stát i vaším.

 

Jak steaky krájet?

Mistři ze západu tvrdí, že ideální rozpětí je od 1,25" do 2,25", pokud má totiž steak stěnu tenčí než cca 1" (asi 2,5 cm), negriluje se příliš dobře. Jedině správná tloušťka zajistí optimální výsledek a následné ovace na kuchařovu hlavu.

 

Nešetřete zbytečně tukem

Tuk naše tělo potřebuje stejně jako cukry a bílkoviny, takže se nebojte jednou za čas si dát tuku tolik, kolik kdo má rád. Tuk je důležitý i z toho důvodu, jelikož do značné míry ovlivňuje chuť jídla. Samozřejmě, i v tomto případě je na místě zlatá střední cesta - každý by ho měl mít ideálně právě tolik, kolik chce, ale nikdy by ho nemělo být příliš málo či naopak příliš mnoho.

Hodnocení článku:



Komentáře

Filmové léto pod Eiffelovkou ( o francouzských filmech netradičně) Filmové léto pod Eiffelovkou ( o francouzských filmech netradičně) V jedné ze svých studií[1] nám čtenářům, Roland Barthes, významný poststrukturalistický teoretik literatury a fotografie, přibližuje,... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!