101 tipů pro grilování, díl 8.

Publikováno: 18.07.2010 10:46 | Petr Hájek Ke grilování člověk nemusí mít 2 vysoké školy a IQ nad 140, nicméně rozhodně to není činnost, do které by se jeden měl vrhnout bez jakéhokoliv plánování a znalostí.

 

 

Co při grilování nikdy nedělat?

S grilováním jsou spojeny pouze dvě větší věci spadající pod kategorii „tohle nikdy nedělat". První je nikdy neřezat do steaku, jestli je už hotový. Šťávy vytečou a vy pak budete podávat suché maso bez chuti. Za druhé, nikdy nedělejte steaky jako well done (teplota přes 71°C) ze stejného důvodu - maso by bylo příliš suché, navíc, jak již víme z minula, maso se ještě kousek dopeče samostatně! Když tedy uděláte steaky na medium až medium well (65-69°C), po chvíli krásně dojdou na well done. Well done tedy dělat zásadně nepřímo.

Před podáváním potřít máslem

Jestliže chcete, aby vaše steaky měly opravdu delikátní a jemnou chuť, potřete je před podáváním špetku máslem. Kromě chuti se pozitivně podepíše i na lesku. Zda se rozhodnete pro máslo obyčejné, nějaké bylinkové apod. je už jen a jen na vás.

 

 

Při grilování ryb pozor

Jelikož nebudete vždy grilovat jen hovězí steaky, rozhodně proto neuškodí vědět, jak správně grilovat ryby. Nikdy nejděte s její tloušťkou pod 1-1,5", protože se jinak jejich maso vysuší extrémně rychle, což není žádoucí.

Dbejte na bezpečnost!

Nikdy ať vás ani nenapadne grilovat uvnitř na otevřeném ohni v kompletně zavřeném domě. Při spalování vznikající CO a CO2 by mohly udělat z vaší grill-session v lepším případě hromadnou otravu v horším hromadný pohřeb...

Hodnocení článku:



Komentáře

Nejstylovější muži minulého týdne, díl 15. Nejstylovější muži minulého týdne, díl 15. Je nesporným faktem, že slavní muži jsou trochu více na očích a tedy je i jejich styl pod pečlivým okem veřejnosti. Ani my jsme... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!