101 tipů pro grilování, díl 6.

Publikováno: 26.06.2010 13:36 | Petr Hájek Ke grilování člověk nemusí mít 2 vysoké školy a IQ nad 140, nicméně rozhodně to není činnost, do které by se jeden měl vrhnout bez jakéhokoliv plánování a znalostí.

 

 

Správně s masem zacházejte

V závislosti na tom, odkud dané maso pochází, je nutno s ním i patřičně zacházet, jelikož je podobných míst asi 20, nebudeme si je zde všechny jmenovat, ochotně vám poradí řezník či internet. Každopádně jsou jisté části masa, které se musí nejprve měkčit, další zase nadprůměrně očistit, jiné jsou skvělé bez dalších úprav atd. atd.

Skvělé steaky si může dopřát skoro každý

I když jsme si minule řekli, že naše tělo jistou dávku tuku potřebuje ke správnému fungování, samozřejmě to platí pro veskrze normální organismus, takže jestliže trpíte na vysoký cholesterol v krvi a užíváte na něj nějaké prášky, raději se zeptejte svého lékaře, jak často a zda vůbec si můžete grilované maso dát.

Správné solení chce správný čas

Ohledně solení masa před vlastním grilováním opět koluje řada „zaručených" receptů, takže jisté je pouze jedno - sůl z masa vytáhne přebytek vody a tím napomůže jeho přirozené chuti. Jestliže se tedy rozhodnete solit, udělejte to solí čistou, trochu a těsně před umístěním steaků na gril, aby maso nebylo příliš vysušené.

Pozor na instantní grilování

Jedním z omylů všech těch dvorkových grill-mistrů je to, že otevřou ledničku, vytáhnou steaky, odstraní fólii a hodí maso na gril. Nikdy, ale opravdu nikdy nezapomeňte, že aby bylo maso skvělé, musí se nechat ohřát aspoň na pokojovou teplotu. Poté by se mělo pokrýt špetkou běžného rostlinného oleje (ne olivového) a to z obou stran. (K oleji lze přidat kromě čerstvého mletého pepře také ještě dvě lžičky rozpuštěného másla pro extra delikátní chuť.)

Hodnocení článku:



Komentáře

Nejluxusnější vana světa k mání za 790 000 USD Nejluxusnější vana světa k mání za 790 000 USD Stylové hovění si v koupeli je rituál, kterému se může oddávat takřka denně každý z nás. Jen ti opravdu majetní si ovšem budou... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!