101 tipů pro grilování, díl 7.

Publikováno: 07.07.2010 11:18 | Petr Hájek

Ke grilování člověk nemusí mít 2 vysoké školy a IQ nad 140, nicméně rozhodně to není činnost, do které by se jeden měl vrhnout bez jakéhokoliv plánování a znalostí.

 

 

Kdy bude maso hotovo?

Jedním z nevíce diskutovaných a kontroverzních grilovacích témat je i to s názvem „testování stavu upečenosti". Někdo vám bude jistě přísahat, že nejlepší jsou k otestování měkkosti prsty. Jiný zase nedá dopustit na uříznutí kousku masa a nahlédnutí. Třetí zkrátka ochutnává. Jestliže chcete podobný problém vyřešit jednou provždy a naprosto dokonale, pořiďte si digitální teploměr a naučte se s ním zacházet + mějte poblíž nějaký časoměřič a pamatujte si časy, kdy je steak hotový na Rare, Medium atd.

Sundáním z grilu to nekončí

Jednou z věcí, na kterou řada lidí při grilování naneštěstí zapomíná je i to, že maso pokračuje v samovolném pečení i poté, co jej sejmete z grilu! Upeče se vlastním teplem o dalších cca 5 stupňů, takže to určitě zohledněte při svých plánech.

Nepodceňujte vizuální stránku věci

Další drobností, kterou určitě nic nepokazíte, je zkontrolování grilovaného steaku z obou stran a určení té pohlednější. Tu také poprvé položte na gril, aby se na ní pěkně vyrýsovala struktura grilu. To by také měla být ta strana, kterou poté steak naservírujete směrem nahoru.

Ještě jeden vizuální trik

Vyberte u svého grilovaného masa nějaký z konců a poté s jeho pomocí grilujte „hodinovým" stylem. Představte si ciferník na grilu a umístěte steak tak, aby váš konec byl na 12 h. Po 90 sekundách grilování s ním otočte po směru hodinových ručiček na 2-4 h, takže se nakonec na steaku objeví elegantní křížící se vzorek. Když dáte prve vybraný konec na 3 h bude pravoúhlý, jinak zkosený. Nebojte se i zde experimentovat a takříkajíc „hrát si".

 

Hodnocení článku:



Komentáře

Klávesnice, která se promění, v co si budete přát Klávesnice, která se promění, v co si budete přát Pod pojmem „stylová klávesnice" obvykle majitel PC rozumí takovou, která se mu líbí po tvarově-vizuální stránce. Jak nás... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!